KiCAD - poradnik dla początkujących

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
michalstec1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: michalstec1 » 20 gru 2009, 20:53

jaki element/obudowe musze wybrac zeby miec potem na wydruku plytki otwór wielkości takiej jak otwór do rezystorów itp?
Czy chodzi o pojedynczy punkt lutowniczy? Może element o nazwie PINTST?
I czy jest jakaś osobna obudowa do fototranzystora czy też trzeba użyć TO-92?
Do fototranzystora to chyba powinna być obudowa po diodę LED.
Obudowę zawszę można zrobić https://elportal.pl/tasza/kicad/KursKiCAD.pdf

DRC i netlista bardzo ułatwiają projektowanie i warto z tego korzystać. Netlista wygenerowana ze schematu ze skojarzonymi elementami powinna odpowiadać połączeniom na płytce i jeśli DRC wywala błędy to najprawdopodobniej to jest wina źle dobranych elementów bibliotecznych (np tranzystor o układzie CBE zamiast ECB).

Merki_1988
Użytkownik

Post autor: Merki_1988 » 21 gru 2009, 19:34

Dokładnie o takie elementy mi chodziło, jeszcze raz dziekuje :D

Wiem ze drc ułatwia życie ale moj uklad jest na tyle banalny (robot światłoczuły) że z pamięci można połączenia robić ;)
I (mam nadzieje) ostatnie pytanie: chce sobie teraz wydrukowac gotowa plytke (narazie pdf creator bo nie mam drukarki)-mam zaznaczac jakies skale przy drukowaniu? bo jak zostawilem dopasuj do wymiarow strony to troche za duzo wyszlo ;/ co mam zaznaczyc zeby wydrukowalo mi dokladnie w takich wymiarach aby otwory podstawek, elementow byly idealnie tam gdzie maja byc?

Awatar użytkownika
michalstec1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: michalstec1 » 21 gru 2009, 21:35

Ja zwykle robię najpierw postscript (file-plot) i go drukuję. Nie jest idealnie ale w miarę dobrze.
Można tam jeszcze dokładniej dopasować (jest taka opcja przy generowaniu postcriptu).

Merki_1988
Użytkownik

Post autor: Merki_1988 » 22 gru 2009, 17:59

Próbowałem z tym Postscript (rozumiem ze chodziło o opcje Plik/Plotter?) a potem dac podglad wydruku-tak samo jak przedtem. Najbardziej wiarygodna wydaje mi sie skala 1,4 ale narazie nie drukuje, poczekam na scalaczka i potem go przykleje do monitora czy pasuje :mrgreen:

Awatar użytkownika
michalstec1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: michalstec1 » 22 gru 2009, 19:00

Ja mam tak zaznaczone i działa.
Załączniki
zrzut_ekranu-1.png

Merki_1988
Użytkownik

Post autor: Merki_1988 » 02 sty 2010, 11:23

Ok wydrukowalem wlasnie moja plytke i tak jak myslalem wyszla lekko za duza...mam ustawione tak jak michalstec wskazal, mimo to nie wyszlo mi w skali 1...czy ktos juz mial taki problem? Przypomne: w zakladce Ploter mam ustawione jak wskazal michalstec, z kolei dajac "drukuj" i wybierajac opcje dokladnej skali do 1, wychodzi mi tylko skrawek krawedzi w lewym gornym rogu. Jedynym sensownym w miare rozmiarem jest skala 1,4, ale moze sie da wydrukowac w normalnej skali tylko ja nie umiem?:D

Awatar użytkownika
michalstec1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: michalstec1 » 13 lut 2010, 13:40

Jest nowy KiCad!!! :mrgreen:
(wersja RC)

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 13 lut 2010, 14:36

Ciekawe co tym razem sknocą a co poprawią ;)

Awatar użytkownika
michalstec1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: michalstec1 » 13 lut 2010, 18:21

Jak dla mnie to pierwsze wrażenia bardzo pozytywne :)
1. Ładniej wygląda.
2. Można przesuwać numery i oznaczenia elementów skrótem klawiszowym (niestety tylko na schematach).
3. Zaznaczanie bloku na schematach lepiej działa (wcześniej się zdarzało że coś nie zaznaczyło choć powinno).
4. Przy przeciąganiu bloku na schematach nie rozrywa ścieżek.
5. Można na schematach przesuwać połączenia.
6. Jest opcja undo w PCB!
7. Wygodne przełączanie warstw i kolorów w edytorze PCB.
8. W edytorze elementów schematowych można obracać piny skrótem klawiszowym.
9. Inaczej się ustawia grubość ścieżek - nie wiem jeszcze jak ale chyba w menu Design Rules -> Design rules. Chyba definiuje się grubość ścieżek dla określonych połączeń.
Na razie tyle zauważyłem najistotniejszych zmian - poza tym jest jeszcze trochę pozmieniane.
Na ubuntu mam jeszcze kilka błędów w interfejsie.

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 13 lut 2010, 18:48

michalstec1 pisze:4. Przy przeciąganiu bloku na schematach nie rozrywa ścieżek.
Dało się przesuwać bez zrywania ścieżek, należało tylko wybrać prawym przyciskiem po zaznaczeniu bloku opcję Pozostałe operację na bloku -> Drag block

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 13 lut 2010, 18:49

Jak na razie po szybkim zapoznaniu się z nową wersją KiCADa zauważyłem trochę niedociągnięć jak i dużo nowości. Dodano w końcu tak oczekiwane opcje "Cofnij" i "Ponów" (undo i redo), można wyłączyć wyświetlane numery sieci na ścieżkach. Są też błędy, np. w edytorze Eeschema pod Windowsem wybranie opcji ustawiania kolorów w edytorze powoduje zamknięcie się tego edytora, bez żadnego komunikatu o błędzie. Co ciekawe Pod Linuksem tego błędu nie ma. Natomiast w edytorze Pcbnew tej opcji wyboru kolorów nie ma w ogóle. Można ustawić za to sobie klasy połączeń w edytorze płytek. Tylko wygląda na to że robi się to na "piechotę" ręcznie definiując klasę każdego połączenia. Lepiej sposób definiowania klas połączeń rozwiązano w programie Eagle. Tylko autorouter wbudowany w KiCADa raczej nie uwzględnia tych klas przy trasowaniu ścieżek. Natomiast Freerouter klasy połączeń rozpoznaje. Wygląda na to, że tą wersję Release Candidate trzeba jeszcze trochę dopracować.
Ponadto wydaje się mi, że autor oficjalnego spolszczenia KiCADa osiadł na laurach bo jak na razie menu KiCADa stanowi mieszankę polskich i angielskich zwrotów i nie wygląda to najlepiej. Tak samo było z wersją KiCADa z 2009 roku, w której ostatecznie zdecydowałem się uzupełnić i poprawić polonizację tego programu.

:arrow: michalstec1
Grubość ścieżek (definiowanych przez użytkownika) ustawia się poprzez menu Design Rules -> menu Design Rules w dużym oknie które się otworzy wybieramy zakładkę Global Design Rules i tej zakładce po prawej jej stronie jest ramka Custom Track Widths: i w tabelce tam się znajdującej wpisujemy potrzebne szerokości ścieżek. Po zamknięciu tego okna ścieżki te są dostępne na pasku w głównym oknie edytora Pcbnew.

Awatar użytkownika
michalstec1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: michalstec1 » 17 lut 2010, 22:49

Pojawiło się wydanie RC3 - jeśli chodzi o wersję dla ubuntu to wszystkie trzy błędy które znalazłem w RC2 zostały naprawione.

[ Dodano: 2010-03-14, 21:46 ]
Jest już wersja finalna :)

kosa
-

Post autor: kosa » 27 lip 2010, 20:06

Witam

Siedzę już ponad pół dnia, czytałe na forach, ale bez rezultatu...

Mam narysowany schemat, wygenerowaną listę, ale podczas gdy próbuję ją wczytać do Pcbnew wyskakują mi błędy:

Moduł [U2]: Nie znaleziono pola [GND]
Moduł [U2]: Nie znaleziono pola [VI]
Moduł [U2]: Nie znaleziono pola [VO]

U2 to na moim schemacie 78L05

Na forum elektroda coś na ten temat jest, ale nie rozumiem niestety jak to poprawić.

Proszę o wyjaśnienie.

Wersja KiCad, na której pracuję jest z 2007-07-02.

Z góry dziękuję

Tylko jak je ponazywać (w jaki sposób)? Na schemacie są oznaczenia VI, VO i GND...
Ostatnio zmieniony 27 lip 2010, 20:28 przez kosa, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 27 lip 2010, 20:17

nie wiem czy tam nie trzeba ponazywać połączeń jak w eagle.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 27 lip 2010, 20:30

Spakój Pan ten projekt i wystaw na forum to sprawdizmy :)

ODPOWIEDZ