Witam
Zastanawiam się jak wpływa negatywnie przekroczenie zakresu woltomierza cyfrowego? Przykładowo co się stanie po dłuższym czasie jak na zakresie do 2V będzie napięcie 5V przez 10 minut. W analogowym wiadomo że będzie się przemagnesowywał, ale w cyfrowym to chyba tylko wzmacniacz pomiarowy jest przesterowany?
Posiada ktoś lepsze rozeznanie?
Przekroczenie zakresu woltomierza cyfrowe, a jego trwałość?
Czyli mogę spać spokojnie
, bo konstruuje miernik małych rezystancji i jak rezystancja jest za duża lub brak elementu pomiarowego to ICL7106/7 dostanie 5V na zakresie 2V. Więc się zastanawiam czy nie zrobić "przycisku" pomiar , albo coś podobnego - ale przecież klasyczne cyfrowe omomierze też są na ciągłym przekroczeniu zakresu. 
Nie miałem do czynienia z tym kitem, więc nic nie mogę na ten temat powiedzieć. Zawsze te woltomierze robiłem pod własne potrzeby. Z własnych doświadczeń wiem że z tą kostką rzeba się obchodzić bardzo delikatnie. Z Twojej wypowiedzi wynika że składałeś ją sam,i że nie był to złożony kit, mogłeś ją uszkodzić. Na temat tego woltomierza i jego składania jest bardzo dużo na necie. W Twoim przypadku skończy się to na pewno kupnem nowej kości ICL 7107. W moim przypadku przy takich objawach , kupowałem nową.
A jak to się ma z pomiarem napięć zmiennych, nie mylić z przemiennymi. W oryginalnych multimetrach jest po prostu dioda prostownicza i tyle- ale to dla napięć przemiennych. Ja chciałem mierzyć napięcie zmienne (prostokąt) 0-2V z F=100-150kHz. To czy stosują np. kondensator "wygładzający" mocno będzie fałszował zmiany napięć rzędu 1-10mV?
Dream wiadomość masz na priv.
Dream wiadomość masz na priv.