Co na początek ?
Co na początek ?
Witam, chcę się zapytać w jakich językach najczęściej programują elektronicy, jakie są najbardziej popularne i jakie w pierwszej kolejności powinien poznać młody elektronik ?
Programują raczej programiści, elektronicy już nie koniecznie. Natomiast jedynym chyba tak naprawdę godnym językiem wysokiego poziomu jest C, przy czym warto poznać asembler 2 najpopularniejszych rdzeni czyli AVR i 51. No chyba że ktoś od razu chce na ARMy się porywać.
Jest jeszcze BASCOM, ale to raczej zabawka edukacyjna niż konkretny język programowania.
BASCOM 51 dziś jest praktycznie na wymarciu, chyba nawet sami twórcy specjalnie go nie rozwijają
BASCOM Avr jest co prawda rozwijany, ale jak dla mnie jest to strasznie niejednolite środowisko programistyczne, o ile programowanie "starych" AVRów jak AT90S2313, AT90S8515 czy nawet ATMEGA8 jest jeszcze w nim całkiem przyjemne, to nowsze i bardziej rozbudowane konstrukcje jak ATTINY2313, TINY45, czy lepsze Megi są praktycznie zerowo wspierane, trzeba brać notę katalogową i robić wszystko na piechotę w rejestrach CPU. Ogólnie raczej język nie nadający sie do ambitniejszych aplikacji, jeżeli ma to być solidna konstrukcja, a nie prowizorka poskładana z tego co jest pod ręką.
Jest jeszcze BASCOM, ale to raczej zabawka edukacyjna niż konkretny język programowania.
BASCOM 51 dziś jest praktycznie na wymarciu, chyba nawet sami twórcy specjalnie go nie rozwijają
Ostatnio zmieniony 02 gru 2009, 18:16 przez kayron, łącznie zmieniany 1 raz.
bawię się attiny 2313 i wszystko jest ok, a korzystam z wersji demo z ograniczeniem do 4kB.kayron pisze:o ile programowanie "starych" AVRów jak AT90S2313, AT90S8515 czy nawet ATMEGA8 jest jeszcze w nim całkiem przyjemne, to nowsze i bardziej rozbudowane konstrukcje jak ATTINY2313, TINY45, czy lepsze Megi są praktycznie zerowo wspierane, trzeba brać notę katalogową i robić wszystko na piechotę w rejestrach CPU.
ja jestem zdania że bascom avr to bardzo przyzwoite środowisko programowania. niezgodzę się że nie nadaje się do ambitniejszych projektów. bo co to są ambitniejsze projekty? w ogóle bez sensu... tak mówią Ci, którzy mają problemy z odchudzaniem programu poprzez myślenie bo nie oszukujmy się - bascom zjada zasoby kontrolera jak żaden inny ale można tak napisć żeby się zmieścił.
podkreślam iż nie mówię tutaj o wyższości jednego środowiska nad drugim!
podkreślam iż nie mówię tutaj o wyższości jednego środowiska nad drugim!
Już mówię co to są ambitniejsze projekty np. układy z obsługą kart MMC/SD, wyświetlaczami graficznymi z tel.kom. itp. Oczywiście da sie to zrobić na BASCOMIE, tylko jakim kosztem nakładów i zasobów mikrokomputera niekiedy. Nie mamy w nim tablic wielowymiarowych, rekordów.
Co do TIny 2313, no cóż u mnie jakoś nie chciał BASCOM współpracować, chodzi o polecenia Config Timer, które nie pozwalały prawidłowo skonfigurować Timera
Ręcznie poszło bez problemów.
Co do TIny 2313, no cóż u mnie jakoś nie chciał BASCOM współpracować, chodzi o polecenia Config Timer, które nie pozwalały prawidłowo skonfigurować Timera
jeszcze sie nie spotkalem z problemem z attiny2313 a uzywam przewaznie jego - najlepiej uzyc na poczatku deklaracji tego kontrolera. obsluga wyswietlaczy graficznych np z nokii zajmuje przy sensownym wyswietlaniu tyle samo zasobow co 16x2... ale powiem w tajemnicy
ze szykuje sie do C - jest uniwersalny
Moje zdani jest takie na początek żeby załapać co i jak i nie zrazić się do mikroprocesorów Bascom jest Idealny, można pomału i bez bólu poznać o co w tym biega.
Nie zagłębiając się zbytnio w budowę procesora. Jak sądzę żaden z nas NIE projektuje rozruszników serca i przyrządów które polecą w najbliższym czasie na Marsa w sondach kosmicznych.
Dodam jeszcze że: Jak się nie umie pisać programów w bascomie to i C niewiele pomoże.
Złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy.
Nie zagłębiając się zbytnio w budowę procesora. Jak sądzę żaden z nas NIE projektuje rozruszników serca i przyrządów które polecą w najbliższym czasie na Marsa w sondach kosmicznych.
Dodam jeszcze że: Jak się nie umie pisać programów w bascomie to i C niewiele pomoże.
Złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy.