Z góry zaznaczam, że jestem TOTALNYM laikiem w sprawach elektroniki (nawet tej użytkowej).
Jeśli popełnię jakąś gafę (a na pewno popełnię), proszę mnie poprawić.
Buduję obiekt cieplny, sterowany za pomocą sterownika PLC firmy Fanuc. Obiektem sterowania w powyższym projekcie jest temperatura, która jest mierzona za pomocą czujnika podwójnego PT100 (przysłowiowa termopara), oraz prędkość obrotowa wentylatora uzależniona od temperatury.

Elementy użyte w obiekcie cieplnym:
1. Wentylator podwójny z czujnikiem prędkości obrotowej.
2. Dwie lampy halogenowe, każda po 50W zasilana 230VAC.
3. Dwa przekaźniki załączające/wyłączające zasilanie halogenów, sterowane sygnałem cyfrowym.
4. Dwa podwójne czujniki PT100.

Pytania:
A: Czy użyte lampy halogenowe 230VAC to nie przesada? Zastanawiałem się nad zamianą na takie same tylko o napięciu 12V, co spowoduje dokupienie dodatkowo transformatora (zasilacza).
B: Czy diody w celu informowania o działających elementach są dobrze "wmontowane"
C: Co do przekaźników, jak można je wysterować w celu załączenia zasilania żarówek? Dodam, że jeszcze nie znalazły się w moim posiadaniu, tak więc jeśli ktoś ma jakieś plany zbudowania elementów, chętnie skorzystam. Myslałem także o zakupie przekaźników fabrycznie sterowanych sygnałem 5V (cena to 45 zeta, nie moge znalezc), lub tymże http://www.allegro.pl/item793055167_prz ... 2v_dc.html.
D: Obiekt cieplny to nic innego jak wybebeszony zasilacz, ale nie wiem po co tu kondensator tuz przy zasilaniu (jesli dobrze okreslilem ten element, zdj. poniżej). Będzie przeszkadzał?

E: Jesli chodzi o sterowanie pracą wentylatora, to chyba najlepiej napięciowo. Proszę mnie poprawić jak się mylę.
Znalazłem ten artykuł, mowa w nim o sterowaniu urządzenia z sieci 230VAC za pomocą "przekaźnika przez tranzystor".
Kazda odpowiedź, jak i inne podejście do tematu tegoż projektu będzie mile widziana. Jak coś sobie przypomnę to dopiszę.
Pozdrawiam