Nadajnik i odbiornik IR

Tu piszemy wiadomość, jeżeli zadanie domowe sprawia kłopot
i szybko potrzebujemy pomocy w rozwiązaniu.
ODPOWIEDZ
bldn
-

Nadajnik i odbiornik IR

Post autor: bldn » 01 lis 2009, 20:41

Witam wszystkich

mam do zrobienia układ nadajnika i odbiornika IR. Nadajnik z duza pomoca innych ukladow znalezionych w internecie jest zaprojektowany (uklad dolny - w miejscu R12 bedzie dioda nadawcza IR) - z zalozenia nadajnik generuje fale prostokatna o czestotliwosci 35kHz i jest zbudowany na timerze NE555. Problem jest z odbiornikiem. uklad ma dzialac w ten sposob, że gdy uruchomimy na chwilke nadajnik - odbiornik odbierze sygnał, uruchomi przerzutnik (no wlasnie - jaki, i w jaki sposob go podlaczyc ? ), który z kolei zapali diode LED. Gdy kolejny raz uruchomimy nadajnik - odbiornik zadziala w ten sam sposob, tylko ze wylaczy diode LED.

Z gory prosze o wybaczenie bledow, ktore pewnie popelnilem ale dopiero zaczynam sie uczyc ;).
Schemat odbiornika powinien wygladac w sposob nastepujacy: Dioda odbiorcza -> tranzystor -> filtr, ktory przepusci tylko te 35kHz z nadajnika oraz wzmocni sygnał -> wg mnie kondensator aby do przerzutnika doprowadzic jakis stały sygnał -> przerzutnik -> prosty obwod z LEDem.

Poniej zamieszczam schemat tego co zrobilem i prosilbym o wskazowki, rozwiazania jak to zrobic dalej oraz wytkniecie dotychczas popelnionych bledow. z gory dziekuje :)

To co wymysliłem:

Obrazek

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 01 lis 2009, 21:37

bldn pisze:Dioda odbiorcza -> tranzystor -> filtr, ktory przepusci tylko te 35kHz z nadajnika oraz wzmocni sygnał
Te funkcje realizuje scalony odbiornik IR np typu TSOP1735.

bldn
-

Post autor: bldn » 01 lis 2009, 21:46

nie moze tak byc, bo wtedy zadanie traci swoj sens - czyli nauczenie sie czegos :p
musi byc zrealizowany na diodach nadawczej i odbiorczej. filtr itp musze sam zaprojektowac.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 01 lis 2009, 22:31

bldn pisze:nie moze tak byc, bo wtedy zadanie traci swoj sens - czyli nauczenie sie czegos
ale to właśnie konstruowanie czegoś z elementów dyskretnych, jak masz gotowy moduł jest bez sensu. po co robić drzwi do lasu?
ups, nie to przysłowie. po co wywarzać otwarte drzwi? kiedy technika idzie do przodu, nie ma sensu bawić się w takie rzeczy w dodatku komplikując układ. ja dałbym gotowy moduł odbiorczy i tyle.

bldn
-

Post autor: bldn » 02 lis 2009, 12:43

fajnie też jest zrozumiec jak działa taki odbiornik
ma ktoś pomysł, jak dokończyć ten odbiornik ? :roll:

ODPOWIEDZ