Wie ktoś co to za element SMD,tranzystor czy podwójna dioda?

Jeżeli bezskutecznie poszukujesz danych technicznych elementów elektronicznych to jest to dobre miejsce do zadawania pytań.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Wie ktoś co to za element SMD,tranzystor czy podwójna dioda?

Post autor: kayron » 23 paź 2009, 19:38

Witam. Mam następujący problem. Otóż posiadam płytę sterownika pralki automatycznej GORENJE WA 64163 podejrzaną że jest padnięta. Tzn, program pralki działa, ale nie reagują żadne mechanizmy, w tym silniki, zawory itd. Sprawdziłem już przekaźniki są OK. Natomiast w obwodzie ich cewek są elementy SMD podobne do tranzystorów, ale niestety wpisując ich symbol do Google natrafiłem:
A. na tranzystor JFET ?? Bardzo wątpliwe.
B. Na podwójną diodę, właściwie 2 w jednej obudowie.
Symbol tego elementu to A7S39
I mam drugie pytanie, czy jest prosty sposób sprawdzenia triaków za pomocą przyrządu multimera cyfrowego. Wiem że są sposoby na bateryjkę, i z podawaniem napięcia, ale ja wolał bym nie wylutowywać triaków z płytki, i nie podawać tam żadnych napięć. Tak na marginesie w 80% wykonanej w SMD.
I co to mogą być za elemety przy triakch przypominające trochę bezpieczniki polimerowe, ale włączone między ich anody A! i A2. Omomierz pokazuje że nie przewodzą ?? Na kondensatory mi nie wyglądają, bo nie mają oznaczeń dla nich haraktrystycznych. Ich oznaczenia to UE89 2750 7K9I na płytce są oznaczone jako VDR. Domyślam sie że to warystor, ale pewności nie mam, aż tak na elektronice się nie znam.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 23 paź 2009, 21:13

kayron, ten A7s39 to pewnie diak. Ale to jest wpinane na bramkę.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 24 paź 2009, 9:10

Wątpię z tego co udało mi się znaleźć na temat oznaczeń elementów SMD na tej stronie:
http://elektronikjk.republika.pl/s1.html
To jest taki element. I to by miało już jakiś sens, bo cewki przekaźników zabezpiecza się diodami. Przekaźniki są 24V. Jednak ciężko już wywnioskować co je włącza, bo tranzystorów brak :?: Natomiast kombinuję nadal jak sprawdzić sobie triaki które tam są. Jednak chyba bez tej metody z żarówką się nie obędzie. Co prawda można próbować pomierzyć, omomierzem bo uszkodzone triaki najczęściej pokazują wtedy jakieś przejście między A1 i A2, a w dobrym go nie ma, oraz złącze A1 <> G zachowuje się jak zwykła dioda, ale nie jest to metoda tak na 100% pewna. Przynajmniej na elemencie wlutowanym w płytkę, bo czasami pojawiają się głupoty wywołane obecnością innych elementów.
Reasumując. Na dzień dzisiejszy podejrzewam że płyta sterownika jest sprawna, natomiast problem tkwi pewnie gdzieś indziej w pralce. Osobiście nie widziałem całego urządzenia więc, trochę zagaduję, ale sądzę że jest jeszcze jedna płytka, z modułem zasilania, gdzie prawdopodobnie jest, jakiś bezpiecznik, lub uszkodzony jakiś obwód zasilania i po prostu nie są dostarczane wszystkie napięcia do sterownika. Wystarczy że gdzieś jest jakiś bezpiecznik polimerowy (jednorazowego użytku) który szlak trafił i pralka wykonuje program, ale żadne silniki i zawory nie działają.
Załączniki
Dioda 2xSMD.JPG
Ostatnio zmieniony 24 paź 2009, 9:28 przez kayron, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 24 paź 2009, 9:13

Masz racje przyszło mi namyśl ze to może być diak bo diaków się używa z Triakami ale widzę ze jednak nie. Patrzyłeś na elektrodzie na bazę schematów sprzętu AGD?? Zwykle pralki podają kod błędu sprawdź jaki może ktoś na elektrodzie będzie miał jakieś info.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 24 paź 2009, 9:33

Tak sprawdzałem na elektrodzie. Ale baza schematów na temat tej pralki milczy. A z opinii można wyczytać tylko że ten moduł się nie psuje :?: Ja jednak skłaniam się do tezy że padł jakiś bezpiecznik, i po zawodach, tylko trzeba go odszukać w pralce. Jednak w nowoczesnym sprzęcie polimerowych dziadów jest sporo. Głupie zasilacze wtyczkowe je często na (w) transformatorkach mają.

ODPOWIEDZ