Soldermaska

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
czarutek
Użytkownik
Kontakt:

Soldermaska

Post autor: czarutek » 30 sty 2005, 10:04

Czy ktoś może wie jakim lakierem/emalią robione są profesjonalne soldermaski?
Może np. ktoś ma znajomych w fabryce płytek i mógłby się tego dokładnie dowiedzieć... Co to jest i jaką metodą zostaje nałożone? Czy może być nałożone natryskiem? Czy dodaje się do tego jakiś katalizator? Czy suszenie następuje w podwyższonej temperaturze, czy np. ultrafioletem?
Właściwie tylko tego mi brakuje do zamknięcia domowej 'technologii' nakładania soldermaski.

Awatar użytkownika
gogo4
-
Kontakt:

Post autor: gogo4 » 13 lut 2005, 19:05

Nie znam odpowiedzi na twoje pytanie, ale interesuje mnie domowy sposób wykonania soldermaski jeżeli nie sprawi tobie to kłopotu to podeślij mi na e-mail contento@interia.pl lub pw opis twojego sposobu nakładania soldermaski.

czarutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: czarutek » 13 lut 2005, 19:46

Bez tego to nie będzie soldermaska... :(

pajaczek
-

Post autor: pajaczek » 24 lut 2005, 0:09

Niedawno ogladalem sobie stronki firm produkujacych plytki. Tam zdajsie bylo cos wspomniane o metodzie sitodruku (do nakladania) czy motodzie kurtynowej (?).

to chyba bylo na stronie hatrona.

Ps. jak wymyslisz (czy znajdziesz) sposob na nakladanie metoda domowa, to mozesz sie pochwalic publicznie a nie tylko na PM wybranym.

czarutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: czarutek » 24 lut 2005, 14:04

Pochwalę się, pochwalę... :)
Tylko co to za emalia? Nie chodzi mi o metodę nakładania, ale raczej o materiał i ewentualnie sposób jego utwardzania.

ODPOWIEDZ