Problem z załaczniem agregatu chłodzącego

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Nick_2
Użytkownik

Problem z załaczniem agregatu chłodzącego

Post autor: Nick_2 » 25 gru 2009, 17:52

Witam wszystkich
Mam problem z załaczniem agregatu chłodzącego. Konkretnie chodzi o schładzarkę do mleka. Podczas rozruchu agregat chłodzący pobiera znaczny prąd. Nie mam miernika potrafiącego zmierzyc wartosć szczytową podczas rozruchu, ale w stanie ustalonym pobiera on prąd nieco ponad 5A. Przy załączaniu agregatu do sieci występuje widoczne przygaśniecie lamp w pomieszczeniu, wiec prad na pewno jest duzo wyzszy od 5A.
Agregat chłodzący chciałem podłączyć do zasilania awaryjnego w postaci spalinowego agregatu prądotworczego o mocy max 2,7kW. Niestety schładzarka nawet nie myśli odpalić, jak myslicie mozna cos zakombinować zeby schładzarka poszła? Agregat chłodzący jest jednofazowy, ale podczas załączania nie wybija zabezpieczen w agregacie pradotoworczym tylko ten poprostu nie chce sie załączyc. Podłączałem pod ten agregat szlifierke katowa o mocy 2,5kW i poszła bez problemu.
Zastanawiałem sie nad jakim układem miekkiego startu, moze to by pomogło? Bede wdzieczny za wszelkie sugestie

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 25 gru 2009, 19:29

Witam
Pytanie to czy agregat daje sinus? Co to za silnik?

Nick_2
Użytkownik

Post autor: Nick_2 » 25 gru 2009, 19:44

agregat daje sinus bo inne narzedzia chodza bez problemu. tak jak pisałem podlaczalem katowke, wiertarke i dziala bez problemu. do wyjscia trojfazowego podpinalem tez silnik i działa, a agregat chlodzacy ani mysli. Agregat jest taki sam jak w lodowce tylko wiekszy

[ Dodano: 2009-12-26, 09:49 ]
nikt nie ma pomysłow co mozna z tym zrobic? Sprawdzałem i schładzarka w stanie ustalonym pobiera nieco ponad 5A, tak samo jak szlifierka katowa. Szlifierka ma wbudowny jakis uklad miekkiego startu bo uruchamia sie powoli i działa bez problemu na tym agregacie, wiec schładzarka tez powinna tylko jak jej "pomóc" w rozruchu??

[ Dodano: 2010-01-01, 13:58 ]
znalazłem chwilke czasu i zrobiłem test włączania agregatu ze starej lodówki. Agregat został wyjęty i pracował jako sprężarka. Podłączyłem go przez układ łagodnego startu ktory zakupiłem na allegro (link poniżej). Agregat uruchamia się powoli, stopniowo zwiększając pobór prądu, aż do całkowitego załączenia agregatu.
Mimo że silnik nie jest szczotkowy powolny rozruch działa, jak myślicie jeżeli zastosuje cos takiego do agregatu chłodzącego w schładzarce mleka tez będzie działac? Tam agregat jest wiekszy ale softstart na 100% wytrzyma taki pobór prądu.

link do układu ktory kupiłem:
http://www.allegro.pl/item860076883_wol ... zedzi.html

ODPOWIEDZ