Nowy atmega jest ustawiony na 0001:internal RC 1MHz oscylator. Tak odczytałem w Bascomie AVR. To samo w ISPProg for Dybkowski.
CKSEL 3=0
CKSEL 2=0
CKSEL 1=0
CKSEL 0=1
Teraz chciałbym ustawić na external oscylator od 8 - 16 MHz.
W specyfikacji strona 25 wskazują na takie ustawienie
CKSEL 0000 = external clock
CKSEL 1111 - 1010 external crystal lub ceramic rezonator.
Proszę o pomoc nie wiem,które wartości wstawić żeby nie zablokować procesora.
Czy oprócz CKSEL trzeba ustawić jeszcze inne fusebity żeby pracował na zewnętrznym kwarcu
powyżej 8MHz.
Proszę o poradę.
Atmega 8535 fusebity
Teraz wiem,że żle zrozumiałem note katalogową. Crystal rezonator a clock to dwa różne pojęcia.
Doczytałem jeszcze w nocie na stronie 26 crystal mode należy ustawić:
CKSEL3=1
CKSEL2=1
CKSEL1=1
CKSEL0=?
CKOPT=0
Wtedy częstotliwość= od 1 - 16MHz tylko nie wiem jaką wartość powinien mieć CKSEL0.
Mój angielski jest gorszy niż słaby dlatego mam problem.
Proszę o jeszcze jedną poradę.
[ Dodano: 2009-11-12, 15:09 ]
Wszystko już jest jasne.Rozgryzłem wreszcie notę katalogową.Procesor pracuje na zadanej częstotliwości.
Temat uważam za wyczerpany.
Doczytałem jeszcze w nocie na stronie 26 crystal mode należy ustawić:
CKSEL3=1
CKSEL2=1
CKSEL1=1
CKSEL0=?
CKOPT=0
Wtedy częstotliwość= od 1 - 16MHz tylko nie wiem jaką wartość powinien mieć CKSEL0.
Mój angielski jest gorszy niż słaby dlatego mam problem.
Proszę o jeszcze jedną poradę.
[ Dodano: 2009-11-12, 15:09 ]
Wszystko już jest jasne.Rozgryzłem wreszcie notę katalogową.Procesor pracuje na zadanej częstotliwości.
Temat uważam za wyczerpany.
Z tego co ja pamietam, to bit ten odpowiada za stabilnosc pracy procesora. Gdy jest jedynka, AVR jest bardziej podatny za zewnetrzne zaklocenia (EMI), ale pobiera mniej pradu. Po ustawieniu zera jest odwrotnie - wytrzymuje wieksze zaklocenia EMI (tzn. jest mniej podatny na zawieszenie/reset), ale kosztem zwiekszonego zapotrzebowania na prad.CKSEL0=?