Diody laserowe

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

Diody laserowe

Post autor: kaliska5 » 31 sty 2010, 16:00

Witam. Rozebrałem ostatnio kilka nagrywarek dvd i wyjąłem z nich diody laserowe.Poczytałem trochę i uruchomiłem 1 diodę. Działała bez problemu przy 2,8V i pobierała prąd dochodzący do 400mA. O dziwo dało się przy prymitywnym skupieniu wiązki za pomocą lupy przepalać kartki. Niestety uległa spaleniu jak inne diody które nawet 150mA nie mogły wytrzymać .W jaki sposób i przy pomocy jakich narzędzi można połączyć kilka diod laserowych i odpowiednio skupić ich wiązki by powstała 1 ?Mam pełno soczewek z napędów .Nie znam się zbytnio na optyce od części elektronicznej sobie poradzę.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 31 sty 2010, 16:10

Hej,
po pierwsze diody laserowe zasila się prądem nie napięciem, bo dioda wraz z czasem się nagrzewa, co powoduje wzrost prądu i dioda się pali. Dołączenia wiązek używa się pryzmatów. Zobacz na stronę kolegi C4r0 tam znajdziesz dużo ciekawych informacji odnośnie laserów.

http://c4r0.skrzynka.org/_hv/index.php?page=_lasers

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 31 sty 2010, 16:30

Jeśli chcesz tą wyjściową wiązkę użyć do wypalania to raczej nic z tego. Można połączyć wiązki tak, żeby przy pewnej średnicy w miarę się pokrywały, jest na to parę metod, ale po zogniskowaniu nie dostaniesz jednego punktu tylko każda wiązka będzie dawać swój. Jedyny sposób w jaki można tak połączyć wiązki żeby nachodziły na siebie idealnie (mówimy o wiązkach o tej samej dł. fali) to użycie polaryzacyjnego dzielnika wiązki, ale można w ten sposób połączyć tylko dwie wiązki no i mechaniczne ustawienie tego tak, aby zogniskowane plamki się pokrywały graniczy z cudem. Można by też spróbować ustawić kilka laserów dających skolimowaną wiązkę w kółko i puścić je na dużą soczewkę, tak, żeby plamki skupiały się w tym samym punkcie, ale tutaj duży problem mogą stanowić aberracje.

ODPOWIEDZ