szybki i tani wzmacniacz operacyjny-jaki
szybki i tani wzmacniacz operacyjny-jaki
Jak w temacie, poszykuje szybkiego, ale w miarę taniego wzmacniacza operacyjnego dobrze pracującego z bardzo krótkimi sygnałami nawet rzędu 1/4000 s.
Witam,
że się tak głupio spytam, czy Tobie chodzi o 4kHz??? , Bo pytanie by bardziej pasowało pod 4MHz
zobacz to, na pewno coś będzie linek
że się tak głupio spytam, czy Tobie chodzi o 4kHz??? , Bo pytanie by bardziej pasowało pod 4MHz
zobacz to, na pewno coś będzie linek
Każdy wzmacniacz operacyjny spokojnie poradzi sobie w układzie fotoceli, bo w świecie elektroniki sygnały które w takim układzie są nie są wcale ogromnie szybkie, a wręcz są wolne. A co do tych prędkości z not katalogowych, pamiętajcie że to tylko w ściśle określonych warunkach
A poza tym, przesłanie impulsu o danym czasie trwania t nie odpowiada przesyłaniu sygnału o częstotliwości 1/t. Impuls, zwłaszcza prostokątny, ma szerokie widmo, więc wzmacniacz żeby ten impuls ładnie przenieść musi mieć szerokie pasmo.
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt:
maxim-dallas rozdaje próbki różnych układów, texas intruments tak samo, napewno coś znajdziesz na ich stronie. Ostatnio z dallasa przysłali mi 8 DAC 14bit, po 30euro sztuka całkiem free. Wiec jakiegoś fast opampa też dostaniesz free of charge. masz przy każdej części opis czy sample są dostępne. Taniej się nie da
. Nawet za przesyłkę nie płacisz i z domu nie musisz wychodzić
.
W dodatku na ich stronach jest podział na rodziny opampów wiec łatwo znajdziesz czego szukasz, nawet na texasie jest podział na zastosowania.
W dodatku na ich stronach jest podział na rodziny opampów wiec łatwo znajdziesz czego szukasz, nawet na texasie jest podział na zastosowania.
Wzmacniacz ma pracować w tym układzie jako komparator, więc sygnał ma być na poziomie góra 0,7V, więc w sumie mógłby zamiast inweretra pracować tranzystor, ale jeszcze nad tym układem nie pracowałem, więc nawet projektu nie mam, chciałem żeby całość miała funkcje zliczania nawet do kilkudziesięciu impulsów, ale to już mały problem, oprócz tego funkcja ustawienia punktu pracy w komparatorze na wzmacniaczu operacyjnym, też może dać ciekawe możliwości, więc tom funkcję też wykorzystam