Witam!
Mam pewien problem. Być może wynika on z faktu, iż jestem początkujący i nie ogarniam zagadnienia do końca.
Chciałbym wymienić potencjometry we wzmacniaczu Regent 620.
Nie mogę nigdzie znaleźć potencjometrów obrotowych o gabarytach jak oryginalne.
Gwinty oryginałów np. mają 10mm gwint, średnica puszki 20mm, długość potencjometru 30mm.
Jeśli takowe nie są już produkowane, proszę o poradę, jakie potencjometry mam zastosować oraz jaką techniką/ sposobem je zamontować we wzmacniaczu.
Jeśli gdzieś są w sprzedaży, ktokolwiek widział, ktokolwiek wie? Proszę o linka/ info.
Dziękuję.
Wymiana potencjometrów
Według mnie potencjometry należy dobrać pod kątem parametrów elektrycznych, aby w miarę możliwości zgadzały się z parametrami oryginalnych potencjometrów. Pod uwagę należy wsiąść więc rezystancję potencjometru, jego charakterystykę, A, B, C, i ewentualnie moc dopuszczalną potencjometru.
Pod względem mechanicznym może uda się je zamocować na miejscu starego potencjometru. Gwint nowych potencjometrów to najczęściej 7 mm, a te we wzmacniaczu mają 10 mm. Można by więc dorobić małą tulejkę redukującą luz. Jeśli oś nowego potencjometru jest zbyt krótka, trzeba by dorobić tulejkę - przedłużkę. To takie ogólne porady bo coś konkretniej można by powiedzieć gdyby można zobaczyć ten na "żywo". Czasami fotografie nie wystarczą żeby coś dokładniej doradzić.
Potencjometry do układu wzmacniacza podłączone są przewodami, czy też wlutowane w płytkę? Jeśli na przewodach to odpada dopasowanie pinów potencjometru do płytki drukowanej wzmacniacza. Jeśli nie to najlepiej było by je podłączyć jednak do płytki odcinkami przewodów.
Pod względem mechanicznym może uda się je zamocować na miejscu starego potencjometru. Gwint nowych potencjometrów to najczęściej 7 mm, a te we wzmacniaczu mają 10 mm. Można by więc dorobić małą tulejkę redukującą luz. Jeśli oś nowego potencjometru jest zbyt krótka, trzeba by dorobić tulejkę - przedłużkę. To takie ogólne porady bo coś konkretniej można by powiedzieć gdyby można zobaczyć ten na "żywo". Czasami fotografie nie wystarczą żeby coś dokładniej doradzić.
Potencjometry do układu wzmacniacza podłączone są przewodami, czy też wlutowane w płytkę? Jeśli na przewodach to odpada dopasowanie pinów potencjometru do płytki drukowanej wzmacniacza. Jeśli nie to najlepiej było by je podłączyć jednak do płytki odcinkami przewodów.
-
000andrzej
- Użytkownik
1k i 100k
Z suwakami też widzę będą jajca.
[ Dodano: 2009-12-01, 00:54 ]
Chciałbym serdecznie podziękować za pomoc.
Dzięki za sugestie a'propos giełdy. Całkowicie zapomniałem o tej możliwości.
Jest szansa, że na giełdzie właśnie kupię takie potencjometry "nowe"?
Czy muszę się liczyć z używanymi? Jak sprawdzić czy taki odlutowany skądś tam jest w zupełności sprawny? Czy na giełdach takie rzeczy w ciemno się kupuje?
Mam plan wybrać się na giełdę do Krakowa.
[ Dodano: 2009-12-02, 00:32 ]
Chciałbym ten wzmacniacz zastosować pod bas. Chociaż jest wokalny czy coś tam...
Już w przeszłości był podpinany pod kolumnę z dwoma głośnikami 100W.
Zalecana impedancja to 1x8ohm lub 2x16ohm.
Z tego co do tej pory
wypatrzyłem to najczęściej w sprzedaży są 4ohm?
Czyli, że dwa 4ohmowe szeregowo? Tylko, jakie polecacie? Do pięciu, sześciu stów.
Słyszałem, że już za tą cenę kupię dwa w miarę baniaki.
Są jacyś gitarzyści na forum?
Tak myślę, że w razie problemu z dostępnością potencjometrów jakoś poradzę sobie montując nowe. Telpoda możecie polecić?
Co do głośników - dobrze myślę? A'propos podłączenia.
Z suwakami też widzę będą jajca.
[ Dodano: 2009-12-01, 00:54 ]
Chciałbym serdecznie podziękować za pomoc.
Dzięki za sugestie a'propos giełdy. Całkowicie zapomniałem o tej możliwości.
Jest szansa, że na giełdzie właśnie kupię takie potencjometry "nowe"?
Czy muszę się liczyć z używanymi? Jak sprawdzić czy taki odlutowany skądś tam jest w zupełności sprawny? Czy na giełdach takie rzeczy w ciemno się kupuje?
Mam plan wybrać się na giełdę do Krakowa.
[ Dodano: 2009-12-02, 00:32 ]
Chciałbym ten wzmacniacz zastosować pod bas. Chociaż jest wokalny czy coś tam...
Już w przeszłości był podpinany pod kolumnę z dwoma głośnikami 100W.
Zalecana impedancja to 1x8ohm lub 2x16ohm.
Z tego co do tej pory
Czyli, że dwa 4ohmowe szeregowo? Tylko, jakie polecacie? Do pięciu, sześciu stów.
Słyszałem, że już za tą cenę kupię dwa w miarę baniaki.
Są jacyś gitarzyści na forum?
Tak myślę, że w razie problemu z dostępnością potencjometrów jakoś poradzę sobie montując nowe. Telpoda możecie polecić?
Co do głośników - dobrze myślę? A'propos podłączenia.