Kurs Egzamin SEP

Tu piszemy wiadomość, jeżeli zadanie domowe sprawia kłopot
i szybko potrzebujemy pomocy w rozwiązaniu.
atelszewski
Użytkownik

Post autor: atelszewski » 19 paź 2009, 19:12

Witam,
TN-S nie uzyskasz bo w TN-S masz osobno PE i N od samego trafa.
Spójrzmy na to ze strony praktycznej i końcowego mieszkania, czytaj działania zabezpieczenia różnicowo-prądowego, czyli
TN-C czyli na wejściu np do swojego mieszkania rozdzielasz przewód PEN (PEN jest w instalacji TN-C) na PE i N
moim zdaniem w tym miejscu robisz najprawdziwszy TN-S. A gdyby do tego jeszcze miejsce rozdziału uziemić, to byłoby bóstwo;)

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 19 paź 2009, 19:43

Wojtek, "Zera" z TT nie można uziemia. Co do uziemiania to nikt nie zabrania przecież zrobić uziemienia i zastosować PE ;p

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 19 paź 2009, 20:33

joon pisze:Wojtek, "Zera" z TT nie można uziemia. Co do uziemiania to nikt nie zabrania przecież zrobić uziemienia i zastosować PE ;p
hmm, przecież napisałem że nie mozna uziemiać i napisałem również ze należy lokalnie uziemić odbiorniki i o to chodzi w TT, we wcześniejszym poscie podałem link do schematów konfiguracji sieci i to wsztystko wydaje sie wyjasniac.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 20 paź 2009, 23:43

Wojtek pisze:apisałem również ze należy lokalnie uziemić odbiornik
to jest wlasnie nie "uziemianie" tylko łącznie obudową za pomocą PE, sorki nie zrozumiałem cie... :/ zamieszanie mam ostatnio :/

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 21 paź 2009, 6:26

:arrow: joon nic nie szkodzi, mówiliśmy o tym samym, dlatego najlepiej wyjasniaja wszystko schematy :)

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 22 paź 2009, 16:20

Schematy też nie zawsze wszystko mówią nam, ostatnio robię wymianę zasilania głównego budynku należącego do urzędu miasta warszawa, gdzie stare PEN pływa względem nowego PE na jakieś 30-50V, stacja trafo jakieś 150-200 metrów dalej rodzaj sieci TNC, ZK w obrysie budynku, uziemione.
Zobaczyłem to i zacząłem zastanawia się jak to się stało że żadnego urzędnika jeszcze nie "walnęło" ;)

VLODEK
-

Post autor: VLODEK » 27 paź 2009, 17:08

W lubelskim SEP odbyłem 5-cio dniowy kurs zakończony egzaminem.
Dzisiaj odebrałem Świadectwo Kwalifikacyjne nr......
"E"
uprawniające do zajmowania się ..........i sieci na stanowisku EKSPLOATACJI........itd ważne 5 lat.

Dziekuję wszystkim za pomoc i dyskusję na forum

Egzamin kwalifikacyjny w pytaniach i odpowiedziach, Władysław Orlik, to polecam, jak kolega wyżej, jest nowe wydanie z tego roku

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 27 paź 2009, 17:16

Co do zaświadczenia to jeśli ktoś kiedyś zdał egzamin, dostał zaświadczenie ale po paru latach mu wygasło to aby ponownie otrzymać zaświadczenie to trzeba jakiś specjalny egzamin przechodzić? Czy jeżeli zaginęła książeczka zaświadczająca posiadanie uprawnień to czy ponownym ubieganiu się o zaświadczenie wystarczy podanie orientacyjnej daty zdawania egzaminu i jego miejsca? Problem w tym że zaginęła mi ta książeczka i czy w razie odnawiania uprawnień (niestety tamte już wygasły) można jakoś je udowodnić i czy coś to zmienia że kiedyś się posiadało i ubiega się o nowe.

VLODEK
-

Post autor: VLODEK » 28 paź 2009, 12:37

Co do zaginionych dokumentów lub przeterminowania uprawnień proponuję skontaktować się z lokalnym SEP, w Lublinie na ul. Rapackiego 15 (Bursaki) tel. 81 532 0616.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ