Jaka polaryzacja takich gniazd?
-
matej_mlody
- -
Jaka polaryzacja takich gniazd?
Witam. Jestem początkujący. Szukałem ponad godzinę na innym forum i w googlach i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Gdzie w tych wtykach jest plus i masa? Dlaczego są tam 3 piny skoro mam dwa kable + i - więc jak to podłączyć? Na gniazdach nie ma żadnych oznaczeń. Wychodzi na to, że 2 piny muszą być minus tylko które. Zbudowałem przedwzmacniacz i chce podłączyć nie ryzykując uszkodzeniem. Pierwszy wtyk to 6.3 JACK MONO, drugi to gniazdo zasilania, trzeci to włącznik. Nie posiadam multimetru jak by co.
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 686527c0f9
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 686527c0f9
-
keruseykaryu
,,2''
+ to środek wtyczki, a - jest dookoła.
Odpowiednio w gniazdku + jest po prawej (bolec), a - zwarty z wyłącznikiem to lewa i środkowa nóżka (przy ułożeniu jak na fotografii). Po włożeniu wtyczki - będzie po lewej, a środek będzie nie podłączony.
,,3''
W takim ułożeniu zwarty jest środek z prawym pinem. Jak dźwignia będzie po prawej stronie, to będzie zwarty środek z lewym.
,,1''
Nie znam, nie spotkałem się z takim gniazdkiem.
Jeśli masz trochę zręczności, to kup drugi taki komplet i zniszcz (rozbierz na części) każdy z elementów, a dowiesz się, jak działają.
Wystarczy trochę spostrzegawczości aby zobaczyć z czym się będą stykać wyprowadzenia po włożeniu wtyczki.
+ to środek wtyczki, a - jest dookoła.
Odpowiednio w gniazdku + jest po prawej (bolec), a - zwarty z wyłącznikiem to lewa i środkowa nóżka (przy ułożeniu jak na fotografii). Po włożeniu wtyczki - będzie po lewej, a środek będzie nie podłączony.
,,3''
W takim ułożeniu zwarty jest środek z prawym pinem. Jak dźwignia będzie po prawej stronie, to będzie zwarty środek z lewym.
,,1''
Nie znam, nie spotkałem się z takim gniazdkiem.
Jeśli masz pod ręką baterie, żarówkę lub brzęczyk i trochę drutu, to możesz zrobić tester zwarcia/przejścia i sprawdzić.matej_mlody pisze:Nie posiadam multimetru jak by co.
Jeśli masz trochę zręczności, to kup drugi taki komplet i zniszcz (rozbierz na części) każdy z elementów, a dowiesz się, jak działają.
Wystarczy trochę spostrzegawczości aby zobaczyć z czym się będą stykać wyprowadzenia po włożeniu wtyczki.
Tak jak napisano wcześniej, gdzie jest plus, a gdzie minus, jest sprawą umowną. Jak masz jakiś zasilacz, to jego polaryzację można sprawdzić prostym próbnikiem złożonym z diody LED i szeregowego rezystora (około 1,5k do 2,5k). Dłuższa nóżka LED to anoda, czyli plus, a krótsza to minus.
Jeżeli chodzi o pierwsze gniazdko (jack), to po włożeniu wtyczki dolna nóżka łączy się z dłuższą częścią wtyku, a któraś z tylnych nóżek z jego końcówką. Bez włożonego wtyku obie tylne nóżki będą ze sobą zwarte.
w drugim gniazdku pierwsza nóżka (od lewej) łączy się z zewnętrzną częścią wtyku, a trzecia nóżka łączy się z jego wewnętrzną częścią.
Jeżeli chodzi o pierwsze gniazdko (jack), to po włożeniu wtyczki dolna nóżka łączy się z dłuższą częścią wtyku, a któraś z tylnych nóżek z jego końcówką. Bez włożonego wtyku obie tylne nóżki będą ze sobą zwarte.
w drugim gniazdku pierwsza nóżka (od lewej) łączy się z zewnętrzną częścią wtyku, a trzecia nóżka łączy się z jego wewnętrzną częścią.
-
matej_mlody
- -
Dobrze maszmatej_mlody pisze:Przeczytałem wasze posty i dorysowałem jak mam podłączyć te kabelki i polaryzacje czy możecie sprawdzić czy dobrze oznaczyłem? najwyzej poprawcie na rysunku
[url=http://images38.fotosik.pl/258/1948a04d5d3b476am.jpg]Obrazek[/URL]
-
matej_mlody
- -
-
000andrzej
- Użytkownik
To są tylko wtyczki i gniazda. Wszystko zależy co chcesz podłączyć. Jeśli sam coś budujesz - jest to dowolne. Jeśli jednak jest to częśc współpracująca z innymi urządzeniami (słuchawki, zasilacz itp) - musisz to podłączyć taka jak masz w oryginale, a tu już przydał by się miernik (nawet taki no-name za 10 zł).
-
matej_mlody
- -
-
000andrzej
- Użytkownik