Anime - Japońska animacja
-
pawcios123
- Użytkownik
Anime - Japońska animacja
Witajcie, mam do was pytanie: czy oglądacie jakieś anime? Ja od niedawna ogladam i polecam wszystkim anime pt. ''Katekyo hitman Reborn!'' jest po prostu świetne!!! Pierwsze 20 odcinków jest zrobionych dość humorystycznie natomiast póżniej zaczyna sie taka akcja ... że szkoda gadać!!! Naprawdę polecam oglądnąć wszystkim, nawet osobom nie interesującym się anime. Wrzucam 2 podkłady, jedne z najlepszych w tym anime :
link 1 (youtube)
link 2(youtube)
link 1 (youtube)
link 2(youtube)
Oczywiście. Ja mam np. cały serial Ghost In The shell i parę innych filmów Anime, aczkolwiek nie są to pozycje humorystyczne, choć występuje w pewnym sensie. Ghost in The shell to serial SF z elementami kryminału osadzony w 2033 roku jak pamiętam..
Ostatnio zmieniony 20 sty 2010, 23:32 przez kayron, łącznie zmieniany 1 raz.
He.. He.. Kuna akurat Pszczółka Maja nie jest Anime, ale Muminki można by już pod nie podprowadzić bo to Japońska bajka.
Dream dla mnie seria Ghost In The Shell wraz z 2 kinowymi częściami tego filmu jest nie do zaorania.
Natomiast inne fajne Amime które mam to:
Blood + - horror
Vampire Hunter D. - horror z miłością w tle
Sky Blue - świat po 3 wojnie światowej w 2142r
Akira - znowu 3 wojna światowa i cyborg (mała dziewczynka)
Kai Doh Maru - hm.. trudno zdefiniować
wyżynanka w realiach feudalnej Japonii. Jedyny film którego sensu tak do końca nie zrozumiałem po dziś dzień 
Do tej grupy zaliczam także film Final Fantasy, a to dla tego że został w 100% zrealizowany komputerowo, mimo że typowego Anime nie przypomina.
Dream dla mnie seria Ghost In The Shell wraz z 2 kinowymi częściami tego filmu jest nie do zaorania.
Natomiast inne fajne Amime które mam to:
Blood + - horror
Vampire Hunter D. - horror z miłością w tle
Sky Blue - świat po 3 wojnie światowej w 2142r
Akira - znowu 3 wojna światowa i cyborg (mała dziewczynka)
Kai Doh Maru - hm.. trudno zdefiniować
Do tej grupy zaliczam także film Final Fantasy, a to dla tego że został w 100% zrealizowany komputerowo, mimo że typowego Anime nie przypomina.
http://anime.info.pl/index.php?open=pkayron pisze:He.. He.. Kuna akurat Pszczółka Maja nie jest Anime
Tytuł oryginalny: MITSUBACHI MAYA-NO BOKEN
Tytuł angielski: The Adventures of Maya the Honeybee
Produkcja: Zuiyo - Taurus Film (późniejsze Nippon Animation - Apollo Film)
Reżyseria: Seiji Endo, Hiroshi Saito
Scenariusz: Fumi Takahashi, Hikaru Sasa, Hitoshi Kanazawa
Projekt postaci: Susumu Shiraume
Animacje: Hayao Nobe, Takao Ogawa
Liczba odcinków: 52
Rok produkcji: 1975
Japońska emisja: 01.04.75 - 20.04.76
Tytuł oryginalny: SHIN MITSUBACHI MAYA-NO BOKEN
Tytuł angielski: The New Adventures of Maya the Honeybee
Produkcja: Nippon Animation
Reżyseria: Mitsuo Kaminashi
Animacje: Kiki Saito
Liczba odcinków: 52
Rok produkcji: 1982
Japońska emisja: 27.10.82 - 27.09.83
Muzyka: Karel Svoboda
Obsada dźwiękowa: Michiko Nomura (Maja), Ichiro Nagai (Fillip)
Kontynuacje: film pełnometrażowy
Polska emisja: TVP 1 (polski dubbing); Minimax (polski dubbing); MiniMini (premiera: 15 grudnia 2005, wersja zremasteryzowana, polski dubbing)
Polskie wydanie wideo: Orange (5 kaset); Mada Video Film (4 kasety); Cass Film (3 kasety + 1 z inną okładką i z czasopismem "Czarodziejskie Opowieści"); Twoje Media-Cass Film (1 kaseta)
Polskie wydanie dvd: Cass Film - dane płyty: wydanie jednopłytowe, region: 0/U, format obrazu: 4:3, dźwięk: mono (polski dubbing), PAL, bezpośredni dostęp do scen
Polskie wydanie vcd: Cass Film (dwie płyty, jedna płyta - "Narodziny Pszczółki Mai" - z czasopismem "Dziecko", jedna płyta z czasopismem "Claudia-Rodzice")
Emisje zagraniczne: Niemcy: Zdf, 3 Sat (Die Biene Maja); Francja: TF1 (Maya l'abeille); Włochy: Rai Due (L'ape Maia); Wielka Brytania: Nickelodeon (Maya the Bee); Czechy: ČT 2 (Vcelka Mája)
Dwie serie. Koprodukcja japońsko-niemiecko-austriacka. Na motywach książki niemieckiego pisarza Waldemara Bonselsa pt. "Die Biene Maja und ihre Abenteuer" (1912). Przygody ciekawskiej pszczółki Mai i leniwego trutnia Gucia, którym w drugiej serii towarzyszy przemądrzała mysz imieniem Aleksander.
Właśnie lepsze taki bajki niż pseudo bezstresowe teletubisie z odkurzaczem w roli głównejKulpina pisze:Co do muminków, to wg mnie, powinni ich zakazać xD Jak dla małych dzieci jest chyba troszku zbyt poważna ^^ Sam jakoś Buki nie skojarzyłem ale jakoś sporo ludzi dobrze jej z dzieciństwa nie wspomina
Co do anime i tym podobnych to zbytnio nie przepadam za tym, tak jak w dzieciństwie nie lubiłem czarodziejki z księżyca
- michalstec1
- Użytkownik
- Kontakt: