Układ radiowy - Czy będzie działać

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
oneat
Użytkownik

Układ radiowy - Czy będzie działać

Post autor: oneat » 03 paź 2009, 15:22

Czy schemat poniżej będzie działać dla odbiornik radiowego ?
Załączniki
bez tytułu.JPG
Projekt
Ostatnio zmieniony 03 paź 2009, 16:27 przez oneat, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
king559
-
Kontakt:

Post autor: king559 » 03 paź 2009, 15:34

Po 1-sze na pewno kolega pod to nie podłączy kolumny, co do kondensatora i cewki, to cewka powinna być pojedyncza równolegle z kondensatorem, a i tego będzie czeba dobrać do cewki.Na koniec zapytam czy posiada kolega diodę ostrzową bo inna raczej nie da rady.

oneat
Użytkownik

Post autor: oneat » 03 paź 2009, 16:28

Mam diode schottkyego. To chyba to samo ?

ArchitekT
-

Post autor: ArchitekT » 03 paź 2009, 20:21

1. Może być dioda Shottky'ego, ale, jak wiadomo, najlepsze do tego celu są germanowe.
2. Cewkę obwodu rezonansowego należy obliczyć stosownie do posiadanego kondensatora zmiennego, sprzęgającą z anteną dobrać, najlepiej na początku pominąć.
3. Diodę lepiej łączyć szeregowo ze słuchawkami, a nie równolegle, by nie zwierać niepotrzebnie obwodu rezonansowego.
4. Do odbiornika tylko słuchawki wysokoomowe ( > 2kOhm) lub zwykłe, włączone poprzez transformator głośnikowy lub sieciowy małej mocy 12V.

U mnie na takim układzie + 5m przewodu na podłodze + uziemienie do rury CO doskonale słychać Warszawę I (ok. 50km od Solca Kujawskiego).

oneat
Użytkownik

Post autor: oneat » 03 paź 2009, 20:52

ArchitekT, A co myślisz o uziemieniu w gniazdku ??
A czy zamiast sluchawek wielo omowych mozna uzyc rezystora szeregowo z membraną ?
A tak wogole bo będzie działać przy równoległym połączeniu diody ?
Bo płytka już jest.

ArchitekT
-

Post autor: ArchitekT » 03 paź 2009, 23:18

1. Wg zasad BHP nie powinno się stosować bolca w gniazdku do celów innych, niż zerowanie urządzeń, niemniej można spróbować, chociaż jest to rozwiązanie kiepskie ze względu na przydźwięk sieciowy (np. u mnie).
2. Nie ma sensu stosować rezystora, gdyż wytraci się na nim większość mocy. Jak już mówiłem, trzeba zastosować transformator.
3. Z diodą połączoną równolegle być może zadziała, lecz wtedy obwód rezonansowy jest zwierany w jednej z polaryzacji; wszystkie odbiorniki detektorowe mają włączoną diodę szeregowo.
4. Płytka drukowana do obiornika detektorowego to trochę przesada :-)

ODPOWIEDZ