Wzmacniacz operacyjny w obudowie BGA
Wzmacniacz operacyjny w obudowie BGA
Jak w temacie poszukuje wzmacniacza operacyjnego w obudowie BGA, najlepiej niskoszumnego, dostępnego dal (?) zwykłego świertelika(?).
Gdzie w ogóle coś takiego można znaleźć?
Z góry wielkie dzięki za podpowiedzi.
Gdzie w ogóle coś takiego można znaleźć?
Z góry wielkie dzięki za podpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2010, 13:41 przez zaba, łącznie zmieniany 1 raz.
Może znajdziesz coś u MAXIM-Dallas, niektóre układy można u nich dostać za darmo jako próbki.
http://www.maxim-ic.com/products/amp_comp/
To jedyna firma która przychodzi mi do głowy, i ma sprzęt który zwykły śmiertelnik może od nich dostać. Mają tam zakładkę Small Packages malutkie obudowy i układy w nich. Tylko koperta w której ci to przyjdzie będzie nieproporcjonalnie wielka do scalaka
więc nie zgub go przy otwieraniu jej.
Takie malutkie BGA to oni zwą UCSP i ma to 4 kuleczki, a wymiar rzędu 1x1mm. Np. MAX9938 (wzmacniacz operacyjny, ale trochę nietypowo zasilany bo właśnie ma 4 piny)
http://www.maxim-ic.com/products/amp_comp/
To jedyna firma która przychodzi mi do głowy, i ma sprzęt który zwykły śmiertelnik może od nich dostać. Mają tam zakładkę Small Packages malutkie obudowy i układy w nich. Tylko koperta w której ci to przyjdzie będzie nieproporcjonalnie wielka do scalaka
Takie malutkie BGA to oni zwą UCSP i ma to 4 kuleczki, a wymiar rzędu 1x1mm. Np. MAX9938 (wzmacniacz operacyjny, ale trochę nietypowo zasilany bo właśnie ma 4 piny)
Tak maksymalnie można prosić o 8 różnych układów po 2 sztuki, chyb że producent daje tylko 1. Natomiast niestety nie można sobie wybrać dowolnej wersji obudowy, ani temperaturowej, tylko te które MAXIM daje. Czyli nawet jak nas interesuje PDIP, a nie ma przy nim opcji sample to niestety go nie dostaniemy, i trzeba wybierać wśród innych obudów, głównie SMD. No i trzeba się zarejestrować inaczej lipa. Natomiast tak niech interesuje nas układ MAX139, to tak:
wchodzimy sobie tu: http://www.maxim-ic.com/products.cfm
i w okienku u góry po środku wpisujemy MAX139 i wciskamy search.
Wyskoczy nam lista wszystkich tematów na stronie powiązanych z tym układem lub symbolem, ale na samej górze pod napisem Part number results for: max139 wyświetlą się nam ukłądy scalone mające w swojej nazwie MAX139 i ich krótki opis.
nas interesuje MAX139 3 1/2 Digit ADC with Reference, Charge Pump, and Direct LED Drivers bo takiego szukamy, więc klikamy na tę nazwę, i przejdziemy na stronę poświęconą temu układowi i/lub rodzinie układów do których należy. Tam na samym dole są 4 zakładki, kwadraty. Nas interesuje Ordering Info i znajdująca sie w nim opcja Lead-Free Information Klikamy na nią i przechodzimy do zakładki pozwalającej zamówić próbkę (tabelka z układami) z niej możemy wybrać tylko układy które w kolumnie Free Sample mają przycisk Sample. Taki układ zostanie dodany do naszego koszyka, ale trzeba jeszcze raz go potwierdzić w następnej podobnej tabelce przyciskiem Sample Now.
wchodzimy sobie tu: http://www.maxim-ic.com/products.cfm
i w okienku u góry po środku wpisujemy MAX139 i wciskamy search.
Wyskoczy nam lista wszystkich tematów na stronie powiązanych z tym układem lub symbolem, ale na samej górze pod napisem Part number results for: max139 wyświetlą się nam ukłądy scalone mające w swojej nazwie MAX139 i ich krótki opis.
nas interesuje MAX139 3 1/2 Digit ADC with Reference, Charge Pump, and Direct LED Drivers bo takiego szukamy, więc klikamy na tę nazwę, i przejdziemy na stronę poświęconą temu układowi i/lub rodzinie układów do których należy. Tam na samym dole są 4 zakładki, kwadraty. Nas interesuje Ordering Info i znajdująca sie w nim opcja Lead-Free Information Klikamy na nią i przechodzimy do zakładki pozwalającej zamówić próbkę (tabelka z układami) z niej możemy wybrać tylko układy które w kolumnie Free Sample mają przycisk Sample. Taki układ zostanie dodany do naszego koszyka, ale trzeba jeszcze raz go potwierdzić w następnej podobnej tabelce przyciskiem Sample Now.
Co do Sampli należny wspomnieć że już mało firm wysyła próbki do polski, a to dlatego że "cwaniaczki z polski" zamawiają sample a potem sprzedają za krocie ( a może i też nie) na aledrogo i tym podobnych. Producent nie osiada na takich transakcjach nic, a sample mają na celu promować nowy produkt i dać potencjalnemu klientowi możiwości sprawdzenia co dany układ potrafi - nie ponosząc kosztów.
Timo66 - ale przyznasz że nie wszyscy tak robią. Z drugiej strony, tłumaczy to także kosmiczne ceny układów MAXIMA w detalu, co jest czasami bardzo skuteczną zaporą w ich stosowaniu, a firma ta ma naprawdę sporo dobrych rozwiązań, w koszyczku. No ale świata nie zmienimy, Polak kradł, kradnie i będzie kradł dalej, taka już mentalność tego narodu, dla tego nigdy nic nie mamy u siebie. Jak ktoś jest dobry to ucieka za granicę, bo tu nie ma przyszłości, od razu ktoś go zniszczyć będzie chciał. Historia naszej motoryzacji to dobitny dowód.
Zaba, jak napiszesz do maxima że chcesz kilka tysięcy takich układów to będą na pewno z tobą rozmawiać. Oczywiście musisz się zdecydować na jakiś konkretny scalak, dla tego może i próbki były opłacalne do testów, a jak układ sie sprawdzi to brać w tyś.
Firma Farnell jest dystrybutorem MAXIMA.
Tel: 00 800 121 29 67
FAX: ten sam
Emali : info-pl@farnell.com
Zaba, jak napiszesz do maxima że chcesz kilka tysięcy takich układów to będą na pewno z tobą rozmawiać. Oczywiście musisz się zdecydować na jakiś konkretny scalak, dla tego może i próbki były opłacalne do testów, a jak układ sie sprawdzi to brać w tyś.
Firma Farnell jest dystrybutorem MAXIMA.
Tel: 00 800 121 29 67
FAX: ten sam
Emali : info-pl@farnell.com
Ostatnio zmieniony 18 sty 2010, 12:05 przez kayron, łącznie zmieniany 2 razy.
kayron, zgadzam się w 100%. Sam również zamawiałem kiedyś VS1011 [ jakoś 2007 rok] - dostałem 5 sztuk z czego 2 mi zostały i czekają na jakieś innowacyjny projekt. Szukając tego salaka nie znalazłem w europie żadnego sklepu który by maił do sprzedania ten układ. Jedynie na co natrafiłem to archiwalna aukcja na aledrogo z tym układem w cenie 85pln!. 
Dzięki wybrałem sobie coś i rzeczywiście przyznam oferta genialna, jeśli w najbliższej przyszłości zacznę realizować swój zamierzony projekt to i tak, co najmniej kilka set wzmacniaczy wejdzie w całość, no cóż taki projekt i widzę, że jedyną drogą będzie kupno od razu kilku set sztuk i masowy montaż