Całkowita kopia dysku twardego
Całkowita kopia dysku twardego
Mam stary komputer z dyskiem i zainstalowanym na tym dysku systemem. Mam też nowy dysk na który chce przenieść wszystkie dane z poprzedniego dysku, razem z systemem operacyjnym i zrobić to tak, aby całość ruszyła, bez reinstalu. Jest to możliwe? Wystarczy zwykłe kopiuj->wklej? System nie wykryje, że jest na innym dysku niż powinien być?
Nie. Podłączasz dwa dyski i klonujesz jeden na drugi. Jeśli są różnej wielkości program spyta co zrobić (czy pozostawić nieprzydzielone miejsce czy rozszerzyć partycje itp). Potem, żeby komp ruszył oczywiście dysk musi być tak samo włożony (ten sam port IDE, nie wiem jak to działa z sata) i ta sama konfiguracja master/slave. Inaczej może się okazać konieczna zmiana w pliku boot.ini.
I dziwisz się, dlaczego Windows nie pozwala nadpisać plików systemowych... No przecierz miałeś dobre intencje...matrix pisze:wypakowaujesz wcześniej wykonany obraz swojego systemu na partycję C.
Tego nie da się zrobić. Nawet defragmentację rejestru albo gruntowny skan antywirusem trzeba robić z innego systemu albo podczas bootowania, a ty chcesz ot tak po prostu nadpisać partycję systemową...
olo16, nie o to chodzi. wiesz jak działa ten program? tworzy obraz dysku/patrycji którą chcesz skopiować, zapisujesz to gdzieś, ale nie na partcji gdzie ma byc docelowo kopiowany system. bierzesz drugi dysk, tworzysz na nim conajmniej dwie partcje na przykład C i D. wiadomo że większość z nas ma system na C:, więc instalujesz sobie jakikolowiek system na D: i z D: rozpakowujesz wcześniej skompresoway system który chciałeś przenieść. rozpakowuje się wszystko tak jak było spakowane, czyli wszystkie programy, instalacje itp. bez naruszenia, tak jak było na poprzednim dysku.
nie trzeba niczego od nowa instalować poza czystym systemem na innej partycji. z czegoś trzeba odpalić program drive image XML, może to być nawet system portable.
nie trzeba niczego od nowa instalować poza czystym systemem na innej partycji. z czegoś trzeba odpalić program drive image XML, może to być nawet system portable.