autotrax

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 11 sty 2010, 18:14

A to spox ;)
Jeszcze tylko mogę dodać, że możesz próbować zmienić tą konfiguracje graficzną, nie wiem ile tam masz domyślnie? 640x480?
Mi udało się odpalić 1024x786 :mrgreen:

Merki_1988
Użytkownik

Post autor: Merki_1988 » 11 sty 2010, 20:45

Idac tropem Piotra Goreckiego ktory nie poleca wiecej niz 640, zapomnialem tego sprawdzic ;) ale lukne.
Profilaktycznie zapuscilem se i tak i tak program graficzny i wzialem to 640 ;p

A da sie gdzies zmienic kolor kursora? Szukałem wszędzie, miałem przygotowana idealna dla siebie rozpiske kolorow na poszczegolne wartstwy i akurat biale tlo ;p

Edit: Nie ma opcji by szlo u mnie na 1024 ;p a 800x600 uwazam za niedorobiony tryb wiec go nawet nie probuje...poza tym 640 jest taki hmm klimatyczny jak za dawnych czasow ktorych i tak nie znam ;)

Awatar użytkownika
thereminator
-

Post autor: thereminator » 11 sty 2010, 21:27

Można jeszcze próbować z podmianą sterownika grafiki, tak żeby program korzystał z DirectX. Był o tym kilka lat temu artykuł w EdW. Przetestowałem to kiedyś i działa.
Sterownik można pobrać stąd.
http://airborn.com.au/layout/autoxpdv.html
Autorzy zalecają jednak wpierw spróbować sterowników:
http://airborn.com.au/layout/easytrax.html

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 12 sty 2010, 20:36

Merki_1988 pisze:800x600 uwazam za niedorobiony tryb
dlaczego niedorobiony?

Merki_1988
Użytkownik

Post autor: Merki_1988 » 12 sty 2010, 21:47

No tak po prostu powiedzialem :D przyzwyczajony jestem ze albo robie cos na 640 albo na 1024 ;p kompromisow nie uznaje ;p

Mam pytanko: jak mozna zrobic zarys jakiegos elementu? Np prostokat? Nigdzie nie ma opcji do rysowania albo jestem slepy ;) Mowie o ET

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 12 sty 2010, 22:06

Obrys prostokąta rysuje się poleceniem Place ->Track ;)
Może wyda się to głupie i prymitywne, ale szczerze mówiąc ja wole wykorzystywanie jednego narzędzia w wielu dziedzinach niż mnożenie i dodawanie 500 narzędzi każde do czego innego ;)

Merki_1988
Użytkownik

Post autor: Merki_1988 » 13 sty 2010, 16:28

Kulpina, eee w jakim kontekscie to ostatnie zdanie?:)

Zauwazylem ze sciezkami mozna rysowac, nie bedzie to jednak sie jakos gryzlo z pozniejszym rysowaniem schematow? Widocznie nie, skoro tak doradzasz :D thx ;p

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 13 sty 2010, 16:40

W kontekście chwalenia autotraxa ;)
Rysowanie schematów w autotraxie?
Obawiam się, że to trudne do realizacji. Podejmowaliśmy z michałem s takie próby, jak narazie prace są wstrzymane ;)

Autotrax to płytki, ale jak prowadzisz ścieżki obrysu elementów, to mam nadzieje, ze prowadzisz je w warstwie Top Overlay ;) Bo faktycznie, jeśli zrobisz je np. w Top Layer, albo Bottom Layer, to będzie to później kolidowało przy prowadzeniu ścieżek :mrgreen:

Merki_1988
Użytkownik

Post autor: Merki_1988 » 13 sty 2010, 18:47

Racja musi byc w Overlay ;) hmm ja mam Autotraxa w wersji pod Win a ET pod DOSa...wiem ze niewiele sie roznia (brak netlisty i czegos tam w ET) ;p oczywiscie w kontekscie rysowania schematow chodzilo mi o to na co pozwala ET czyli od razu heja z płytka :)

Edit: robie swoja wlasna biblioteke i mam pewna watpliwosc (mowa o Easy Trax caly czas). Maluje elementy na zoom 3 (wg opcji zoomu-to raczej nie jest zoom x3 bo sa wieksze cyfry a powiekszenia mniejsze) i juz tak namalowalem rezystorki i kondensatory. Chcialem sprawdzic jak to bedzie wygladalo na normalnym widoku i elementy sa strasznie malutkie...jak to bedzie wygladac na rzeczywistej plytce? Czy widok przy braku powiekszenia odpowiada za rzeczywisty obraz plytki czy tez pozniej sa jakies inne opcje?

I jeszcze jedno: mimo ze mam wlaczona opcje Pan, to gdy chce powiekszyc obszar roboczy (wyjezdzam myszka na kraj) to mi sie on nie powieksza? A moze gdzies indziej sie ustala wielkosc obszaru roboczego?;p

Edit 2: juz obczailem co do wielkosci obszaru roboczego (myslalem ze moze byc taki duzy jak w demo.pcb, ale to bylo powiekszenie), rozumiem tez ze moje elementy wcale nie musza byc zle narysowane tak?

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 14 sty 2010, 12:52

ogolnie nalezy sie trzymać wymiarów elementów po przeliczeniu sobie tego. wszystko zależy jak masz ustawiony skok kursora itp.w ogóle bardzo dużo zależy od ustawień. jak już coś zaczniesz rysować i wstawisz jakiś element, to naciśnij klawisze Z - zoom, a następnie B - BOARD.

zrobi Ci zbliżenie na obszar roboczy którego aktualnie używasz, czyli zobaczysz z bliska wszystko co narysowałeś do tej pory. klawiszami PageUp i PageDown masz zoom in i zoom out. masa opcji jest. trzeba to poznać osobiście, najlepiej metodą prób i błędów. ja tak zrobiłem i żeby się nie przechwalić, autotraxa mam opanowanego mocno. czasem coś tylko zapomnę, bo jak się długo czegoś nie używa to się zapomina.

Merki_1988
Użytkownik

Post autor: Merki_1988 » 14 sty 2010, 19:49

Tzn rostaw padów mam good, głównie chodzi mi o zarys elementów żeby sie potem nie okazalo ze na plytce jakies pipidówki wyjdą ;p

Edyta mowi ze w ET nie ma opcji Zoom/Board ;)

[ Dodano: 2010-03-02, 21:02 ]
Mam problem...chce wygnerewac zbior sterujacy do wiertarki w zakladzie produkcyjnym. Uruchamiam easyplota, ale ten wlacza tylko ekran powitalny po czym wywala błąd, że brakuje mi pliku standard.apt. Skad wziasc?;/

[ Dodano: 2010-03-02, 21:07 ]
W porzadku chyba naprawilem ;p skopiowalem standard.etl, zmienilem rozszerzenie i wyglada na to ze dziala :D

ODPOWIEDZ