Monitor Crt Wortmann

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

Monitor Crt Wortmann

Post autor: kaliska5 » 14 lis 2009, 17:03

Witam.Mam do naprawy monitor Wortmann (Magic 1786b).Służył mi długo bez problemów około 3tyg temu zaczął sie dziwnie włącza i wyłączać co jakiś czas. Myślałem ze to wtyczka bo nieraz się wypinała. Któregoś dnia wyłączył się i już nie ruszył.Przetwornica cykała (próbkowała).Teraz już nawet nic nie cyka i nie ma napięcia 320v na głównym kondensatorze.Sterownik przetwornicy Uc3842B jest prawdopodobnie padnięty, miedzy 5 a 7 nogą jest 56V.Mostek Graetza sprawny.Strzelił dzisiaj dodatkowo Tranzystor IRFPE50(HEX-fet).Strona wtórna wygląda na sprawna. Czy jest jeszcze szansa ze to będzie działać lub czy posiada ktoś schemat tego ustrojstwa ?

Doktor
-

Post autor: Doktor » 15 lis 2009, 22:36

Czy główny kondensator jest zaraz po mostku Graetza? To jest podstawowe pytanie. Jeśli tam nie ma napięcia, to sprawa jest prosta, jeśli zaś jako kondensator główny rozumiesz kondensator na wyjściu zasilacza, to może być problem. Proszę o dokładniejszy opis , zwłaszcza na czym polega strzelenie tranzystora.

kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 15 lis 2009, 23:08

Kondensator ten zaraz po mostku 400V/330µF. To już rozwiązane ponieważ nie zauważyłem ze bezpiecznik wywaliło.Nie jestem pewien co do działania sterownika przetwornicy ale 50V a teraz nawet 300V to chyba za dużo by przeżył.Tranzystor strzelił nawet nie wiem czemu nic nie grzebałem nawet nie był ciepły i poszedł tylko dymek z niego.Napięcie 300V jest obecne na wszystkich nogach tranzystora. Teraz najgorsza sprawa z tym napięciem na scalaku skąd się tam wzięło(sprawdziłem elementy wokół scalaka wszystkie sprawne) i ogólnie przydał by się schemat.

ODPOWIEDZ