Podwójne napiecia na pinach zasilacza ATX
Podwójne napiecia na pinach zasilacza ATX
Witam
Mialem awarie komputera. Okazało sie ze padła płyta głowna. Zaczałem sprawdzac pozostałe podzespoły komputera az dotarłem do zasialacza. Okazuje sie bowiem, ze gdy wlaczam zasialcz ( zwarcie pinow zielonego i czarnego), to wiatrak sie kreci, jest napiecie na odpowiednich pinach, tylko ze te napiecia sa dwa razy wieksze niz powinny, czyli zamiast +5V mam +10V, zamiast 3,3V mam niecale 7V.
Wnetrze zasilacza wyczyscilem sprezonym powietrzem, ale nie zauwazylem zadnych opuchnietych kondensatorówani lub upalonych koncówek przewodów.
Moze ktos doradzic co moze byc przyczyna tego podwojonego napiecia na pinach do zasilania plyty głównej? Z góry dziekuje za każda wskazówke.
Ponizej podaje dane zasilacza:
Producent SeaSonic
Model S12-600 (SS-600HT Active PFC)
Seria S12
Moc maksymalna 500W
Moc szczytowa b.d.
Obciążalność linii +3.3V i +5V 180W
Obciążalność linii +12V 432W
Łączna obciążalność linii +3.3V & +5V, +12V 580W
Łączna obciążalność linii -12V, +5Vsb 20W
Standard wykonania ATX12V v2.0, BTX v1.0a
Automatyczna kontrola wentylatora Tak
Typ chłodzenia Wentylator 120mm
PFC Aktywne
Charakterystyka prądowo-napięciowa
+3.3V 30A
+5V 30A
+12V1 18A
+12V2 18A
-12V - 0.8A
+5Vsb - 2.0A
Mialem awarie komputera. Okazało sie ze padła płyta głowna. Zaczałem sprawdzac pozostałe podzespoły komputera az dotarłem do zasialacza. Okazuje sie bowiem, ze gdy wlaczam zasialcz ( zwarcie pinow zielonego i czarnego), to wiatrak sie kreci, jest napiecie na odpowiednich pinach, tylko ze te napiecia sa dwa razy wieksze niz powinny, czyli zamiast +5V mam +10V, zamiast 3,3V mam niecale 7V.
Wnetrze zasilacza wyczyscilem sprezonym powietrzem, ale nie zauwazylem zadnych opuchnietych kondensatorówani lub upalonych koncówek przewodów.
Moze ktos doradzic co moze byc przyczyna tego podwojonego napiecia na pinach do zasilania plyty głównej? Z góry dziekuje za każda wskazówke.
Ponizej podaje dane zasilacza:
Producent SeaSonic
Model S12-600 (SS-600HT Active PFC)
Seria S12
Moc maksymalna 500W
Moc szczytowa b.d.
Obciążalność linii +3.3V i +5V 180W
Obciążalność linii +12V 432W
Łączna obciążalność linii +3.3V & +5V, +12V 580W
Łączna obciążalność linii -12V, +5Vsb 20W
Standard wykonania ATX12V v2.0, BTX v1.0a
Automatyczna kontrola wentylatora Tak
Typ chłodzenia Wentylator 120mm
PFC Aktywne
Charakterystyka prądowo-napięciowa
+3.3V 30A
+5V 30A
+12V1 18A
+12V2 18A
-12V - 0.8A
+5Vsb - 2.0A
Kulpina pisze:Podobno te zasilacze nie do końca są przystosowane do pracy bez obciążenia.
miałem kilka zasilaczy które przerabiałem do ładowarek modelarskich typu IMAX, SHARK czy HOT POWER i żaden nie okazywał wyżej wymienionych objawów. napięcia zasilania zawsze powinny być w normie i nie odbiegać od niej w pewnych nieznacznych granicach inaczej zasilacz nie był by dopuszczony do produkcji i sprzedaży.mathieiov pisze:Owszem, ale objawia się to tym, że przetwornica często nie chce startować bez obciążenia
co do pracy bez obciążenia, to wystarczy linię 5V obciążyć żarówką samochodową o mocy kilkanaście wat i linia 12V odda praktycznie całą moc.
a co do przełącznika 110/220V, to w zasilaczach ATX raczej nie powinien się taki przełącznik znaleźć. ja nie spotkałem.
Tanie zasilacze ATX typu ,,300W'', z których wyciągnięcie 200W jest szczytem posiadają przełącznik europa (230V) lub usa (115V).
Zwykle brakuje w nich filtrów poprawiających wykres poboru prądu, a przetwornica jest zasilana napięciem stałym ok. 300V.
Albo jest to wyprostowane napięcie sieciowe (przełącznik przestawiony na 230V),
albo napięcie podane na podwajacz napięcia (przełącznik na 110V lub 115V).
Zwykle brakuje w nich filtrów poprawiających wykres poboru prądu, a przetwornica jest zasilana napięciem stałym ok. 300V.
Albo jest to wyprostowane napięcie sieciowe (przełącznik przestawiony na 230V),
albo napięcie podane na podwajacz napięcia (przełącznik na 110V lub 115V).