Triak

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Kazik007
-

Triak

Post autor: Kazik007 » 26 gru 2009, 0:30

Witam,

Czy do zasilenia grzałki 100W napięciem 230V wystarczy triak BT136 + optotriak MOC3021(3020 zbytnio obciąży ATMEGĘ8 - wydajność prądowa ~20mA?)? Nie wiem czy dobrze kalkuluje ale pobór prądu takiej grzałki będzie wynosił 0.47A ? Na czym polega wyłączanie triaka w zerze sieci? Trzeba zrobić wykrywanie niskiego zbocza układem CNY17 i gdy jest stan niski podać napięcie na optotriak?

atelszewski
Użytkownik

Post autor: atelszewski » 26 gru 2009, 4:02

Witam,

Pobór prądu przez taką grzałkę będzie wynosił I=100W/230V=0,435A. BT136 spokojnie to wytrzyma. Jestem przekonany, że nie trzeba będzie nawet stosować radiatora, ale warto by było, aby ktoś bardziej obeznany napisał coś na ten temat.

Jeśli chodzi o MOC-e, to możesz zastosować 3021 lub 3020. Z noty katalogowej wynika, że napięcie na diodach wynosi typowo 1,2V przy prądzie 10mA, czyli ATmega sobie poradzi. Biorąc pod uwagę, że na wyjściu procesora masz 5V, musisz zastosować rezystor szeregowy ograniczający prąd (do wartości 10mA) diody w opto-triaku. Jego wartość wyniesie:
R=(5-1,2)/0,01=380ohm, zastosuj rezystor 360ohm. Btw, niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę.
Na czym polega wyłączanie triaka w zerze sieci?
Tu raczej chodzi o włączanie triaka "w zerze". Generalnie rzecz w tym, żeby triak włączyć w momencie, w którym sinusoida przechodzi przez wartość 0 (czyli 0 volt), co ogranicza generowanie zakłóceń.
Trzeba zrobić wykrywanie niskiego zbocza układem CNY17 i gdy jest stan niski podać napięcie na optotriak?
Lepiej będzie zastosować zamiast MOC3021+CNY17 opto-triak MOC3040, który posiada detekcję przejścia napięcia przez zero (podłączasz go identycznie jak MOC3021.

Kazik007
-

Post autor: Kazik007 » 26 gru 2009, 16:48

atelszewski pisze:Lepiej będzie zastosować zamiast MOC3021+CNY17 opto-triak MOC3040, który posiada detekcję przejścia napięcia przez zero (podłączasz go identycznie jak MOC3021.
Ja właśnie słyszałem, że oddzielna detekcja zera jest lepsza, gdyż uC może lekko się pomylić w wysyłaniu impulsu i jest strata 1/2 okresu. Czy przy sterowaniu grupowym aby uzyskać 1/4 mocy grzałki trzeba włączać optotriak na 1/4sec okresu? Czyli Detekcja zera->impuls trwający 1/4 sec->Detekcja zera->impuls....

atelszewski
Użytkownik

Post autor: atelszewski » 26 gru 2009, 17:46

Witam,
Ja właśnie słyszałem, że oddzielna detekcja zera jest lepsza, gdyż uC może lekko się pomylić w wysyłaniu impulsu i jest strata 1/2 okresu.
Nic nie wspomniałeś o tym, że chcesz regulować moc grzałki, z Twojego postu wynikało raczej, że chcesz włączać/wyłączać grzałkę za pomocą uC, w którym to przypadku opto-triak z wewnętrznym detektorem przejścia przez zero będzie lepszy.

To co piszesz jest nie do końca zrozumiałe, ale chyba domyślam się, że chodzi ci o to, że przy regulacji grupowej, triak z wbudowaną detekcją przejścia przez zero może załączyć element wykonawczy z opóźnieniem (maksymalnie 1/2 okresu) w stosunku do tego, gdy procesor rzeczywiście chce go załączyć?

W tym wypadku wszystko zależy od bezwładności regulowanego obiektu. Jeżeli element wykonawczy szybko reaguje na pojawienie/zanik napięcia (czyli szybko się nagrzewa i szybko chłodzi) wtedy takie opóźnienie może mieć znaczenie. Zaś jeśli element wykonawczy ma dużą bezwładność, to nie odczuje takiego opóźnienia.

Elementy grzewcze mają raczej dużą bezwładność, w związku z czym, myślę, że strata maksymalnie 1/2 okresu, czyli 0,01s nie wpłynie znacznie na zmianę jego temperatury, a zastosowanie opto-triaka z detekcją przejścia przez zero znacznie uprości tak część programową jak i elektryczną.
Czy przy sterowaniu grupowym aby uzyskać 1/4 mocy grzałki trzeba włączać optotriak na 1/4sec okresu?
Zakładając, że przyjąłeś okres na jedną sekundę, to aby uzyskać 1/4 mocy załączasz triak na 1/4 sekundy, aby uzyskać 1/2 mocy, załączasz triak na 1/2 sekundy. Tutaj znowu znaczenie będzie miała bezwładność obiektu. Może się okazać, że okres jednej sekundy jest zbyt duży, i grzałka będzie wykazywała duże wahania temperatury, ale może się okazać, że wszystko będzie w porządku.

Wracając do kwestii opóźnionego załączania triaka. Jeśli przyjąłeś okres sterowania triakiem na jedną sekundę i chcesz np. uzyskać 1/4 mocy, załączasz triak na 0,25s. Jeśli załączenie triaka opóźni się maksymalnie, czyli o 0,01s, to triak będzie włączony przez 0,24 sekundy, czyli 96% czasu. Podobnie, jeśli będziesz chciał uzyskać 1/10 mocy, czyli triak powinien być włączony przez 0,1s i jego załączenie się opóźni maksymalnie, to będzie załączony przez 90% przewidywanego czasu, czyli wahania nie będą znaczne i regulowany obiekt nie będzie zbytnio reagował. Sprawa mogła by wyglądać inaczej, gdybyś chciał dostarczyć do grzałki 1/100 mocy, ale taki przypadek odrzucamy, gdyż raczej nie ma to sensu.

Generalnie, osobną detekcję przejścia przez zero oraz odpowiednie sterowanie zastosowałbym w momencie, gdy regulowany obiekt posiadałby małą bezwładność i okres jego sterowania byłby mniejszy od np. jednej sekundy. W takim przypadku mogłoby nawet mieć miejsce załączanie triaka na np. 1/4 okresu napięcia sieciowego, czyli 0,005 sekundy, w którym to przypadku osobna detekcja przejścia przez zero jest nieodzowna.

ODPOWIEDZ