ostatnio pró☺bowałem C++, strasznie trudne. dużo trzeba deklarować. pisałem na konsolę. udało mi się napisać przelicznik liczby binarnej na dziesiętną.c4r0 pisze:jeśli ktoś się mocno wciągnie w programowanie to i tak prędzej czy później przejdzie na C
mikroprocesory jak zacząć???
Programowanie w C na mikroprocesor i na PC różni się między sobą. Na mikrokontrolery się prościej pisze. Poza tym mając biblioteki napisane w C wcale trudniej nie pisze się niż w Bascomie. Mnie akurat dziwi podejście że Bascom łatwiejszy tylko z tego powodu że można jednym poleceniem zrobić odczyt z ADC - w C też tak można, wystarczy dołączyć odpowiednią bibliotekę. Ciekaw jestem czy osoby piszące w Bascomie gdyby im usunąć biblioteki też by twierdziły że w Bascomie się tak łatwo pisze
Są płatne kompilatory C (tak samo jak Bascom jest płatny) z gotowymi bibliotekami. Myślę że większość stereotypów o trudności pisania w C bierze się jedynie stąd iż każdy instaluje sobie goły kompilator gcc w którym brak bibliotek.
Co do programatorów na USB to ja dałem zdaje się 60zł i służy mi już 2 rok. Nie narzekam. Nie widzę sensu kupowania akurat programatora od Atmel'a jak można mieć jego odpowiednik za 1/3 ceny z allegro, chociaż też trzeba wiedzieć który wybrać.
Co do programatorów na USB to ja dałem zdaje się 60zł i służy mi już 2 rok. Nie narzekam. Nie widzę sensu kupowania akurat programatora od Atmel'a jak można mieć jego odpowiednik za 1/3 ceny z allegro, chociaż też trzeba wiedzieć który wybrać.
Ja polecam C, choć sam używam w przewadze bascoma. Bascom jest dobry jeśli chodzi o szybki program, a że jest bardzo rozleniwiający, to potem jest ciężko przerzucić się na C.
Co do programatora to uważam, że na początek (jeżeli masz w komputerze LPT) bardzo dobrom rzeczą jest najprostszy programator pod LPT. Chociaż do eksperymentów polecam coś z wbudowanymi transoptorami(STK200), bo głupio by było spalić sobie płytę główną.
Co do programatora to uważam, że na początek (jeżeli masz w komputerze LPT) bardzo dobrom rzeczą jest najprostszy programator pod LPT. Chociaż do eksperymentów polecam coś z wbudowanymi transoptorami(STK200), bo głupio by było spalić sobie płytę główną.
Dla mikroprocesorów C jest bardzo fajne, dopiero zaczynałem, ale mi się podobało. Z tym, ze miałem za sobą już kilka programików w bascomie. Jeśli nie dasz rady od razu z C, to spróbuj zacząć w bascomie, przynajmniej takie rzeczy jak multipleksowanie wyswietlacza itp.
Ostatnio zmieniony 06 paź 2009, 16:49 przez Kulpina, łącznie zmieniany 1 raz.
http://gmclan.org/uploader/2439/Kurs_C__.pdf <-- polecam ten kurs c++ napisany solidnie i językiem prostym tak że każdy może się nauczyć (oczywiście pod Windowsa). Ja zacząłem od programowania c\c++,trochę asemblera i z coraz większym zainteresowaniem zaczynałem zastanawiać się nad tym co "siedzi" w komputerze i urządzeniach elektronicznych.
Oto co złożyłem:
•mikroprocesor: AVR Attiny 2313
•programator: ISP Pony Prog PIC ATMEL AVR EEPROM FV
•płytka testowa: ZL11AVR_PCB
Czy to będzie kompatibilne ze sobą?
Jaki soft będzie potrzebny do programowania tego cudeńka. Najlepiej konkretne nazwy programów, najlepiej darmowe jeżeli są.
Oto co złożyłem:
•mikroprocesor: AVR Attiny 2313
•programator: ISP Pony Prog PIC ATMEL AVR EEPROM FV
•płytka testowa: ZL11AVR_PCB
Czy to będzie kompatibilne ze sobą?
Jaki soft będzie potrzebny do programowania tego cudeńka. Najlepiej konkretne nazwy programów, najlepiej darmowe jeżeli są.
kazdy ma swoje zdanie ,
wiec koledzy pozwola ze ja jako elektronik od wielu lat tez wypowiem sie .... dla wszystkich poczatkujacych polecam procesory AVR i srodowisko BASCOMA + prosty programator .jest tego duzo . a dlaczego ? bo mozna w tym zrobic wiele , wszystko w zasadzie co mozna z avr wycisnac i jest to proste i tanie ,idealene dla poczatkujacych.