Szukam charakterystyk fotoogniwa selenowego
Szukam charakterystyk fotoogniwa selenowego
Szukam noty katalogowej jakiegoś ogniwa selenowego. Konkretnie chodzi mi o charakterystykę czułości od długości fali.
Mam miernik mocy lasera z detektorem jak na obrazku. Zastanawiałem się jak to możliwe że zakres pomiarowy jest od 450 do 900nm a nie ma żadnego przełącznika do wyboru mierzonej długości fali. Podpowiedziano mi, że ten detektor to może nie być ogniwo krzemowe tylko jakieś inne, np. właśnie selenowe (i tak chyba wygląda), które ma bardziej płaską charakterystykę czułości od krzemowych. Dlatego chciałbym zobaczyć jak ta charakterystyka wygląda. A masz może jakiś pomysł co to może być za ogniwo albo jak to stwierdzić?

No, to kolejne pocieszenie
Cały w tym ambaras że nie mam kompletnie żadnych informacji o tym mierniku mocy i nie wiem czy poprawnie go używam. Mam nadzieję że charakterystyka tego detektora jest na tyle płaska, że można spokojnie mierzyć w tym zakresie który jest podany na przyrządzie i traktować pomiar jako może nie tyle precyzyjny co sensowny. Najbardziej obawiam się tego, że może w instrukcji była jakaś tabela ze współczynnikami dla różnych długości fali, przez które trzeba przemnażać wynik. Ale to byłoby dość dziwne rozwiązanie. Ciągle poszukuję sondy termoparowej do pomiaru mocy lasera, ale niestety, albo drogie albo nie ma