Oscyloskop ST-315A II

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Oscyloskop ST-315A II

Post autor: kayron » 25 wrz 2009, 18:08

Witam kolegów, wpadł mi ostatnio w ręce wiekowy już oscyloskop polskiej produkcji mianowicie ST-315 II.
Urządzenie jakiś czas leżało nieużywane, ale ogólnie jest sprawne (przynajmniej tak wygląda). Muszę go sobie przetestować przed zakupem ale nie bardzo wiem jak :?: i na co zwrócić uwagę :?:
Posiadam sondę oscyloskopową HP 9100 na 100MHz (nowa).
Z takich rzeczy jakie zauważyłem to niestety zaśniedziałe (oczyściłem je nieco) wejście kanału Y, no i nie wiem czy nie warto by je wymienić na nowe ? Pewnie jego stan będzie miał negatywny wpływ na działanie.
Z takich innych rzeczy to pewnie trzeba będzie go chyba otworzyć i odkurzyć oraz zobaczyć jak wyglądają potencjometry i przełączniki płyty czołowej.
Natomiast z takich prób które udało mi się zrobić to wziołem malutki trafo i sprawdziłem co pokazuje ale sonisoida wygląda jakoś tak nieciekawie. Nie wiem czy tak to powinno wyglądać :?: :???:
Bardzo bym prosił bardziej doświadczonych kolegów o jakieś rady jak przetestować, i skalibrować ten oscyloskop. Ostatecznie mam pytanie czy warto wbudować sobie do niego filtr sieciowy, oraz wymienić potencjometr w kanele X (wyzw <->stabil.) na wieloobrotowy?
Załączniki
Prostokąt.jpg
Jak widać w przebiegu prostokątnym widać takie &quot;haczyki&quot;, których tam nie powinno być. Mozna je zlikwidować przełanczając sondę z 1:10 na 1:1
St315.JPG
Sinus.jpg
Sinus też wygląda takoś jakoś niewyraźnie (kształt). Z sieci energetycznej, puszczony przez transformatorek 230/12V.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 25 wrz 2009, 19:41

Odnośnie prostokąta:
Jeśli sonda w trybie 1:1 nie zniekształca przebiegu, a w trybie 1:10 przebieg jest zdeformowany, to należy sondę skalibrować. W tym celu należy ją odłączyć do przebiegu prostokątnego (oscyloskop powinien taki generować) i kręcić śrubką znajdującą się przy złączu sondy.
Możliwe, że kalibracja rozwiąże też problem z przebiegiem sinusoidalnym.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 25 wrz 2009, 20:40

Oscyloskop ma z tyłu jakieś złącza (4 sztuki 2V; 0,2V; 0,05V + Masa) do kalibracji, ale na wtyk bananowy? Jutro zrobię zdjęcie i wstawię, bo dzisiaj już pod lampą wyszło by kiepskie.
A faktycznie sonda ma pokrętło, nie zauważyłem go bo takie malutkie :oops: Z drugiej strony też kombinowałem po co ten malutki plastikowy śrubokręt w zestawie z sondą. He.. He.. jednak pozapominało się już trochę. No ale w szkole bardzo mało pracowaliśmy z oscyloskopami. No i nowsze były. Więc niektóre złącz szczególnie z tyłu obudowy mnie tu zaskoczyły. To sprzęt już praktycznie muzealny.
Zgodnie z zapowiedzią zdjęcie płyty tylnej. Wtyki kalibracji o których wspominałem są po prawej, na środku jest zasilanie 12V z akumulatora, z lewej przewód sieciowy i wyprowadzenie kanału Z.
Tak spróbowałem z tym pokrętłem na sądzie i udało się usunąć te haczyki z prostokąta :grin: Natomiast nie miało to żadnego wpływu na kształt sinusa.
Natomiast mam pytanie czym (jakim środkiem) najlepiej oczyścić zasyfione złącze pomiarowe w kanale Y oscyloskopu?
Załączniki
Płyta tylna.jpg
Tak wygląda ten oscyloskop z tyłu.

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 28 wrz 2009, 9:28

Strasznie kiepskie zdjęcia.
Czy to zaśniedziałe złącze wejścia Y w czymś przeszkadza? Bo jeśli tylko wizualnie, to nie ruszaj.
Przebieg sinusoidalny wygląda nienajgorzej, niestety przebieg w sieci energetycznej tak wygląda w dużej części kraju.
Ogólnie rzecz biorąc, używaj, nie marudź :razz:

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 28 wrz 2009, 14:16

Mi bardziej chodzi o to czy takie złącze, nie ma wpływu na jakość pomiaru. A zdjęcia kiepskiej jakości bo robione komórką i z musu ograniczeń forum przekonwertowane z 2MPIX na 600x800. Rozmiar pliku niby nie jest ograniczony ale powyżej 250KB nie zawsze wchodzi :?:

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 28 wrz 2009, 15:01

kayron pisze:przekonwertowane z 2MPIX na 600x800
I bardzo dobrze, bo i tak po powiększeniu widać niewiele więcej niż na miniaturce, a tylko długo by się ładowało.
Ale nieważne.
To, że gniazdo BNC jest zaśniedziałe, moim zdaniem nie ma wpływu na jego działanie, przy tak małych częstotliwościach, jak pasmo tego oscyloskopu. Takie gniazda są używane do 2GHz i wtedy można by się było martwić. A już niech Ci nie przyjdzie do głowy zmieniać tego gniazda na jakąś chińszczyznę.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 28 wrz 2009, 19:20

Nie, nie mam zamiaru nic tam przerabiać, co najwyżej "kontaktem" przełączniki i potencjometry "postraszyć". Tak z ciekawości zdjołem obudowę aby zobaczyć go od środka, ale nie ma tam zwyczajnie miejsca na jakiekolwiek manewry, tym bardzie przy złączu kanału Y. Takie próby zakończyły by się zwyczajnie jego śmiercią tragiczną. Puki chodzi nie mam zamiaru niczego w nim ruszać.

ODPOWIEDZ