LCD w Bascomie
Program nie ma nic do migotania ekranu na LCD, bo to sterownik sprzętowo za to odpowiada, dla tego się pytałem czym to zasilasz. Chyba że używasz w pętli często polecenie CLS, ale wtedy powinien migać cały wyświetlacz a nie jedna linia jak to widać na twoim filmie. Prawdopodobnie jest to jakaś niedoróbka sprzętowa, niedobre połączenie płytka wyświetlacz, lub zimny lut.
No tak, szczególnie, że na wsadzie testowym nie migotało. Poza tym miga cały wyświetlacz a nie 1 linia. Cls uzywam raz. Uwierz mi, 20l /z przerwami/ zajmuję się elektroniką i trochę już polutowałem w życiu. Teksty typu zimny lut lub niedobre połączenie, wyświetlacz mnie drażnią. Takie rady proszę kierować do 12latków.Prawdopodobnie jest to jakaś niedoróbka sprzętowa, niedobre połączenie płytka wyświetlacz, lub zimny lut
Szczerze? Nigdy. Poprawiałem za to po innych. Nie jestem alfą i omegą, co więcej z programowania jestem nogą - mimo, że avt3500 i chyba z 8 programatorów mam od kilku dobrych lat - nigdy nie mogłem do tego na poważnie usiąść. Wiem, że Bascom to dziecinada, mam tego świadomość, ale od czegoś trzeba zacząć. Jeżeli zaś chodzi o praktykę, uważam, że jestem w tym dobry.
U mnie chyba jest. Płytkę mam ok, nie sądzę, aby wszystkie LCDki /11szt./ były padnięte. Dlaczego nie miga przy sofcie z załącznika, dlaczego np ten projekt LINK działa stabilnie? Wydaje mi się, że coś jest z tym Cls'em i następnie Lcd. Może te procedury wymagają zbyt dużo czasu? Nie znam przyczyny.
Nie mam 1 procka, jednego lcd i cyny ósemki do rynien. Nie dostaję kieszonkowego. Nie lutuję 100W transformatorówką. Mam dobrze wyposażony warsztat dlatego irytują mnie porady dla dzieci. Bez obrazy, mam swoje lata i nie jestem partaczem.
Nie mam 1 procka, jednego lcd i cyny ósemki do rynien. Nie dostaję kieszonkowego. Nie lutuję 100W transformatorówką. Mam dobrze wyposażony warsztat dlatego irytują mnie porady dla dzieci. Bez obrazy, mam swoje lata i nie jestem partaczem.
Ostatnio zmieniony 15 sty 2010, 22:07 przez seg, łącznie zmieniany 1 raz.
Złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy:)
Bascom nie jest dziecinadą wiele zależy od programisty i jego umiejętności.
[ Dodano: 2010-01-15, 21:07 ]
Powiem Tak zrobiłem test twojego softu i migał dodałem end nie miga.
Wiec u mnie jest ok wież mi lub nie twoja sprawa. Filmu nie chce mi się nagrywać żeby to udowodnić.
Więc wychodzi na to że Ty robisz coś źle i tyle.
[ Dodano: 2010-01-15, 21:11 ]
Warsztat też mam wyposażony ale to nie jest głównym tematem tego wątku.
seg, Proszę Cię Zmień podejście. Jeśli pytasz na forum o pomoc to stosuj się do zaleceń. A nie miej pretensji.
Jelsi tak to trzeba zmienić temat postu na:
Noworoczna bułka z pretensjami
Bascom nie jest dziecinadą wiele zależy od programisty i jego umiejętności.
[ Dodano: 2010-01-15, 21:07 ]
Powiem Tak zrobiłem test twojego softu i migał dodałem end nie miga.
Wiec u mnie jest ok wież mi lub nie twoja sprawa. Filmu nie chce mi się nagrywać żeby to udowodnić.
Więc wychodzi na to że Ty robisz coś źle i tyle.
[ Dodano: 2010-01-15, 21:11 ]
Ja i snow, i kayron, też nie.seg pisze:Nie mam 1 procka, jednego lcd i cyny ósemki do rynien. Nie dostaję kieszonkowego. Nie lutuję 100W transformatorówką. Mam dobrze wyposażony warsztat dlatego irytują mnie porady dla dzieci. Bez obrazy, mam swoje lata i nie jestem partaczem.
Warsztat też mam wyposażony ale to nie jest głównym tematem tego wątku.
seg, Proszę Cię Zmień podejście. Jeśli pytasz na forum o pomoc to stosuj się do zaleceń. A nie miej pretensji.
Jelsi tak to trzeba zmienić temat postu na:
Noworoczna bułka z pretensjami
Chłopaku ja nie mam pretensji. Tłumaczę bo nie dociera. Zajmij się innymi postami, bułkami lub wspinaczką. Ja tu zaleceń nie widzę.
Proszę prosto z książki Góreckiego 'C032d.bas
Wszystko co jest wyświetlone w górnej linii miga przy każdym zwiększeniu wartości licznika - o takie miganie mi chodzi. Co więc powoduje to miganie? 1s opóźnienia? Nawet jeśli jest to opóźnienie to dlaczego wynik miga, a nie jest stabilny. Nie spotkałem się z jakimkolwiek miganiem w fabrycznych urządzeniach np centralkach alarmowych. Przecież nie można pisać programów tak marnie działających. Rozumiem, że to tylko na potrzeby książki, ale wskażcie mi niedoróbkę i jak to wyeliminować. Dodanie End oczywiście nie pomaga.
Proszę prosto z książki Góreckiego 'C032d.bas
Kod: Zaznacz cały
' C032d Proste wykorzystanie DS18x20 - jumper J2 B-C
'przestawiona kolejność poleceń konwersji i odczytu powoduje, że widać,
' iż po podaniu zasilania T=85oC i że podczas konwersji można
' odczytać stan SCRETHPAD-a, ale ze "starym" wynikiem
Config 1wire = Portd.5 : Dim Odczyt(2) As Byte , A As Byte ,
Dim Licznik As Byte , T As Integer
Cls : Lcd "Termometr" : Lowerline : Lcd Licznik : Wait 2
Do
Incr Licznik ' tylko po to, żeby pokazać, iż program "żyje"
1wreset : 1wwrite &HCC : 1wwrite &HBE 'polecenie odczytu DS18x20
Odczyt(1) = 1wread(2) 'odczytaj dwa pierwsze bajty - temperaturę
T = Odczyt(2) ' starszy bajt temperatury
Shift T , Left , 8 'przesuń w lewo o 8 miejsc
T = T + Odczyt(1) 'w zmiennej Integer jest dziwna "ułamkowa" wartość
Shift T , Right , 4 'zamiast dzielić przez 16 przesuń w prawo
' Shift T , Right , 1 'dla kostek DS18S20, DS1820 przesuń o 1 bit
Cls : Lcd "Temp=" ; T ; "oC" 'wyświetl wynik - liczbę całkowitą
Lowerline : Lcd Licznik 'w dolnej linii wyświetl stan licznika
1wreset ' dopiero teraz daj polecenie konwersji:
1wwrite &HCC 'polecenie SKIP ROM, bo pojedyncza kostka
1wwrite &H44 ' dokonaj konwersji - zmierz temperaturę
Wait 1 'po cyklu pracy poczekaj
LoopJest jeszcze jedna możliwość, jeśli sprzęt jest 100% OK. Mianowice nie kompilujesz przypadkiem w BASCOM mających dyrektywę $SIM w programie
Jeśli tak to ją wywal. Pamiętam że ja raz tak przez pomyłkę zrobiłem i nie usunąłem tej linii programu przed kompilacją dla fizycznego CPU i miałem problemy, program też nie działał tak jak powinien. Nie pamiętam już co tam dokładnie źle mi działało, ale właśnie to było przyczyną moich problemów. Jedna głupia linijka w programie.
PS. Akurat jak ja wy edytowałem posta to wstawiłeś kod programu. No cóż trudno. Widzę nie masz $SIMa.
Jeszcze trzeba by poszukać, bo wiem że jakieś płytki chyba z tego kursu miały wadę, ale musiał bym sprawdzić i poszukać o co tam chodziło.
W sumie bardzo ciekawy problem, bo każdemu może się zdarzyć. Co do twojego stwierdzenie do książek o programowaniu. TAK masz racje, tych programów nikt nie testuje, i często niespodzianki są już w pierwszych lekcjach. Nie będę tu przytaczał konkretnych tytułów książek bo to praktycznie problem wszystkich tytułów.
PS. Akurat jak ja wy edytowałem posta to wstawiłeś kod programu. No cóż trudno. Widzę nie masz $SIMa.
Jeszcze trzeba by poszukać, bo wiem że jakieś płytki chyba z tego kursu miały wadę, ale musiał bym sprawdzić i poszukać o co tam chodziło.
W sumie bardzo ciekawy problem, bo każdemu może się zdarzyć. Co do twojego stwierdzenie do książek o programowaniu. TAK masz racje, tych programów nikt nie testuje, i często niespodzianki są już w pierwszych lekcjach. Nie będę tu przytaczał konkretnych tytułów książek bo to praktycznie problem wszystkich tytułów.
Ostatnio zmieniony 15 sty 2010, 23:28 przez kayron, łącznie zmieniany 1 raz.
Dodanie instrukcji konfiguracyjnych nie pomogło. Zauważyłem, że efekt potęguje się przy zmniejszaniu kontrastu LCD. I odwrotnie.. chociaż na max kontraście można zauważyć znaki kursora skaczące w górnej linii od prawej do lewej w kilku pozycjach pod wyświetlonymi znakami. Ja stawiam na problemy z "dojściem do siebie" wyświetlacza po komendzie Cls i natychmiastowym rozkazie Lcd. Pewnie czyści każde pole po czym musi wrócić na 1wszą pozycję w 1wszej linii, co zajmuje trochę czasu. Nie znam zasady działania Cls więc teoretyzuję.