Drukarka Epson S20 (T20)

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
samuraj
-

Drukarka Epson S20 (T20)

Post autor: samuraj » 14 lut 2010, 14:54

Witam, nie wiem czy to dobry dział, ale szukam schematu do drukarki jak w temacie.
Może ktoś mógłby pomóc?
Nie jestem zawziętym pisarzem i w związku z tym nie posiadam punktów żeby zapytać na elektrodzie.
Jeśli ktoś może pomóc to zgóry dziękuję pięknie.

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 14 lut 2010, 16:47

Może niech kolega powie, co się stało to może pomoże pomożemy bez schematu

samuraj
-

Post autor: samuraj » 14 lut 2010, 17:02

No, właściwie to jakby nie nie ma za bardzo problemu bo drukarka jest sparwana.
Ale jednak dla mnie troszkę jakby jest bo próbuje ją zmodyfikować do drukowania bezpośrednio na PCB. Problemem jest jak się wydaje Paper edge sensor , bo cały mechanizm załadunku papieru jest wyrzucony i tak myślałem żeby dorobić na jakimś procku układ symulujący działanie tego machanizmu. Więc tak myślę kawałek schematu byłby może przydatny.
Ta serwisówka którą namierzyłem ma w zasadzie tylko pokazane demontaż i montaż i trochę prac konserwacyjnych jak smaroanie itp.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 14 lut 2010, 20:22

Ten Paper edge sensor to czujnik krawędzi papieru. Prawdopodobnie jest to transoptor obiciowy, ewentualnie szczelinowy. Powinno dać się taki czujnik zmodyfikować lub zastąpić innym, ale trudno coś dokładniej napisać nie wiedząc jak została zmodyfikowana drukarka.
Często demontując uszkodzone drukarki widziałem tego rodzaju czujnik, który wysyła wiązkę podczerwieni, która po odbiciu od białej powierzchni papieru wraca do czujnika i drukarka wie, kiedy ma załadowaną kartkę papieru.
Nie wiem jak ta drukarka ma bezpośrednio drukować na PCB, bo wydruki z drukarek atramentowych nie nadają się do bezpośredniego wykonania płytki drukowanej metodą termotransferu.

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 15 lut 2010, 22:38

Nie wiem czy odtworzenie czegoś takiego będzie łatwe, bo zawsze wydawało mi się, że tam jest laser a lasery do tanich nie należą

ODPOWIEDZ