szafy rack-owe

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
zaba
Użytkownik

szafy rack-owe

Post autor: zaba » 13 lut 2010, 0:43

Nigdy niemiałem styczności z szafami rack-owymi, ale chętnie kupie sobie jedną albo dwie.
No, ale do tego, o co i chodzi, otóż ostatnio sprawdzając ceny wystraszyłem się (www.tme.pl).
Czy rzeczywiście te szafy są takie drogie?? A przynajmniej czy szuflady muszą kosztować 200zł??

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 13 lut 2010, 11:42

jeżeli coś ma być solidna i dla przemysłu, to jest drogie. Nie wspominajac już o sprzecie który tam wkładasz.

Tego sie do domu nie kupuje.

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 13 lut 2010, 21:46

To będę pierwszy

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 14 lut 2010, 14:19

Zaba ale jak zobaczysz tą szafę to raczej zmienisz zdanie, nie jest to nic ciekawego.
Taka zwykła skrzynka z prowadnicami po obu stronach a w tych prowadnicach są tylko wycięte małe kwadraciki do których wkładasz nakrętki z taka zapinka i tyle pozwala to na dowolne wybranie poziomu na której sprzęt ma być zamontowany.
Druga sprawa jest taka ze cokolwiek chcesz tam wsadzić będzie musiało spełniać ten standard żeby zmieściło się na prowadnice.

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 14 lut 2010, 16:53

Wiem, że to nie będzie tanie, ale zależy mi na tym żeby wszystko stało w jednym poziomie i żeby był łatwy dostęp do całości, a przy okazji ważne będzie lamnie jakość obudowy, nie mam zamiaru tam wkładać generatora na NE555 z przypadkowo ustaloną linijką generowanej częstotliwości. Może koledzy znają inne standardy tego typu szaf, ale nieco tańsze??

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 14 lut 2010, 18:22

http://sklep.zpas.pl/index.php?idl=1&id ... X-011&tw=6
zobacz na ten link 19" szafka najtańsza jest na 4 unity (czyli 4 urządzenia o wysokości 1U)
za 280zł

Tu masz link do wiki i rozmiarów:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... nsions.svg

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 15 lut 2010, 22:47

Ja potrzebuje same narożniki z podstawami i szuflady, ale dzięki za rady, widzę, że to marzenie się trochę przesunie w czasie, no, ale trudno.

Tak nawiasem niema żadnego innego standardu szaf

Awatar użytkownika
montertb
-
Kontakt:

Post autor: montertb » 22 lut 2010, 13:24

Ale o co chodzi? O obudowy do systemu RACK czy skrzynie z szynami w których mozna zamontować urządzenia?

Przede wszystkim szukaj an czymś takim jak... Allegro.
Można kupić jakieś używane graty, można kupić same szyny, profile, kątowniki i samemu spróbować zmontować skrzynkę znp. z płyty OSB 9...20mm. Można takie profile też wpasować w niektóre meble (biurko, szafka - nadstawka biurkowa).

Można kupić też same stojaki na Allegro, w cenie około 100zł.

A tak na marginesie, RACK jest w 2 rozmiarach szerokości, informatycy zajmujący sie LAN i serwerami mają z nimi styczność non stop.

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 27 lut 2010, 0:57

Chodzi mi o to czy nie istnieje inny system szaf, czyli taki, w którym pulki mają określone wymiary i są tańsze od rockowych odpowiedników

ODPOWIEDZ