Pojemność baterii

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Wachi
-

Pojemność baterii

Post autor: Wachi » 07 sty 2010, 21:22

Witam!
Mam kolejne błyskotliwe pytanie. Z góry przepraszam, jeżeli znów jest ono po prostu śmieszne. Dokładnie chodzi mi oto: Czy możliwy jest pomiar pojemności baterii? Jeżeli tak to czy da się to zrobić w warunkach domowych? Czy można to zrobić multimetrem, czy trzeba zbudować samodzielnie takie urządzenie? Z góry dziękuję za odpowiedź i jeszcze raz przepraszam.
Pozdrawiam
Wachi

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 07 sty 2010, 21:48

1. Obciążasz baterie i w równych odcinkach czasu zapisujesz dane odnośnie poboru prądu i uzyskanego napięcia.
2. Odrzucasz wszystkie pomiary, w których napięcie baterii jest niższe od tego, przy którym układ przestaje działać. Zwykle to 0,9V
3. Wyznaczasz średnią prądu pobieranego.
4. Następnie mnożysz go przez czas (w godzinach) do czasu gdy napięcie baterii spadło poniżej progu z punktu 2. wynik wyjdzie w Ah (amperogodzinach) lub mAh.

Idealnym obciążeniem będzie źródło prądowe, wtedy mnożysz czas i prąd (który jest niezmienny w czasie).
Zwykle można baterie obciążać rezystorem lub żarówką.
Przy pomiarze należy uwzględnić wpływ prądu na pojemność (przy większym prądzie pojemność spada) oraz wpływ spadku napięcia na rezystancji wewnętrznej.

Ogólnie prąd pomiarowy powinien być zbliżony do rzeczywistego obciążenia w danym układzie.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 07 sty 2010, 23:05

Czy można by podłączyć źródło prądowe do baterii, o znanym mi poborze prądu + mikrokontroler z przetwornikiem A/D, który mierzyłby napięcie?
Procesor byłby zasilany z innego źródła. To by było wszystko co potrzebne, czy coś przeoczyłem? :mrgreen:

ODPOWIEDZ