Problem z LCD AVT-3505

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Wojtas111
-

Problem z LCD AVT-3505

Post autor: Wojtas111 » 04 sty 2010, 0:51

Witam, jestem nowy w temacie programowania (BASCOM). Mój problem polega na tym iż nie mogę (lub co bardziej prawdopodobne - nie potrafię) odczytać ze schematu układu AVT-3505 jakie piny procesora (ATMEGA162) łączą się z pinami wyświetlacza LCD (JHD 162A, 2x16). Dotychczas po każdym włączeniu i zaprogramowaniu układu, świeci się tylko górna linia (same prostokąty). Czy ktoś mógłby mi napisać jak połączony jest wyświetlacz z procesorem ??
I jak wprowadzić te ustawienia do BASCOM AVR lub co wpisać w programie ??

Schemat układu TU
Schemat LCD TU

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 04 sty 2010, 8:53

Poczytaj w helpie o CONFIG LCD i CONFIG LCDPIN. Będziesz miał tam przykładowe programy. W załącznikach schematu nie znalazłem. Ustaw sobie miernik na "pipczenie" i sprawdź połączenia sam. Potem otwórz sobie PDF'a do tego procesora na str. 2 (albo zobacz na tym obrazku: http://shop.avrvi.com/images/upload/image/ATmega162.gif ) i już będziesz wiedział do jakich pinów i jak zmodyfikować polecenie CONFIG LCDPIN.

ODPOWIEDZ