awaria prostownika EST 516

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
grusgrey
-

Post autor: grusgrey » 30 sty 2010, 20:43

bardzo słabo widać te napisy to co zdołałem odczytać.
P60NF06 0
GK08U V6
CHN 612
ST ( logo firmy)
P60NF06 0 zero na końcu nie musi być zerem , może to O,C lub inny znaczek?
Tam gdzie jest U może to W

zobacz:Obrazek

Ten element to prawdopodobnie tyrystor lub triak (mój wygląda identycznie tylko napisy inne)Nawet logo firmy takie same.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 31 sty 2010, 20:10 przez grusgrey, łącznie zmieniany 6 razy.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 31 sty 2010, 16:27

Hm.. dziwne bo jak wpisałem "P60NF06" (bez zera na końcu) to mi pokazało że to tranzystor MOSFET :?:
Dla symbolu P60NF060 nie udało mi się znaleźć nic sensownego.

grusgrey
-

Post autor: grusgrey » 31 sty 2010, 18:23

to fakt ja natomiast znalazłem ST P60NF03 L pewnie tyrystor,lub triak na rusko-chińskiej stronie w dziale elektronika końcówka jest z <L> ,zatem końcówka szeregu znaków to może nie cyfra, ale litera O .a może to nie było zero ani O tylko C, widziałem klka i na końcu bywały różne znaki , między innymi nawet ciąg dwóch lub trzech liter?

Czasami za ciągiem liter i cyfr jest oznaczenie , jakiś znaczek coś w stylu © lub ® lub znak maila , a ja to odczytałem jak zero( bardzo słabo było to widać.)
zobacz tu: Obrazek

albo tu: końcówka przypomina cyfre 8 ale to nie ósemka i o błędny odczyt łatwo.
Obrazek

mój jest zupełnie taki sam tylko trochę inne oznaczenie

To co mam zamontowane to jakaś chińszczyzna, bo w necie pełno tyrystorów,triaków i tranzystorów ,ale o normalnym oznaczeniu

[ Dodano: 2010-02-01, 17:22 ]
po sprawdzeniu prostownika okazało się ,ze awarii uległ amperomierz (jakaś blokada mechaniczna wskazówki ) blokada usunięta. :grin:

Dziękuję WSZYSTKIM za pomocne sugestie i przydatne uwagi

Najbliżej trafnej diagnozy był snow . Dzięki. A sprawdzanie prostownika zaczęliśmy z fachmanem właśnie od amperomierza. :lol:

ODPOWIEDZ