tranzystor jako wzmacniacz
tranzystor jako wzmacniacz
Witam.
Przy jakim zasilaniu tranzystor pelni funkcję wzmacniacza?
Wykres napięcia na lampie rentgenowskiej?
Przy jakim zasilaniu tranzystor pelni funkcję wzmacniacza?
Wykres napięcia na lampie rentgenowskiej?
Ja sie nie znam na elektronice. Pomagam kolezance i takie dostala pytania...Mnie sie wydaje, ze chodzi o napiecie, czyli jako, ze tranzystor bipolarny np.: pnp sklada sie m.in. mozna rzec z dwoch diod prostowniczych to to napiecie wynosi 600 mV...mowie nie wiem, bo sie bardzo slabo znam, takie pytania dostalem
Co do wykresu napiecia w lamipe rentgenowskiej...mysle, ze chodzi o wykres napiecia taki jak wystepuje przy efekcie fotoelektrycznym tzn. przy pewnym napieciu nastepuje prad nasycenia(wszystkie elektrony sa zatrzymywane na anodzie)
Jeszcze mam jedno pytanie:
Wymien i opisz parametry wzmacniacza oporowego(na pewno wspolczynniki wzmocnienia pradowego, napieciowego i wspolczynnik wzmocnienia mocy) czy cos jeszcze?
Co do wykresu napiecia w lamipe rentgenowskiej...mysle, ze chodzi o wykres napiecia taki jak wystepuje przy efekcie fotoelektrycznym tzn. przy pewnym napieciu nastepuje prad nasycenia(wszystkie elektrony sa zatrzymywane na anodzie)
Jeszcze mam jedno pytanie:
Wymien i opisz parametry wzmacniacza oporowego(na pewno wspolczynniki wzmocnienia pradowego, napieciowego i wspolczynnik wzmocnienia mocy) czy cos jeszcze?
Podałem Ci literaturę gdzie znajdziesz wszystkie odpowiedzi na swoje pytania. Te książki mają kilka dobrych lat, ale dla początkującego są najlepsze. Pisane bardzo prostym językiem. Poszukaj w bibliotece. Nikt tu nie uważa się za mędrców, po prostu twoje pytanie nie ma sensu, coś jak wbijasz na forum chemiczne i zadajesz pytanie "co to kwas? czy to lemoniada?"bayo84 pisze:Jestescie bardzo przydatni - takie dostalem pytania - thx "medrcy" za dobre checi.
Oczywiscie , ze to pytanie jest zle sformulowane, ale tak bylo w oryginale - na lampie mozna co najwyzej wykres wygrawerowac , ale dobrze wiecie o co chodzi, wiec po co te drwinki....?
[ Dodano: 2009-12-17, 18:11 ]
Rozumiem, dzikei , a co z napieciem tranzystora - jakie warunki musi spelniac tranzystor , aby byl wzmacniaczem (np.: tranzystor bipolarny)?
[ Dodano: 2009-12-17, 18:11 ]
Rozumiem, dzikei , a co z napieciem tranzystora - jakie warunki musi spelniac tranzystor , aby byl wzmacniaczem (np.: tranzystor bipolarny)?
To może byś łaskawie napisał, że dostałeś od kogoś takie pytania i chcesz opracować odpowiedzi? Mamy się tego domyśleć?
Tranzystor nie musi spełniać żadnych warunków, bo sam z siebie nigdy nie będzie żadnym wzmacniaczem. Musi on pracować w jakimś układzie, gdzie jest zasilanie, jakieś rezystory itp. Poza tym, musisz napisać jaki to ma być wzmacniacz (mocy, napięcia, czy może jeszcze inny?). Co do drugiego pytania, wykres ma jakąś wartość na osi X i jakąś inną na osi Y, tak, że przedstawia on wartość Y w zależności od wartości X (np. wykres napięcia w zależności od prądu). Napisałeś "wykres napięcia", ale napięcia w zależności od czego? Poza tym, na pewno chodzi o lampę rtg?...
Tranzystor nie musi spełniać żadnych warunków, bo sam z siebie nigdy nie będzie żadnym wzmacniaczem. Musi on pracować w jakimś układzie, gdzie jest zasilanie, jakieś rezystory itp. Poza tym, musisz napisać jaki to ma być wzmacniacz (mocy, napięcia, czy może jeszcze inny?). Co do drugiego pytania, wykres ma jakąś wartość na osi X i jakąś inną na osi Y, tak, że przedstawia on wartość Y w zależności od wartości X (np. wykres napięcia w zależności od prądu). Napisałeś "wykres napięcia", ale napięcia w zależności od czego? Poza tym, na pewno chodzi o lampę rtg?...
Wiec raz jeszcze. Cytuje:
"Wykres napiecia na lampie rentgenowskiej?"
Wydaje mi sie, ze chodzi o wykres natezenia w funkcji napiecia
"Przy jakim zasilaniu tranzystor bedzie pelnil funkcje wzmacniacza?"
Jezeli te pytania sa blednie sformulowane to podpowiedzcie o co moze chodzic
Zadala je kobieta , mojej kolezance na zajeciach, jako mogoce pojawic sie na sprawdzianie.
Ja rozumiem, ze jestescie maczoelektronikami, ale ludzie wiecej zrozumienia...ja sie na tym nie znam i dlatego grzecznie pytam...wszytsko mozna powiedziec, ale po co od razu:
lub
"Wykres napiecia na lampie rentgenowskiej?"
Wydaje mi sie, ze chodzi o wykres natezenia w funkcji napiecia
"Przy jakim zasilaniu tranzystor bedzie pelnil funkcje wzmacniacza?"
Jezeli te pytania sa blednie sformulowane to podpowiedzcie o co moze chodzic
Zadala je kobieta , mojej kolezance na zajeciach, jako mogoce pojawic sie na sprawdzianie.
Ja rozumiem, ze jestescie maczoelektronikami, ale ludzie wiecej zrozumienia...ja sie na tym nie znam i dlatego grzecznie pytam...wszytsko mozna powiedziec, ale po co od razu:
To może byś łaskawie napisał, że dostałeś od kogoś takie pytania i chcesz opracować odpowiedzi? Mamy się tego domyśleć?
lub
Czuje sie jak u mechanika , ktory laskawie rusza dupe z kanciapy , bo mu przerwalem piwne sniadanie. Porco.....Leżę i kwiczę.![]()
![]()
Skoro mogą pojawić się na sprawdzianie to odpowiedź na to pytanie znajduje się w informacjach podanych podczas lekcji/wykładu. Z reguły na sprawdzianach jest to co nauczyciel podał w trakcie lekcji. Zatem może wystarczy przejrzeć notatki?bayo84 pisze:Zadala je kobieta , mojej kolezance na zajeciach, jako mogoce pojawic sie na sprawdzianie
Tak jak snow napisał, trzeba zobaczyć w zeszycie, jak ktoś nie zanotował to w zeszycie kogoś innego. Może babka dyktowała "tranzystor pełni rolę wzmacniacza gdy ...", wtedy to pytanie jest zrozumiałe i trzeba odpowiedzieć to, co podyktowała. Inaczej nie da się na nie odpowiedzieć bo nie wiadomo do końca o co chodzi.