Mam problem z takim oto zadaniem (jeśli nie interesuje cię treść zadania to przejdź od razu do tablicy prawdy):
Na pewnym skrzyżowaniu krzyżują się droga z pierwszeństwem ze stronami A i B (patrz rysunek poniżej)oraz drugorzędna droga ze stronami C i D. Na każdej stronie znajduje sie czujnik ruchu który kontroluje obecność samochodów, dając "1" kiedy jest chociaż jeden samochód. Na skrzyżowaniu znajdują się dwa semafory (każdy po dwa światła, czerwone i zielone) semafor FAB dla stron A i B oraz semafor FCD dla stron C i D.
Semafor kontroluje ruch samochodów zgodnie z następującą logiką:
Na FCD jest zielone kiedy:
-pasy C i D są zajęte i przynajmniej jeden z pasów A i B jest wolny
-pas C lub pas D jest zajęty i pasy A i B są wolne
We wszystkich innych przypadkach na FCD jest czerwone. FAB pracuje zupełnie odwrotnie niż FCD.
POLECENIE:
Narysuj schemat z bramkami logicznymi który kontroluje semaforami zgodnie z powyższymi danymi. Rysunek ma cztery wejścia A B C D które oznaczają cztery czujniki ruchu oraz dwa wyjścia YAB YCD które oznaczają semafory i dają "1" kiedy na danym semaforze pali się światło zielone.
TABLICA PRAWDY[center]
I teraz trzeba narysować rysunek z bramkami logicznymi;/ Próbowałem już naprawdę wielu kombinacji ale zawsze coś musiało nie pasować. Oto moja kombinacja która jest chyba najbliższa sukcesu ale nie wychodzi mi to ostatnie kiedy na wejściu są cztery '"1" (wyjście powinno wynosić "10" a wychodzi "11") reszta kombinacji pasuje :
Jeśli rozwiązaliście to zadanie to piszcie...[/center]