Witam,
Poszukuję przetwornicy 12VDC na 12VAC, która ma służyć (w połączeniu z akumulatorem 12V) jako back-up małego router-a, max. prąd to około 1,5A. Poszukuję rozwiązania gotowego lub schematu.
Poza tym, mam takie oto pytanie: czy waszym zdaniem częstotliwość napięcia wyjściowego takiej przetwornicy musi wynosić 50Hz i musi to być ładny sinus? Czy istnieje prawdopodobieństwo, że router korzysta jakoś z tego, np. do połączenia poprzez linię telefoniczną lub interfejsy ethernetowe? W każdym razie, gdy podłączę do router-a 12VDC to się nie uruchamia.
Jeśli ktoś prześle jakąś propozycję wykorzystującą transformator, to prosiłbym również o przesłanie namiarów na takie trafo. A przy okazji, może ktoś potrafi mi wskazać jakieś trafo 1:1, które będzie odpowiednie? spróbowałbym wtedy prostej konstrukcji (przebieg prostokątny na trafo). Niestety długo już szukam i słabo mi to wychodzi.
Przetwornica 12VDC na 12VAC - back-up do router-a
-
atelszewski
- Użytkownik
Wątpię, żeby to czy będzie tam napięcie przemienne czy stałe miało jakiekolwiek znaczenie. Możesz to sprawdzić zdejmując obudowę routera i patrząc co jest w okolicy gniazda zasilania. Jak podłączyłeś 12V DC to mógł nie startować z powodu za niskiego napięcia. Pamiętaj, że 12V AC ma amplitudę prawie 17V, i jeśli chcesz go zasilić napięciem stałym to właśnie tyle powinieneś podać.
-
atelszewski
- Użytkownik