[C++] Baza Pacjentów

Forum dotyczące ogólnie pojętego programowania - algorytmów, struktur danych, narzędzi programistycznych, itp - głównie w kontekście komputerów PC.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

[C++] Baza Pacjentów

Post autor: Luminofor » 22 gru 2009, 20:48

Witam, dlostałem oto takie zadanie:
Baza danych pacjentów

Program generuje 100 obiektów reprezentujących pacjentów o losowej zawartośi danych:

* nazwisko - losowe - jedno z dziesięciu zaproponowanych,
* imię (podobnie jak nazwisko)
* waga - z przedziału 3-120
* ciśnienie - z przedziału 80 - 190
* poziom cukru z przedziału 0.1- 0.9.

Pacjenci są umieszczani na liście w kolejności tworzenia. Następnie program drukuje na ekranie dane 10 pacjentów o skrajnych wartościach parametrów liczbowych. Program podaje informację o średniej wadze kobiet i mężczyzn oraz o średnim poziomie cukru.
Zrealizowałem je tak:
http://wklej.org/id/243845/

Proszę o opinie, uwagi, zastrzeżenia, sugestie, z góry bardzo dziękuje za pomoc.

atelszewski
Użytkownik

Post autor: atelszewski » 22 gru 2009, 22:04

Witam,

Jeśli nie było wymagane, aby lista pacjentów była utworzona jako lista ze wskaźnikiem na kolejny element (pacjenta), wydaje mi się, że łatwiej było zrobić tablicę na 100 wskaźników do obiektów klasy pacjent:

Kod: Zaznacz cały

pacjent *lista_pacjentow[100];
Wtedy łatwiejsze (czytelniejsze, w mojej opinii) byłyby np. funkcja do dodawania, sortowania, etc.
Poza tym, ten zapis mi się nie podoba:

pacjent(string name="Anonim", string surname="Anonim", bool sex=true, int age=0, int weight=0, int pressure=0, double SugarLvl=0, pacjent *Next=NULL) : imie(name), nazwisko(surname), plec(sex), wiek(age), waga(weight), cisnienie(pressure), PoziomCukru(SugarLvl), next(NULL) {};
Czytelniej byłoby dodać drugi konstruktor, bez parametrów i w nim inicjalizować domyślnymi wartościami, np:

pacjent::pacjent()
{
    name="Anonim";
    surname="Anonim";
    bool sex=true;
    // etc.
}
W C++ zamiast "NULL", wskazane jest używanie 0.

To rzeczy, które rzuciły mi się w oczy, mocno w kod się nie wczytywałem;) Poza tym, jeśli program działa, to znaczy, że jest dobrze napisany;) Jak mawia jeden z moich prowadzących, lepszy kiepski dobrze działający program, niż dobry kiepsko działający program.

gjakubow
-

Post autor: gjakubow » 24 gru 2009, 9:54

bool plec; // 0 - kobieta, 1 - mezczyzna
osobiście zawsze staram się unikać mało mówiących konstrukcji, czyli np:

sex=true;
możesz np zdefiniować typ wyliczeniowy:

typedef enum _Sex {
  SEX_MALE = 0,