Nowe procesory atmela z dopiskiem A
Nowe procesory atmela z dopiskiem A
Witam
Atmel kończy produkcje niektórych modeli procesorów w tym attiny 2313 zastępuje go attiny2313A. Przeglądałem pdf-y obydwu i nie widzę różnicy oprócz zasilania nowy attiny2313A może pracować już na napięciu 1.8V.
Wyprowadzenia są te same.
Atmega8 też będzie zastąpiony nowym z dopiskiem A.
Zastanawia mnie natomiast czy ma to coś wspólnego z obniżką cen w sklepie propox na płyty evaluacyjne z atmega8 np. ta:
http://www.propox.com/products/t_144.html
Cena tylko 69zł
Czy ktoś z was wie może coś więcej???
Atmel kończy produkcje niektórych modeli procesorów w tym attiny 2313 zastępuje go attiny2313A. Przeglądałem pdf-y obydwu i nie widzę różnicy oprócz zasilania nowy attiny2313A może pracować już na napięciu 1.8V.
Wyprowadzenia są te same.
Atmega8 też będzie zastąpiony nowym z dopiskiem A.
Zastanawia mnie natomiast czy ma to coś wspólnego z obniżką cen w sklepie propox na płyty evaluacyjne z atmega8 np. ta:
http://www.propox.com/products/t_144.html
Cena tylko 69zł
Czy ktoś z was wie może coś więcej???
no ja juz zakupiłem tą o której pisze Paweł, ale nadal czekam, bo jeszcze łaskawie nie zechcieli mi nawet jej wysłać mimo że hajs poszedł. przestawiam się na atmega8. duży procek, masa pamięci, a jak zastosuje się smd, to można osiągnąć naprawdę małe wymiary. miałem tylko nadzieję że nie zaprzestaną zupełnie produkcji tych procesorów. i cieszę się.
jest taka opcja, ale... nie sądzę że procesory podrożeją, a pójdę dalej. myślę że wręcz przeciwnie, potanieją. atmel pewnie jak każda firma szuka "oszczędności" w produkcji i zamiast produkować dwa procesory o różnych napięciach zasilania, przejdą na jeden.Kulpina pisze:Różnice to zobaczysz dopiero w sklepie...
lepiej dla nich bo nie muszą bujać dwóch procesów produkcyjnych i lepiej dla klienta, bo nie szuka dwóch różnych procków o różnych napięciach zasilania.
mam nadzieję że w tej mojej wypowiedzi jest choć ziarno sensu.
jak dla mnie jest warta, dlatego sobie zamówiłem. a co do pola prototypowego to nie za bardzo płytka stykowa. tam raczej można będzie wlutować elementy nam potrzebne a nie będące na płytce głównej.Kuna pisze:Ta płytka jest tego warta? O co chodzi z tym polem prototypowym, to coś w stylu płytki stykowej?