Zastój na elportalu

Jeżeli masz propozycje dotyczące forum lub portalu - pisz śmiało. Jest to również dobre miejsce do wyrażenia swoich opinii i zgłoszenia błędów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Zastój na elportalu

Post autor: haterkmp » 10 lut 2010, 11:47

cześć
zauważyliście że od dłuższego już czasu nie widać żadnych zmian na elportalu? znaczy nic nowego oprócz reklamy nowych numerów EdW i EP... czyżby wszyscy poszli na dłuższy urlop?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 10 lut 2010, 16:15

Hm.. ile to już jestem na Elce :?: dobre ponad rok, i właściwie na stronie głównej nic się od tego czasu nie zmieniło czyli pierwszy dostępny temat to FUSY na AVR. Słabo wygląda dynamika strony, żadnych wiadomości ze świata elektroniki. Słabo to wygląda, nawet w porównaniu ze stronami o C64. Nawet tam się coś dzieje. Pojawia się natomiast masa postów od początkujących. Nie wiem czy od ogólnej rozsypki po różnych działach, nie lepiej było by stworzyć dział "szkoła podstawowa Elektroniki" i tam wywalić wszystkie posty takiej klasy.
Sądzę także że przydał by się dział "wasze potrzeby" w którym można by zgłaszać propozycje układów które by się przydały, i były mile widziane jako nowe kity AVT. np. do dziś nie m porządnego, ale takiego naprawdę porządnego programatora wysokonapięciowego dla AVR, który by pozwolił nie tylko programować procesory, ale je także odblokowywać. Owszem są różne "rezurektory", przystawki do SPI, ale tak naprawdę patrząc z praktycznej strony na te układy trzeba by brzydko powiedzieć że są o kant D.. roztrzaść. To tylko półrozwiązania, i to z wąskim zastosowaniem. oczywiście taki prog to będzie wydatek nawet 250zł, ale chetnie dam tyle za dobrego, i przemyślanego proga, niż w sumie 150 zł, za 3 półwypały.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 10 lut 2010, 20:59

Racja kayron.
Jednym z artykułów który bym chętnie przeczytał to kompendium wiedzy o mostkach H na mosfetach ale zrobione na tip top z duża ilością schematów i oscylogramów wyjaśnieniem co i jak i dlaczego. Sterowaniem tranzystorami na H-side i low-side, użycie driverów,
zależności czasowe itp.

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 11 lut 2010, 20:07

Właśnie tylko, kto to poprowadzi?? Ale przydałoby się rzeczywiście chętnie bym poczytał.

Z tym działem dla początkujących to fajny pomysł

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 12 lut 2010, 4:06

nie no moment... Panie i Panienki chodzi mi o zastój a nie pomysły co można zrobić...
takich tematów jest mnóstwo co można co trzeba i kto co chce ale nie ma komu pisać.
Mi chodzi wrzucenie materiałów które są w spisach treści działów ale nie ma samych artykułów.
Drodzy Moderatorzy i Administratorzy Elportalu - czyżby pomysł tego portalu spalił się poprzez szukanie na forum źle wstawionych przecinków i tematów zamieszczonych w złych działach? Pewnie za dwa tygodnie dostanę maila że mój temat został usunięty z powodu treści obraźliwych ale co tam... Do roboty Wielcy Pomysłodawcy!

Awatar użytkownika
Trafo888
-

Post autor: Trafo888 » 09 sie 2010, 15:33

Dlaczego od czasu załozenia nowego Elportalu (czyli o ile się nie mylę od 2004 roku) nie są uzupełniane artykuły archiwalne? W większości działów najnowsze materiały pochodzą z 2002/2003 roku. W dziale audio nie ma NIC. Rozumiem, że AVT może nie wyrażać zgody na darmową publikację archiwaliów, ale w takim razie dlaczego nie zostanie wprowadzony taki system jak na stronie EP? Płacąc SMSem mogę sciągnąć dowolny artykuł nawet z nowszych numerów. W przypadku EDW zmuszony jestem do ściągania "spiraconej" wersji EDW z rapida czy innego chomika bo nie mam innej możliwości. Wychodzi na to, że twórcom Elportalu poprostu to zwisa... :sad:

Awatar użytkownika
edwacc
Użytkownik

Post autor: edwacc » 12 sie 2010, 9:08

kayron pisze:Owszem są różne "rezurektory", przystawki do SPI, ale tak naprawdę patrząc z praktycznej strony na te układy trzeba by brzydko powiedzieć że są o kant D.. roztrzaść. To tylko półrozwiązania, i to z wąskim zastosowaniem. oczywiście taki prog to będzie wydatek nawet 250zł, ale chetnie dam tyle za dobrego, i przemyślanego proga, niż w sumie 150 zł, za 3 półwypały.
Doczytaj dobrze do czego sluzy "Rezurektor", a dopiero pozniej sie wypowiadaj.
Programator dla AVR oczywiscie można zrobić, ale zważywszy na różnorodność AVRów i coraz większą rotację ukladow atmela nie opłaca sie go robic.
Chcesz za 250 zl wypasiony programator? śmieszne.
Najlepiej siądź i sam zaprojektuj a później wykonaj, w czym życze powodzenia.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 12 sie 2010, 13:31

Powiem tak, zastoju raczej nie ma, tylko strona główna jest jakby... nie do ruszenia. Ostatnio wrzucałem artykuł na Nasze Strony i wszystko ok, działa bez zarzutu, ale okazało się, że na głównej nie można dodać informacji na ten temat.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 12 sie 2010, 13:49

edwacc :arrow: i tak zrobiłem kupiłem za 450zł programator i święty spokój, jeden układ w szufladzie i porządek. W najbliższym czasie będę wystawiał na sprzedaż stare progi z pod szyldu AVT, jak by tak ktoś chciał.
Nie wiem o co ci chodzi ze stwierdzeniem do czego służy rezurektor, bo chyba sam sobie dopisałeś do tego własną historie, ale MTV, ja i tak już mam to co chciałem.
Pozdro. :grin: [/quote]

ODPOWIEDZ