Co sądzicie o tym zasilaczu - jaki tani zasilacz kupić?

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Kuna
Użytkownik

Co sądzicie o tym zasilaczu - jaki tani zasilacz kupić?

Post autor: Kuna » 28 gru 2009, 0:23

Witajcie,

Aktualnie do zasilania używam zasilacza od kolejki elektrycznej PIKO i multimetru do mierzenia napięcia wyjściowego.
Chciałbym jednak kupić jakiś normalny zasilacz, ponieważ ten od kolejki ma kłopoty z trzymaniem stabilnego napięcia.

Z powodu małych funduszy zależy mi na niskiej cenie. Jaki zasilacz polecacie do zastosowań amatorskich(czyli do zasilania przeciętnych układów z edw)?

W padł mi w oko taki zestaw: http://allegro.pl/item860213067_zasilac ... erwis.html

Charakterystyka:

2 wyświetlacze LED 2 x 3,5 cyfry
płynna regulacja napięcia 0-15 [V]
jednokanałowy
zabezpieczenie przeciwzwarciowe (przy zwarciu automatycznie wyłącza się)
ogranicznik prądowy - regulowany
jednoczesny odczyt napięcia i prądu wyjściowego
stosunkowo małe wymiary zewnętrzne
chłodzenie pasywne
Parametry techniczne:

napięcie wyjściowe DC: 0 do 15[V] (płynna regulacja)
prąd wyjściowy DC: 0 do 3[A]
stabilizacja napięcia: 0,01% ±2 mV
tętnienia i szumy : 1 mVrms

Cena: 130zł + 25zł wysyłka = 155zł.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 08 sty 2010, 21:04

Hm.. z tego co wynika z opisu na Alegrosiku to Chińska maszynka. Natomiast za 155zł raczej sam sobie nie zbudujesz dobrego zasilacza o podobnych parametrach, przynajmniej nie jest to takie łatwe jak by sie zdawało. Jeżeli jesteś w stanie tyle wyłożyć, i masz zamiar poważnie się zacząć bawić elektroniką, moim zdaniem nie najgorszy zakup.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 09 sty 2010, 2:58

Za samą obudowę warto:)

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 12 sty 2010, 17:31

Witam. Operuję w pracy takim zasilaczem - tej firmy, tyle że na ten co ja mam jest na 5A i 0-30V.
W sumie proponuję dozbierać i kupić 5A 30V, bo te 15V to faktycznie może być za mało jako zasilacz uruchomieniowy - chyba, że planujesz odpalać na tym tylko jakieś telefony, palmtopy, nawigacje itp.

ODPOWIEDZ