W słuchawce lub głośniku po zbliżeniu pilota do diody IRED słuchać częstotliwość impulsów wysyłanych z testowanego pilota, w dodatku można je odróżnić w każdym innym pilocie lub znaleźć dwa takie same.
Prosty tester pilotów do telewizora
Prosty tester pilotów do telewizora
Zbudowałem prosty tester do pilota od telewizora, zastosowałem diodę IRED od starego pilota do telewizora i połączyłem z tranzystorem BC237 do tego jeszcze słuchawka lub mały głośniczek. Zasilanie od 3V do 9V.
W słuchawce lub głośniku po zbliżeniu pilota do diody IRED słuchać częstotliwość impulsów wysyłanych z testowanego pilota, w dodatku można je odróżnić w każdym innym pilocie lub znaleźć dwa takie same.
Ostatnio zmieniony 09 lut 2010, 22:37 przez Bogdan 6, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Bezimienny
- -
Witam
Czy gdyby podłączyć zamiast głosniczka wejście jack i podłączyć ten układ do komputera jako mikrofon zadzaiłało by to? Można by w ten sposób zapisywać kilka sekund dzwięku pilota i tworzyć taką baze danych a potem w razie potrzeby wymiany pilota porównywało by się te dzwięki jakimś programem do porównywania dzwięków. Czy to ma racje bytu?
Czy gdyby podłączyć zamiast głosniczka wejście jack i podłączyć ten układ do komputera jako mikrofon zadzaiłało by to? Można by w ten sposób zapisywać kilka sekund dzwięku pilota i tworzyć taką baze danych a potem w razie potrzeby wymiany pilota porównywało by się te dzwięki jakimś programem do porównywania dzwięków. Czy to ma racje bytu?
Ogólnie to by zadziałało. W taki sposób udało mi się odczytać czas pracy lasera coherent compass 315M-100, który ma wbudowany w głowicę licznik i wysyła czas pracy przez diodkę IR
Użyłem samej fotodiody wpiętej do wejścia karty, nie pamiętam tylko czy liniowego czy mikrofonowego, ale podejrzewam że było to liniowe. To przebieg zapisany w ten sposób: http://c4r0.skrzynka.org/Graph1x.png Mam tylko pewne wątpliwości czy takie zabiegi w celu porównania pilota nie są trochę przerostem formy nad treścią. Wystarczy przecież zobaczyć w instrukcji pilota czy obsługuje dany telewizor, albo wypróbować go na samym telewizorze. Poza tym, "program do porównywania dźwięków", masz tu na myśli coś konkretnego?
-
Bezimienny
- -