Wzmacniacz Technics SU-V303

Poszukujesz schematu układu lub urządzenia, badź wzoru płytki do niego - pytaj. Na pewno ktoś Ci pomoże.
ODPOWIEDZ
Goofy1991
-
Kontakt:

Wzmacniacz Technics SU-V303

Post autor: Goofy1991 » 30 sty 2010, 12:27

Witam, poszukuję schematu w-w wzmacniacza, nigdzie w internecie nie ma, w google nie znalazłem nic konkretnego. Może miałby ktoś jakiś skan lub plik :?:

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 30 sty 2010, 18:12

hmmm a co konkretnie się dzieje? może uda się bez schematu :)

Goofy1991
-
Kontakt:

Post autor: Goofy1991 » 30 sty 2010, 19:32

co się dzieje ?? nie działa hehe, dostałem go do naprawy, wymieniłem popalone tranzystory, ale zdaje się, że dalej jest coś nie tak. Podłączałem przez rezystory na szynach zasilania i od razu poszedł z nich dym więc szybko wyłączyłem. Przydałby się schemat właśnie a nigdzie go nie znalazłem.

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 30 sty 2010, 20:13

Ja bym stawiał na zasilacz, albo obwody zasilania

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 30 sty 2010, 20:24

podejrzewam że jest tam układ z komplementarną parą bipolarnych tranzystorów plus jakieś mniejsze lub większe udziwnienia japońskich konstruktorów. ale jeśli mówisz że przy takim połączeniu od razu palą się rezystory to szukaj od początku końcówki. odłącz ją najlepiej i wyjmij na zewnątrz. umyj zobacz czy nie ma gdzieś głupich przeróbek, zimnych lutów czy wyrobionych (częste w starszym sprzęcie) kołków lutowniczych. często siedzi jakaś pierdoła w postaci przetartego kabelka i idzie napięcie tam gdzie nie powinno. podłącz mniejsze napięcie. układy zawsze są takie same jeśli chodzi o topologie bo nikt nie wymyślił innego połączenia i zasada działania musi być spełniona. może też sam preamp się wzbudza ponadakustycznie osiągając za wysoki poziom na wejściu koncowki i już są problemy. odłącz preamp zobacz o się będzie działo. wylutuj tranzystory koncowe i zobacz reakcję układu.
poza tym tranzystory nigdy nie palą się bez powodu podobnie jak bezpieczniki. szukaj przyczyn, porozmawiaj z właścicielem.
zobacz czy kondensatory na wyjściu nie mają przebicia, ew. dławiki albo szyny zasilania a raczej filtry zasilania samej końcówki.
pozdrawiam i życzę szczęścia.
p.s.
www.technicsforum.com
tam też trochę ogólnych wiadomości

[ Dodano: 2010-01-30, 20:28 ]
czy bebechy wyglądają tak?
http://www.hifi-wiki.de/images/e/ed/Tec ... _klein.JPG

Goofy1991
-
Kontakt:

Post autor: Goofy1991 » 30 sty 2010, 20:51

no nie wiem, układ zasilania raczej działa, bo gdyby coś nie działało to pewnie z tych rezystorów by nie poszedł dym. Jest w nim spalony jeden rezystor (R402) nie wiem co to da, ale na wszelki wypadek informuję. Jakieś sugestię ? naprawiał ktoś z was taki wzmacniacz ?
Tam jest taki układ co się zwie Computer Drive, może to jego sprawka ? nie mam pomysłów :???:

odp. Tak, bebechy dokładnie tak wyglądają :smile: ten spalony rezystor, o którym mówiłem to ten pomiędzy dwoma żeberkami radiatora, z prawej strony :lol: wiem, że to nic nie mówi, ale może jednak :idea:

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 02 lut 2010, 11:34

sprawdzaj prądy tranzystorów. może je wylutuj bo czasami się zdarza że któryś ma zwarcie. szukaj not katalogowych i dopuszczalne parametry. mi w harmanie 330B wystarczyło podniesienie napięcia zasilania - jak wiadomo kiedyś było 220V a teraz mam czasami 240V w gniazdku - i zaczeło się kombinowanie i dopiero odwijałem trafo zasilające żeby ustawić odpowiednią przekładnie. trzeba kombinować i przyjąć do wiadomości że to nie jest zabawa na jeden wieczór. polecam metodę podstawiania elementów i właczenie żarówki w szereg ze wzmacniaczem.

ODPOWIEDZ