Kabel do TV

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Merki_1988
Użytkownik

Kabel do TV

Post autor: Merki_1988 » 05 lis 2009, 20:21

Witam. Mam pewien problem z odbiorem obrazu z TV na komputer. Sygnał posyłam kablem s-video od strony komputera a zakończony jest wtykiem euro dołączonym do TV. Dodatkowo do wtyczki euro dołączony jest jack do dźwięku.

Wtyczka była fabrycznie źle złożona (video wyjście zamiast wejście a masa była dobrze ;p)...przelutowałem wtyczke i teraz nie wiem czy powodem prążków przelatujących na ekranie jest:

a) złej jakości lut -sprawdzałem na obrazie czarno-białym i nie ma prążków więc chyba to odpada tym bardziej że nie grzebałem przy przewodzie od chrominancji tylko wejście sygnału video.

b) złej jakości kabel (bo tani)

c) brak ekranowania-wtyczka zamiast 21 pinów ma 20-z rozpiski dla euro ekranowanie to pin 21 chociaż spotkałem się z różnymi wersjami rozpiski dla euro co sprawy nie ułatwia ;/

d) szajskie wyjście video-karta graficzna Radeon 9550 (niby RAMDAC 400 MHz ale kto wie)

e) błędy w konfiguracji od strony oprogramowania np stare sterowniki

Dodam, że te przelatujące prążki są tylko przy sygnale kolorowym, dociskanie wtyczki itp nic nie daje. Przy obrazie czarno-białym obraz idealny.

Miał ktoś podobny problem? Nie mam zbytnio czasu na kombinowanie a otwartych drzwi też nie zamierzam wyważac ;)

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 06 lis 2009, 0:15

To samo miałem swego czasu na lapu. Rozwiązaniem była karta pod USB z tv wyjściem, fabrycznego wyjścia nie udało mi sie nigdy uruchomi pod żadnym systemem :/

Merki_1988
Użytkownik

Post autor: Merki_1988 » 06 lis 2009, 8:45

Joon: ale nie mogłeś uruchomić czy miałeś kiepską jakość obrazu? Bo ja mogę uruchomić, mam kolorowy obraz i wszystko widze tylko te przelatujące prążki wnerwiają ;/

Awatar użytkownika
bsw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: bsw » 06 lis 2009, 10:44

A co to za telewizor ? Być może nie ma pełnej implementacji SCART. W samsungu np. trzeba wstawić kondensator 470pF pomiędzy luminacje i chrominacje.
Dobrą rozpiskę scart, s-video i kabla masz na:

http://pinouts.ru/Home/Scart_pinout.shtml
http://pinouts.ru/Home/SVideo_pinout.shtml
http://pinouts.ru/VideoCables/svhs_scart_pinout.shtml

Próbowałeś coś zmieniać w ustawieniach karty graficznej. Zwykle po uaktywnieniu TV-out pojawiają się dodatkowe opcje i można dużo dostroić. Ale super i tak nie będzie...

Merki_1988
Użytkownik

Post autor: Merki_1988 » 06 lis 2009, 12:16

Kojarze ze cos bylo z kondensatorem ;) hmm tak sie sklada ze to...Samsung? ;) to obojetnie jaki typ kondensatora byle o takiej pojemnosci? Dzieki wielkie...

Sam sie bawilem z ta wtyczka dzis jeszcze troszke, raz wlozylem wtyczke i obraz kolorowy super, ale potem juz znowu byly prazki jak wyciagnalem i wlozylem ponownie. Myslalem ze to zly lut itd, wyciagnalem blaszke i zagniotlem tak ze nie ma prawa zmieniany przeze mnie przewod wypasc czy cos. Sprobuje cos z kondensatorem podzialac ;)

Awatar użytkownika
bsw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: bsw » 06 lis 2009, 12:22

Merki_1988
Użytkownik

Post autor: Merki_1988 » 06 lis 2009, 12:37

No ja to mam kapke inaczej zupelnie polaczone (fabrycznie tak bylo):

tzn wtyczka audio jest jak na rysunku

do sygnału video 4 przewody i podłączone inaczej jak na rysunku:

przewody są podłączone do pinów 13 (masa czerwony), 15 (RGB czerwony), 18 (masa video wejście) i 20 video wejście. 18 to ten który był przerabiany (wcześniej 17 była a to jest video wyjście).

To jakaś różnica czy musze sie koniecznie zastosować do rysunku żeby było 100% pewne?

Awatar użytkownika
bsw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: bsw » 06 lis 2009, 12:48

Merki_1988 pisze:No ja to mam kapke inaczej zupelnie polaczone (fabrycznie tak bylo):

tzn wtyczka audio jest jak na rysunku

do sygnału video 4 przewody i podłączone inaczej jak na rysunku:

przewody są podłączone do pinów 13 (masa czerwony), 15 (RGB czerwony), 18 (masa video wejście) i 20 video wejście. 18 to ten który był przerabiany (wcześniej 17 była a to jest video wyjście).
Już Ci to podawałem te schematy:
http://pinouts.ru/VideoCables/svhs_scart_pinout.shtml
Oba są niby dobre ale u mnie na samsungu nie działały...
Merki_1988 pisze: To jakaś różnica czy musze sie koniecznie zastosować do rysunku żeby było 100% pewne?
Ne wiem - spróbuj a się przekonasz. U mnie było OK. Nie miałem na podorędziu kondensatora 470pF - dałem 330pF i też zadziałało.
Ale to już dawno było. Teraz mam LCD-TV. S-video i scart poszedł w odstawkę...

Merki_1988
Użytkownik

Post autor: Merki_1988 » 06 lis 2009, 21:14

Kabel cudem(?) już działa bez zarzutu...nie rozumiem tylko dlaczego, nic z nim nie robiłem być może coś w złączu w TV nie kontaktowało ;D

ODPOWIEDZ