napisałem sterownik i chcę wpleść strobo, ale jak?
chodzi o to że mogę napisać soft, bo przecież napisałem do obsługi śwaiteł stop - wstecz, tylko wiesz, soft a soft to różnica. można napisać program ważący 3kb i można napisać ten sam program ważący 1,5kb, tak? ktoś kto siedzi dłużej w temacie napisze ładniejszy i sprawniej działający. i tylko o to mi chodzi.snow pisze:Jak znasz obsługę PWM i timerów to nie wiem o co dokładnie pytasz.
matrix,
Jak byś popylał 8 milionów razy na sekundę do okoła swojego pokoju i ktoś by ci kazał włączyć i wyłączyć światło w pokoju co np 7,9 miliona kroków to myślę że na pewno byś zdążył.
Napisze Ci ten soft tylko podrzucę stara do fryzjera na 19:50 mojego czasu.
Zmienione
pomyliłem sie w godzinach nie na 19 tylko na 18:50 mojego czasu czyli dodja ogdizne do swojego
Jak byś popylał 8 milionów razy na sekundę do okoła swojego pokoju i ktoś by ci kazał włączyć i wyłączyć światło w pokoju co np 7,9 miliona kroków to myślę że na pewno byś zdążył.
Napisze Ci ten soft tylko podrzucę stara do fryzjera na 19:50 mojego czasu.
Zmienione
pomyliłem sie w godzinach nie na 19 tylko na 18:50 mojego czasu czyli dodja ogdizne do swojego
Ostatnio zmieniony 17 lis 2009, 20:33 przez Pikczu, łącznie zmieniany 2 razy.
nie kumam tego timera. skonfigurowałem sobie timer0 tak:
wpisałem wartość początkową 6 co da mi przerwanie według kalkulatora przerwań co 2ms.
wprowadziłem zmienną zwiekszam_strobo jako byte i co przerwanie zwiększam jej wartość.
w pętli głównej sprawdzam jaka ma wartość powyższa zmienna i odpowiednio reaguję, ale to nie chce działać. ocb?
ogólnie na[pisałem tak:
a etykieta wygląda tak:
a w programie sprawdzam tak:
ale to nie działa. znaczy dioda miga ale nie według wyliczonych czasów i nie jest to powtarzalne.
Kod: Zaznacz cały
config timer0 = TIMER , Prescale = 64wprowadziłem zmienną zwiekszam_strobo jako byte i co przerwanie zwiększam jej wartość.
w pętli głównej sprawdzam jaka ma wartość powyższa zmienna i odpowiednio reaguję, ale to nie chce działać. ocb?
a która to będzie mojego czasu? bo na noc do pracy idę.Pikczu pisze:Napisze Ci ten soft tylko podrzucę stara do fryzjera na 19:50 mojego czasu.
ogólnie na[pisałem tak:
Kod: Zaznacz cały
on timer0 zwiekszam_stroboKod: Zaznacz cały
zwiekszam_strobo:
incr zw_str
if zw_str = 170 then
zw_str = 0
end if
load timer0 , 6
returnKod: Zaznacz cały
if zw_str = 0 then
reset strobol