LINUX w całym kraju!

Tutaj będą przenoszone tematy, którymi dalej nie warto się zajmować, co jakiś czas zawartość tego forum jest kasowana.
Biały Człowiek
-

LINUX w całym kraju!

Post autor: Biały Człowiek » 19 lis 2009, 16:45

Jako prywatni użytkownicy i jako podatnicy codziennie popadamy w koszta użytkowania komercyjnych systemów operacyjnych i programów użytkowych. Tymczasem w większości przypadków nie ma potrzeby wydawania pieniędzy na system p.Willusia Gatesa. Niejeden kolega używa już wyłącznie systemów bezpłatnych, głównie dystrybucji Linuxa (Ubuntu, Fedory i innych).
Dystrybucje Linuxa rozwinęły się do tego stopnia, że obsługa stała się prosta - jak pod Windowsami - a do tego normalnie uruchamia się tam aplikacje windowsowe.
Zwolennicy oszczędności nawołują do wycofania systemów płatnych ze wszystkich komputerów, które obywatele utrzymują z podatków, a na których spokojnie stać może system darmowy.
Tak samo oszczędność prywatna zasługuje na zainteresowanie i popularyzację.
Jest inicjatywa i potrzeba wybrania najlepszej dystrybucji dla warunków krajowych. Kto tylko może, proszony jest o podzielenie się doświadczeniami w polu dyskusji:

http://tiny.pl/hxrh7

Używając dystrybucji Linuxa, chociażby na jednym z domowych komputerów, zmusimy nasze urzędy do poszanowania środowiska miłośników wolnego oprogramowania, a także damy dobry przykład gospodarności.

Za zaoszczędzone pieniądze możemy kupić części do ARMputera i jeszcze głębiej poznać Linuxy oraz hardware. ;)

Pamiętajmy, że nie wolno piratować programów!

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 19 lis 2009, 17:06

Nie piratować tylko piracić :razz:

Ale jaja. Jak nie wiadomo kto za tym stoi, to JKM :mrgreen: Ale idea słuszna.

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 19 lis 2009, 17:20

Linux owszem dobrym systemem jest, do biura, do szkół. Generalnie tam gdzie się od niego za wiele nie wymaga. Niestety do prac inżynierskich lepsze narzędzia są pod windowsa.

Biały Człowiek
-

Post autor: Biały Człowiek » 19 lis 2009, 17:25

Ja za tym stoję, Biały Człowiek, czytelnik EdW, EP i ŚR od ładnych paru lat ;) A ze mną wielu kolegów udzielających się w pracy społecznej. Mamy wielkie plany i determinację. Teraz uruchamiamy nowe inicjatywy i potrzebujemy pomocy młodych zapaleńców z branży technicznej. Mamy taki kaprys, żeby krajowy przemysł rozwinął się tak, że będziemy nazywani Tygrysem Europy. I zrobimy to, bo tak planujemy, żeby nikt nie dał rady nam w tym przeszkodzić.

Prywatnie najbardziej liczę na rozwój przemysłu elektronicznego ;) ale prywatą w pracy społecznej kierować się nie mogę.
Mam też prywatną nadzieję, że więcej osób z dziedziny pracy społecznej zainteresuje się naszymi ukochanymi gazetami, dzięki czemu zyskają oba nasze środowiska ;)

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 19 lis 2009, 17:39

Nie chcę być złośliwy, ale Kolega Biały Człowiek jest zwolennikiem Linuksa, a pisze z komputera z systemem operacyjnym spod znaku M$.

Biały Człowiek
-

Post autor: Biały Człowiek » 19 lis 2009, 17:45

Nie jestem na swoim komputerze :) Na własnych mam już tylko wolne oprogramowanie.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 19 lis 2009, 17:46

Jestem przeciwny by Linux stał się popularny na większą skale i zrobi się z niego drugi window$

Biały Człowieku poświęć swój czas na coś bardziej kreatywnego niż walkę z wiatrakami - bo ja jeszcze nie widziałem na półce w sklepie systemu z pod znaku pikpoka.

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 19 lis 2009, 17:48

timo66 pisze:bo ja jeszcze nie widziałem na półce w sklepie systemu z pod znaku pikpoka
Ja widziałem, w MediaMarkecie. Była to jakaś Mandriva za 100 kilkadziesiąt zł w wersji BOX.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 19 lis 2009, 17:51

Omg , to chyba niezbyt dokładnie patrzyłem , no i ta cena :???:

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 19 lis 2009, 17:54

Głównie płaciło się za oprogramowanie (5CD chyba). Sam system jest systemem darmowym. Jak zresztą każdy linux zatem darmowego systemu nie znajdziesz w sklepie ;)

Biały Człowiek
-

Post autor: Biały Człowiek » 19 lis 2009, 17:58

Na półce w sklepie jest Linux Magazine z płytą DVD, a u stolikowych handlarzy są wycofane numery po pół ceny. Nie ma też problemu ze ściągnięciem z sieci.

I jest moda na Linux.

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 19 lis 2009, 18:03

Biały Człowiek pisze:I jest moda na Linux.
Jakoś nie zauważyłem. Zresztą linux jest systemem sieciowym i jako taki został stworzony. Teraz próbuje się z niego zrobić Windows Bis co jest bez sensu. Zresztą wiekszości gier nie odpalisz, poważniejszego programu też nie. Są oczywiście jakieś tam odpowiedniki części programów na linux'a ale równie dobrze takie same można znaleść na windowsa również jako freeware. Mam w domu dwa systemy i gdy trzeba odpalić jakieś multimedia lub jakiś program typu CAD/CAM to pozostaje jedynie Windows. Wine niestety nie radzi sobie za dobrze z uruchamianiem softu windowsowego.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 19 lis 2009, 18:04

Biały Człowiek pisze:Na półce w sklepie jest Linux Magazine z płytą DVD, a u stolikowych handlarzy są wycofane numery po pół ceny. Nie ma też problemu ze ściągnięciem z sieci.
ale mi chodzi o inna sprawę , kupujesz nowego kompa - wiadomo z jakim systemem , i nie powiesz mi że pani Renia z warzywniaka będzie się bawić w instalowanie nowego systemu , bo przecież do nk wystarcza :twisted:
snow pisze:Wine niestety nie radzi sobie za dobrze z uruchamianiem softu windowsowego.
to się zmieniło odkąd można symulować w wersji zgodności z win2008- przynajmniej u mnie prawie wszystko mogę uruchomić.

ps: Linux z literką X występuje tylko w mianowniku

Biały Człowiek
-

Post autor: Biały Człowiek » 19 lis 2009, 18:27

Wiem, że x tylko w mianowniku, ale zamiana na ks wygląda dziwacznie, więc nie stosuję się tu do urzędowych zasad pisowni.

Widzę, że trzeba uzupełnić wątek. Nie jest to wątek głównie o systemie Linux, a o oszczędności. Wskoczcie na skrót, to zrozumiecie inicjatywę, a jest tam jeszcze wiele ciekawych informacji w tematach związanych z oszczędnością i rozwojem gospodarczym (skrót: Forum).

Linux jest modny w tym sensie, że używanie go jest szpanerskie. To nie jest nic złego.

Na swoich dwóch maszynach mam Ubuntu i Tuquito, a niedługo odświeżę jeszcze ze trzy maszyny, na których zamiaruję posadzić Fedorę, freeBSD i być może Open Solaris.

Zwracam uwagę, że w wielu zastosowaniach Linux jest zupełnie wystarczający. Także nie jest trudno go zainstalować. Kto ma mniejszy zasób pieniędzy, ten może kupić używaną maszynę za cenę systemu xp, dokładając może jeszcze stówę na nagrywarkę DVD, a monitor CRT to dziś można wyczaić nawet za darmo. Wpuści Ubuntu i będzie mu to działać.

I pamiętajcie, ile jest pirackich wersji Windowsów. Jako zwolennik idei K-L sprzeciwiam się piratowaniu, więc naciskam na poszukiwanie rozwiązań dla ludzi, którzy nie mogą kupić systemu od p.Willusia Gatesa.

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 19 lis 2009, 18:53

Ok, wszystko fajnie Biały Ludku, tylko:

- Linux w szkołach - osobiście jakoś tego nie widzę, przede wszystkim ze względu na poziom (a właściwie brak) rodzimego szkolnictwa w zakresie nauk technicznych (i nie tylko). Jak sobie wyobrażam, że ktoś miałby zmusić pana Mietka od informatyki, który po kierunku "Edukacja techniczno-informatyczna" w Wyższej Szkole Nauk Tajemnych ledwie potrafi obsługiwać pakiet biurowy i system Microsoftu, to mi się lekko chce śmiać. Ludzi którzy uczą, a mają jakieś pojęcie o tej tematyce jest bardzo niewielu (żeby nie powiedzieć garstka), reszta oklepuje Windows i Word + Excel + PowerPoint;
Biały Człowiek pisze:Linux jest modny w tym sensie, że używanie go jest szpanerskie.
Albo też jesteś uważany za dziwoląga, dlatego zgadzam się, że warto Linuksa popularyzować
Biały Człowiek pisze:I pamiętajcie, ile jest pirackich wersji Windowsów. Jako zwolennik idei K-L sprzeciwiam się piratowaniu, więc naciskam na poszukiwanie rozwiązań dla ludzi, którzy nie mogą kupić systemu od p.Willusia Gatesa.
Jeśli to ma być główny argument na popularyzację Linuksa to nie jest to moim zdaniem dobry pomysł. Czy znajdziesz też sposób dla ludzi, których nie stać na zakup drogich wydawnictw muzycznych i filmowych?

Zablokowany