Konstruowanie zasilacza 12V prosze o poradę

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
luzik1980
Użytkownik
Kontakt:

Konstruowanie zasilacza 12V prosze o poradę

Post autor: luzik1980 » 07 lis 2009, 22:41

Tematy te były już dużo razy zapewne pisane ale ja chciałbym zapytać o coś innego a mianowicie:
mam zasilacz który daje na uzwojeniu wtórnym 9,6V czytałem że po podłączeniu pod mostek prostowniczy ikondensator da 13,5V (9,6V x 1,41) następnie podobno nastąpi spadek na diodach 2 x 0,7 V co da w sumie 12,1V czy taki wynik utrzyma się pod obciążeniem ?

hm....., jak narazie testowałem to trafo pod samym mostkiem i dało ono wynik 8,6V DC i 0,9A (co jest dość pokaźna mocą i szkoda było by jej nie wykorzystać )

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 07 lis 2009, 23:04

Na pewno napięcie bez obciążenia nie utrzyma się po dołączeniu obciążenia. Im większe obciążenie tym oczywiście napięcie bardziej "siada". Piszesz że obciążyłeś trafo i zmierzyłeś ile napięcie spadło więc chyba już wszystko wiadomo. No i, ekhm ... osobiście nie nazwałbym 8W pokaźną mocą :P

Doktor
-

Post autor: Doktor » 16 lis 2009, 0:07

Jak zakładam, to nie jest zasilacz,tylko transformator, co na wtórnym daje 9,6 V. Istotnie, po wyprostowaniu przez mostek i przy równoległym podłączeniu kondensatora elektrolitycznego o dużej pojemności napięcie bez obciążenia powinno być ponad 13 V. Spadnie ono pod obciążeniem w zależności od mocy transformatora i wielkości obciążenia, ponieważ nie podałeś mocy transformatora dalsze porady chwilowo są niemożliwe. No i żadne spadki 2 x 0.7 V nie wczodzą tu w rachubę...

ODPOWIEDZ