Może dodaj coś od siebie. Jak myślisz, dużo tego będzie?elektronikopo pisze:Co wy proponujecie zamieścić jeszcze w mojej prezetacji ??
Łączność dalekiego zasięgu światłowodowa i przewodowa
-
elektronikopo
- Użytkownik
Dużo tego nie będzie bo będe miał to podzielone na dwie cześci każda po 15 minut.
A wieć zamieszczam tutaj rzeczy które chcem zamieścić w przetacji :
I cześć - łączność światłowodowa dalekiego zasięgu :
-struktura telekomunikacyjnej sieci satelitarnej z międzysatelitarnymi łączami optycznymi
-komunikacja optyczna na duże odleglości
- przykłady rozwiązań
-łącza optyczne dalekiego zasięgu między innymi satelitami typu LEO (1500km) , między satelitami LEO i GEO ( 40.000 km)
- podsumowanie
II część - łączność dalekigo zasięgu :
- komunikacja przewodowa na duże odległości
- kable współosiowe
-kable symetryczne
- przykłady rozwiązań
-podsumowanie
Tylko nie wiem czyt to jest łączność dalekeigo zasięgu
Jak ktoś się zna niech powie czy to jest łączność dalekeigo zasięgu?? Jesli posiada ktoś jakieś materiały na ten temat to niech wrzuci będe bardzo wdzięczny I ogólnie prosze zaproponować co według was powinno się znaleźć w tej przetacji chodzi o łaczność na dzień dzisiejszy a nie co kiedyś było Pozdrawiam 
A wieć zamieszczam tutaj rzeczy które chcem zamieścić w przetacji :
I cześć - łączność światłowodowa dalekiego zasięgu :
-struktura telekomunikacyjnej sieci satelitarnej z międzysatelitarnymi łączami optycznymi
-komunikacja optyczna na duże odleglości
- przykłady rozwiązań
-łącza optyczne dalekiego zasięgu między innymi satelitami typu LEO (1500km) , między satelitami LEO i GEO ( 40.000 km)
- podsumowanie
II część - łączność dalekigo zasięgu :
- komunikacja przewodowa na duże odległości
- kable współosiowe
-kable symetryczne
- przykłady rozwiązań
-podsumowanie
Tylko nie wiem czyt to jest łączność dalekeigo zasięgu
Łączność między bardzo oddalonymi obiektami (np. ziemia-obiekt na orbicie) można wykonać wiązką skupionego promieniowania.
Może to być promieniowanie świetlne (np. laser światła widzialnego lub podczerwieni) lub fale radowe (zakres gigaherców), jednak nie będzie to łączność światłowodowa czy przewodowa
Może to być promieniowanie świetlne (np. laser światła widzialnego lub podczerwieni) lub fale radowe (zakres gigaherców), jednak nie będzie to łączność światłowodowa czy przewodowa
-
elektronikopo
- Użytkownik
To są jedynie sposoby wykorzystania medium transmisyjnego a nie akurat łączność dalekiego zasięgu (chyba że np. 20cm światłowodu jest już dalekim zasięgiem). Ja na twoim miejscu opisałbym po prostu sposoby transmisji sygnału w technice światłowodowej i przewodowej, samo określenie dalekiego zasięgu bym aż tak nie podkreślał. Pominąłbym transmisje sygnału łączami optycznymi w powietrzu.
-
elektronikopo
- Użytkownik
-
elektronikopo
- Użytkownik
Ja bym zaczął od budowy światłowodu i kabli (koncentryk, skrętka). Później jakiś schemat blokowy pokazujący że przy światłowodzie muszą być elementy optoelektroniczne a przy transmisji po miedzi nie musi. Potem sposoby transmisji, opisy tych WDM, CWDM, itd. Modulacje FM, AM. Następnie opisał wady i zalety transmisji po miedzi i światłowodem. Pewnie coś w trakcie pisania przyjdzie ci do głowy.
-
elektronikopo
- Użytkownik
Ja bym przyjął że dalekiego zasięgu zaczyna się tam gdzie dla transmisji wymagany jest wzmacniacz sygnału. Tylko że to zależy też od mocy źródła sygnału i właściwości danego przewodnika (jego tłumienności). Generalnie chyba trudno zdefiniować co to jest daleki zasięg. Dla jednego 50km a dla innego 500km. Po prostu opisz jak wygląda (co jest wymagane) transmisja przewodowa a jak światłowodowa.
-
elektronikopo
- Użytkownik
-
elektronikopo
- Użytkownik
-
elektronikopo
- Użytkownik
Współczesny światłowodowy sytem transmisji
Może ktoś mi napisać zasade działania szczegółową poniższego systemu transmsiji światłowodowej ??
[ Dodano: 2009-11-12, 11:24 ]
Laser wysyła światło światłowodem do modulatora który moduluje sygnał optyczny. Poźniej zmodulowany sygnał optyczny doprowadzany jest za pomocą kabla światłowodowego przez sprzęgacza do wzmacniacza optycznego , który wcześniej dekoduje wczesniejszy sygnał na impulsy cyfrowe w dekoderze. Poźniej sygnał którego tłumienność wynosi 15dB w postaci impulsów jest wzmacniany we wzmacnaiczu EDFA. Po wyjściu ze wzmacniacza sygnał optyczny idzie światłowodem do dekodera który dekoduje sygnał optyczny w postaci impulsów na sygnał elektryczny. Sygnał ten jest filtrowany w filtrze wykonawczym. Separator linii kontroluje linie sterownice dekoder , który dekoduje sygnał elektryczny. Nalezy podkreslić , że laser jest zasilany i sterowany specjalnym układem. Do modulator przyłaczona jest linia opóżniająca , która opoźnia sygnał w modulatorze. A wszytsko to jest podłaczone do kodera , który koduje sygnał optyczny , który jest podłączony do multipleksera.
Prosze poprawic
Scaliłem tematy - oba poruszają ten sam problem. marcing
[ Dodano: 2009-11-12, 11:24 ]
Laser wysyła światło światłowodem do modulatora który moduluje sygnał optyczny. Poźniej zmodulowany sygnał optyczny doprowadzany jest za pomocą kabla światłowodowego przez sprzęgacza do wzmacniacza optycznego , który wcześniej dekoduje wczesniejszy sygnał na impulsy cyfrowe w dekoderze. Poźniej sygnał którego tłumienność wynosi 15dB w postaci impulsów jest wzmacniany we wzmacnaiczu EDFA. Po wyjściu ze wzmacniacza sygnał optyczny idzie światłowodem do dekodera który dekoduje sygnał optyczny w postaci impulsów na sygnał elektryczny. Sygnał ten jest filtrowany w filtrze wykonawczym. Separator linii kontroluje linie sterownice dekoder , który dekoduje sygnał elektryczny. Nalezy podkreslić , że laser jest zasilany i sterowany specjalnym układem. Do modulator przyłaczona jest linia opóżniająca , która opoźnia sygnał w modulatorze. A wszytsko to jest podłaczone do kodera , który koduje sygnał optyczny , który jest podłączony do multipleksera.
Prosze poprawic
Scaliłem tematy - oba poruszają ten sam problem. marcing
Ostatnio zmieniony 12 lis 2009, 14:07 przez elektronikopo, łącznie zmieniany 1 raz.