Podłączenie płyty grzewczej EHL 6650 P firmy Electrolux

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
atelszewski
Użytkownik

Podłączenie płyty grzewczej EHL 6650 P firmy Electrolux

Post autor: atelszewski » 13 gru 2009, 17:28

Witam!

Posiadam płytę grzewczą EHL 6650 P firmy Electrolux, którą chciałbym podłączyć i wykorzystać jako wolno-stojącą (tj. bez oryginalnej kuchni). W związku z tym, mam kilka pytań:
1. Czy dobrze myślę, że żeby zidentyfikować poszczególne przewody, to mierząc rezystancję między nimi i jeśli jakaś wartość wystąpi, to przewody te będą od danego palnika?
2. Czy jeśli podłączę któryś z palników do 230V, to będzie on grzał z maksymalną mocą i czy nie będzie wymagał jakiejś kontroli temperatury?
3. Czy mogę moc palników sterować sposobem grupowym?
4. Z płyty wychodzą dwa przewody, które nie przedstawiają żadnej rezystancji względem innych przewodów, czy mogę się spodziewać, że jest to np. neonówka?

Wszelkie inne uwagi odnośnie podłączenia omawianej płyty są mile widziane. Na razie jednak nie wchodźmy w szczegóły typu czym to będzie sterowane, etc. Załóżmy, że chcę każdy palnik podłączyć, aby grzał z pełną mocą i tyle.

Informacja: nie posiadam dostępu do oryginalnej kuchni, zaś samej płyty grzewczej nie mogę już rozkręcić, gdyż jest trwale zamontowana.

BTW, jeśli ktoś trafi na jakąś dokumentację do tej płyty to proszę o info.

Z góry dziękuję za pomoc!

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 13 gru 2009, 18:17

Witam
z pdf to tylko to trafiłem
http://www.omega.ee/popFile.php?prodFile=EHL_6650P.pdf

może być to trochę pomocne, można policzyć rezystancje grzałki.
atelszewski pisze:4. Z płyty wychodzą dwa przewody, które nie przedstawiają żadnej rezystancji względem innych przewodów, czy mogę się spodziewać, że jest to np. neonówka?

może to spekulacje, ale na 99% na pewno nie, bardziej prawdopodobnie to będzie to jakieś uziemienie.
Jeśli podłączysz pod grzałkę 230V to będzie cały czas grzało, wątpliwe że są tam czujniki, ale być może coś jest :o . Regulacja temperatury prawdopodobnie jest na zasadzie PWM.
Dobrze by było jak byś napisał ile jest kabelków [ kolory], i czy to jest indukcyjna płyta czy "grzałkowa".

atelszewski
Użytkownik

Post autor: atelszewski » 17 gru 2009, 11:23

Witam,

W załączniku przesyłam opis wyprowadzeń, który udało mi się pomierzyć. Z tego co się dowiedziałem, to płyta nie jest indukcyjna, w takim razie będzie oporowa (ze względu na to, że udało mi się pomierzyć poszczególne palniki, czy mam rację?). Płyta posiada dwa wtyki, które są oznaczone tak jakby 2-1 i 3-4.

Pozostają jeszcze wyjścia PE, N i L i wydaje mi się, że do nich trzeba po prostu podłączyć zasilanie (z naciskiem na wydaje mi się). Ponoć płyta ma wbudowane lampki, które sygnalizują nagrzanie się danego palnika (może do tego jest potrzebne owe zasilanie), jak w obec tego będzie wyglądała ich sytuacja, gdy zastosuję grupową regulację mocy?

Z góry dzięki za wszelką pomoc.
Załączniki
EHL6650P_pinout.zip
(38.41 KiB) Pobrany 378 razy

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 17 gru 2009, 12:49

Jak widać to 2 pola są podwójne, czyli tak jakby możliwość zwiększenia pola grzewczego, co do tego dodatkowego zasilania, jest to bynajmniej interesujące, ale to może tylko dlatego że temat nie jest mi za dobrze znany :razz: , chodź z drugiej strony może to być jakiś układ obrazujący że palnik jest jeszcze ciepły :idea:

Tu jest grupowy regulator, no chyba że Kolega już coś ma ciekawszego na oku. i raczej te dodatkowe zasilanie niema nic wspólnego z grzałkami :smile:
https://elportal.pl/pdf/k07/49_08.pdf

Należało by też uwzględnić te podwójne pola grzewcze.

atelszewski
Użytkownik

Post autor: atelszewski » 17 gru 2009, 13:10

Witam,

Regulator grupowy będę robił na własną rękę, teraz interesuje mnie jedynie sposób poprawnego podłączenia.

Jeśli chodzi o te dwa dodatkowe pola, to masz rację, dwa spośród czterech palników są podwójne i można je "poszerzyć" (mam to na względzie).
chodź z drugiej strony może to być jakiś układ obrazujący że palnik jest jeszcze ciepły
To by była dobra informacja, wtedy moje sterowanie grupowe nie miało by znaczenia, poprostu lampki może sygnalizują, że palnik jest już/jeszcze niebezpiecznie ciepły.
i raczej te dodatkowe zasilanie niema nic wspólnego z grzałkami
Też tak myślę;)

W razie jakiś dodatkowych uwag odnośnie podłączenia, proszę o info.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 17 gru 2009, 14:29

Z podłączenie podwójnych pól jest niewiadoma , czy dodatkowy obszar to jest osobna grzałka [R1+R2] , czy może całe pole to jest ta mała rezystancja [tylko R2], a "połowa" pola to jest R1 :?:
Jeśli duże pole to jest R1+R2 to sterowanie się trochę komplikuje, by wysterować oba pola tak by miały tą samą moc.

atelszewski
Użytkownik

Post autor: atelszewski » 18 gru 2009, 0:26

Witam,

Teraz to mi namieszałeś;) A miałem wizję, że to są po prostu osobne grzałki, osobno załączane i wszystko będzie się zgadzać. Cały dzień liczę, liczę i w końcu stanąłem na tym:

Rezystancja za wężykiem [~] oznacza zmierzoną przeze mnie "na zimno".

Dla pól pojedynczych mamy (U=230V):
P1=1800, R1=29,39 ~27,5
P2=1200, R2=44,08 ~41,4

Dla pól podwójnych (U=230V):
P3=2200, R3=24
P4=2400, R4=22

Rezystancje szeregowe pól podwójnych "na zimno" wynoszą:
a) ~92,5 (32+60,5), zakładam, że jest to pole P3
b) ~89 (33,3+55,7), zakładam, że jest to pole P4

P3 może grzać z mocą 1000W lub 2200W:
a) P3=1000, R=52,9
b) P3=2200, R=24

P4 może grzać z mocą 1500W lub 2400W:
a) P4=1500, R=35,3
b) P4=2400, R=22

W związku z powyższym, zakładam, że:
P3 pkt. a) 52,9 ~60,5
P4 pkt. a) 35,3 ~33,3

Jak można było zauważyć dla pól pojedynczych, rezystancja "na zimno" była była mniejsza niż obliczeniowa, zaś w przypadku pól podwójnych, dla P3 jest większa niż obliczeniowa, zaś dla P4 mniejsza niż obliczeniowa.

Konkluzja jest taka, że nijak nie trzyma mi się to kupy;/ Swoją drogą, dużo zamieszania może wprowadzać pomiar rezystancji "na zimno". Po pierwsze mój miernik nie jest doskonały, po drugie różnice w rezystancjach nie są zbyt duże. Pozostaje już chyba tylko podłączenie płyty do napięcia i zobaczenie, co i kiedy będzie grzało.

Oczywiście, doceniam wszelką, dalszą pomoc:)

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 18 gru 2009, 10:23

atelszewski pisze:Pozostaje już chyba tylko podłączenie płyty do napięcia i zobaczenie, co i kiedy będzie grzało
i to chyba to będzie najlepsze rozwiązanie do dalszych postępowań. Jak sam widzisz przy łączeniu równoległym moc maleje, a to jest trochę na odwrót, bo jeśli pole grzewcze ma być większe to dlaczego moc ma maleć ? Powinno być wręcz odwrotnie czyli połączenie równoległe , ale tu jak widać rezystancja jedna jest większa od drugiej i pole grzewcze nie grzało by równomiernie. Więc pozostaję tylko podłączyć i obserwować.

Moje przypuszczenie jest takie że mniejsza rezystancja = całe pole , a większa = część pola. Było by to najrozsądniejsze rozwiązanie i najbardziej optymalne.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2009, 15:13 przez timo66, łącznie zmieniany 1 raz.

atelszewski
Użytkownik

Post autor: atelszewski » 18 gru 2009, 14:44

Witam,
a mniejsza = część pola.
Tu chciałeś chyba napisać większa = część pola? W każdym razie nie mogę się z tym zgodzić;)

Zobacz np. dla pola P3, aby osiągnąć moc 2200W rezystancja pola musi wynosić ok. 24 ohm, a żadne dwa odczepy z tego pola nie mają takiej (nawet zbliżonej) rezystancji. Dopiero równoległe połączenie obu grzałek tego pola daje zbliżoną rezystancję. W związku z tym, myślę, że aby włączyć całe pole, grzałki muszą być połączone równolegle, zaś żeby włączyć część pola, tylko jedna grzałka powinna być włączona. Co ty na to?:)

Jak zwykle, doceniam wszelką pomoc;)

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 18 gru 2009, 16:00

atelszewski pisze:a mniejsza = część pola.
Tu chciałeś chyba napisać większa = część pola? W każdym razie nie mogę się z tym zgodzić;)
zgadza się już poprawiłem :wink:

no najlepiej podłączyć i sprawdzić, bo tak to można jeszcze długo gdybać :razz:

Tylko uwaga na duże prądy dochodzące do 10,5A

atelszewski
Użytkownik

Post autor: atelszewski » 28 lut 2010, 18:53

Witam,

W końcu znalazłem czas na sprawdzenie, co i jak jest podłączone w tej płycie. Rezultat przesyłam w załączniku (może komuś się przyda).

timo66, dzięki za współpracę;)
Załączniki
EHL6650P_pinout.zip
(37.57 KiB) Pobrany 384 razy

ODPOWIEDZ