snow pisze:Przerwania są nadrzędne nad programem.
tak to wiem, ale o co innego biega. powiedzmy że do portu B.7 mam podpięty przycisk który zwiera mi ten pin do masy. a pętla główna programu wygląda jak wyżej. to spełnienie warunku
wywoła mi tylko raz etykietę
WYBÓR? choć procek w teorii sprawdził by wyprowadzenie portu B.7 tysiące razy, ale wezwanie etykiety
WYBÓR na to nie pozwoli, bo w dalszej części są opóźnienia rzędu kilku sekund. w symulacji wszystko działa.
a na marginesie jak zwolnić trochę symulację? bo gubi mi linie programu.
[ Dodano: 2009-10-19, 18:28 ]
Pikczu pisze:Wykona się wszytko na raz popatrz na to jak na PB.7 będzie stan niski to skacze do call wybór -> potem jest incr x i teraz ustawiasz licznik na set czyli znowu zaczynasz od nowa jak byś miał na PB.7 stan 0 wiec x sie zwiększy kolejny raz itd.
a ja to widzę inaczej i symulacja pokazuje mi to tak jak widzę to ja, czyli tak:
naciskam przycisk podpięty do PB.7, skaczę do
WYBÓR, w wyborze zwiększam wartość zmiennej pomocniczej
X z 0 na 1 i dalej program sprawdza mi ile wynosi wartość zmiennej
X i po raz kolejny skacze dalej. dalej w etykiecie
OTWIERAM jest kilka opóźnień o łącznej wartości 1sek. przy czym w etykiecie b]OTWIERAM[/b] jest pętla
DO...LOOP która nie pozwala mi wyjść do póki nie nacisnę ponownie przycisku podpiętego do PB.7 albo nie spełni mi warunku gdzie na innych wyprowadzeniach procka pojawi się stan niski.