Przetwornica 12VDC na 12VAC - back-up do router-a

Poszukujesz schematu układu lub urządzenia, badź wzoru płytki do niego - pytaj. Na pewno ktoś Ci pomoże.
ODPOWIEDZ
atelszewski
Użytkownik

Przetwornica 12VDC na 12VAC - back-up do router-a

Post autor: atelszewski » 06 lut 2010, 1:01

Witam,

Poszukuję przetwornicy 12VDC na 12VAC, która ma służyć (w połączeniu z akumulatorem 12V) jako back-up małego router-a, max. prąd to około 1,5A. Poszukuję rozwiązania gotowego lub schematu.

Poza tym, mam takie oto pytanie: czy waszym zdaniem częstotliwość napięcia wyjściowego takiej przetwornicy musi wynosić 50Hz i musi to być ładny sinus? Czy istnieje prawdopodobieństwo, że router korzysta jakoś z tego, np. do połączenia poprzez linię telefoniczną lub interfejsy ethernetowe? W każdym razie, gdy podłączę do router-a 12VDC to się nie uruchamia.

Jeśli ktoś prześle jakąś propozycję wykorzystującą transformator, to prosiłbym również o przesłanie namiarów na takie trafo. A przy okazji, może ktoś potrafi mi wskazać jakieś trafo 1:1, które będzie odpowiednie? spróbowałbym wtedy prostej konstrukcji (przebieg prostokątny na trafo). Niestety długo już szukam i słabo mi to wychodzi.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 06 lut 2010, 10:56

Wątpię, żeby to czy będzie tam napięcie przemienne czy stałe miało jakiekolwiek znaczenie. Możesz to sprawdzić zdejmując obudowę routera i patrząc co jest w okolicy gniazda zasilania. Jak podłączyłeś 12V DC to mógł nie startować z powodu za niskiego napięcia. Pamiętaj, że 12V AC ma amplitudę prawie 17V, i jeśli chcesz go zasilić napięciem stałym to właśnie tyle powinieneś podać.

atelszewski
Użytkownik

Post autor: atelszewski » 06 lut 2010, 12:36

Witam,

LOL. Masz rację, zapomniałem o pierwiastku z 2;) W takim razie postaram się dokładnie przyjrzeć okolicy prostownika i zobaczyć, czy napięcie przemienne nie jest puszczone nigdzie dalej, a jeśli nie, to spróbuje ze stałym w granicach 17V. Dzięki za tę cenną wskazówkę.

ODPOWIEDZ