crocodile clips - nie działają liczniki

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

crocodile clips - nie działają liczniki

Post autor: matrix » 28 wrz 2009, 15:38

słuchajcie, ostatnio spodobał mi się crocodile clips, jest naprawdę ciekawy, ale....
jest właśnie to jedno ale. podzespoły bierne działają jak trzeba, ale jak tylko chcę zaprząc do pracy jakiś licznik to nici z działania. podaję sygnał na wejście CLK ale stan aktywny na wyjściu nie zmienia się. czemu licznik nie chce liczyć? zaznaczam że wiem co się robi z końcówkami typu ENA i RST.

po części problem rozwiązałem. takie małe szare kwadraciki trzeba podpiąć pod wyżej wymienine wejścia. tylko czemu poziom wysoki z któregokolwiek z wyjść licznika nie resetuje mi tegoż licznika przez układ RC?

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 28 wrz 2009, 23:08

Może pokaż schemat.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 29 wrz 2009, 8:40

w sumie temat do usunięcia. myślałem że w tym programie steruje się licznikami jak w realu czyli na przykład dekadowy 1 z 10 (4017) potrzebuje doo pracy na wejścuach ENA i RST stanu niskiego, a okazuje się że potrzebuje na ENA logicznej jedynki a RST nie musi być wcale podpięte. w każdym razie oto schemat z tym że jest to licznik BCD

Obrazek

w takiej konfiguracji nie chciał liczyć, ale wystarczyło że na ENA podpiąłem logiczną jedynkę i od razu zaczął pracować.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 29 wrz 2009, 9:27

W układach cyfrowych przyjeło się zaznaczać na schematach czy wejście jest "aktywne" stanem wysokim czy niskim.
Wejście "aktywne" stanem wysokim ma po prostu na pisane ENA, RST, CLK;
A wejścia "aktywne" stanem niskim ma "kreskę" nad nazwą wejścia /ENA itp. Lub "kółko" tak jak w przypadku wejścia zegarowego.

Na dodatek w opcjach można zmienić rodzinę układów scalonych z 74HC na 4000.

A tak w ogóle to polecam ściągnąć sobie najnowszą wersję "krokodyla" pod nazwą Yenka.
Gdzie tu http://www.yenka.com/en/Free_Yenka_home_licences/ można dostać za darmo licencję i cieszyć się nową wersją za darmo.

PS. I by układ resetował się przez obwód RC zazwyczaj trzeba zwiększyć wartość kondensatora do 1uF

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 29 wrz 2009, 10:30

Jony130 pisze:A tak w ogóle to polecam ściągnąć sobie najnowszą wersję "krokodyla" pod nazwą Yenka.
a przepraszam jak tego używać? ściągnąłem i ni w ząb nie kumam. jedyne co mi się wyświetla to ludzie i możliwość sterowania nimi. to wszystko. a przede wszystkim jak z tego korzystać? znalazłem elektronikę w tym programie, ale co dalej? mozna tylko załadowywać różne schematy. jak usunąć jakąś ściężkę?

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 29 wrz 2009, 11:04

"Używa" się go tak samo jak krokodyla.
Klikach "jestem w domu" potem zakładka "technology" i "electronics"
Potem dajemy na "Add objects" i tam masz wszystkie elekemty z których możesz tworzyć schemat
W folderze "lab equipment" Masz zasilacze baterii i mierniki wielkości elektrycznych.
W folderze "electronic components"--->"analogue processing mamy element pasywne jak i aktywne analogowe.
Zresztą przeszukaj te foldery a znajdziesz wszystkie potrzebne elementy.
Załączniki
2.PNG
1.PNG
1.PNG (6.16 KiB) Przejrzano 11022 razy

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 29 wrz 2009, 11:09

tylko że ja tak nie mam. mam tak:

Obrazek

EDIT:
dobra, znalazłem, ale korzystanie z tego jest trochę bardziej utrudnione niż korzystanie z poprzedniej wersji krokodyla.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 29 wrz 2009, 11:21

To na pewno, ale masz więcej elementów i doszły MOSFET'y prawie cała rodzina 4000 i itp.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 29 wrz 2009, 11:39

dłuuugo szukałem takiego programu. jest naprawdę dobry. mam nadzieję że korzystanie z niego przyniesie mi same korzyści. można zbudowany układ wyeksportować do pliku JPG, lub podobnego formatu?

dlaczego w takiej konfuguracji 4017 mi wybucha? w realu bez problemu będzie działać.

Obrazek

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 29 wrz 2009, 20:02

Może sygnał CLK jest wyższy niz napięcie zasilania układu w tym symulatorze. Poza tym dlaczego enable wisi w powietrzu bez ustalonego stanu?

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 29 wrz 2009, 22:04

rozwiązałem problem czemu układ wybuchał. zamiast dać pojedyńcze zasilanie jakimś cudem dałem tam baterię i wyszło chyba symetryczne. po puszczeniu przycisku zliczania na wejściu CLK pojawiało się napięcie ujemne o wartości -4V.
snow pisze:Poza tym dlaczego enable wisi w powietrzu bez ustalonego stanu?
w tym przypadku nie miało to akurat znaczenia. nigdy znaczących wejść nie pozostawiam wiszących.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 29 wrz 2009, 22:49

Po pierwsze, we wszelkiego rodzaju symulacjach zawsze trzeba wstawić symbol masy.
I gdy korzystasz z układów 4000 zasilanych wyższym napięciem niż 5V zalecane jest wstawienie na schemacie elementu "Power connector" z foldera Power Supplies"
Wtedy układy CMOS 4000 będą zasilane tym samym napięciem co reszta układu.
Załączniki
1.PNG

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 30 wrz 2009, 12:01

a czy w yence da się zmniejszyć jakoś obraz? znaczy jak narysuję schemat który mi zajmie cały ekran to mogę przesunąć się w inne miejsce żeby dorysować więcęj? tudzież pomniejszyć to co narysowałem do tej pory i rysować dalej?
jeśli tak to jak to zrobić?

ODPOWIEDZ