prowadenie po lini czytnikiem

Jeśli jesteś modelarzem lub interesujesz się robotami i chcesz się podzielić swoim doświadczeniem to weź udział w dyskusjach na tym forum.
ODPOWIEDZ
oneat
Użytkownik

prowadenie po lini czytnikiem

Post autor: oneat » 25 wrz 2009, 20:19

Powiedzcie mi na czym polega skaner który jest używany do odczytywania lini.
Moze inaczej jak działa skaner cen produktów ??

A takze jak dziala czujnik podczerwieni odleglosci ??

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Re: prowadenie po lini czytnikiem

Post autor: c4r0 » 25 wrz 2009, 21:44

oneat pisze:Powiedzcie mi na czym polega skaner który jest używany do odczytywania lini.
Moze inaczej jak działa skaner cen produktów ??
W środku jest laser, detektor światła i wirujące zwierciadło. Laser świeci sobie przez dziurkę na kod paskowy, światło odbija się od kodu i wraca (rozproszone) do skanera, gdzie jest odbierane przez detektor. Na podstawie natężenia światła odbitego skaner stwierdza czy punkt w który świeci laser jest jasny czy ciemny. Do tego całego zamieszania dochodzi jeszcze wirujące zwierciadło, które powoduje że plamka lasera (oraz razem z nią punkt obserwowany przez detektor) przesuwa się po linii. Dzieje się to tak szybko, że dla ludzkiego oka wygląda to jak by skaner emitował linię światła. Dzięki przesuwaniu się plamki skaner znajduje obszary ciemniejsze (paski kodu) i jaśniejsze (przerwy między paskami) i na podstawie ich długości generuje ciąg cyfr odpowiedni dla danego kodu. Jeśli chcesz to mogę zrobić i wrzucić tutaj zdjęcie wnętrzności tego rodzaju skanera.
oneat pisze:A takze jak dziala czujnik podczerwieni odleglosci ??
Nie wiem do końca o jaki czujnik Ci chodzi.

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 25 wrz 2009, 22:29

c4r0 pisze:Jeśli chcesz to mogę zrobić i wrzucić tutaj zdjęcie wnętrzności tego rodzaju skanera.
Ja bym chcial... :wink:

oneat
Użytkownik

Post autor: oneat » 26 wrz 2009, 9:37

Ja również. :)

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 27 wrz 2009, 8:35

c4r0 pisze:Jeśli chcesz to mogę zrobić i wrzucić tutaj zdjęcie wnętrzności tego rodzaju skanera
alaris pisze:Ja bym chcial...
oneat pisze:a również.
choć nie interesuje mnie to bezpośrednio to jestem ciekaw świata i podpinam się pod prośbę. lubię poznawać nowe rzeczy.

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 27 wrz 2009, 12:07

oneat pisze:A takze jak dziala czujnik podczerwieni odleglosci ??
Zapewne chodzi Ci o czujnik Sharpa, który działa w oparciu o triangulacyjną metodę pomiaru z pomocą wiązki podczerwieni. Działa jak "ulepszony" radar IRed: jedna jego część to nadajnik (dioda podczerwona), a druga to linijka fotoelementów odbiorczych. Wiązkla odbita od przeszkody, trafia na odpowiedni fotoelement i pozwala na pomiar z pomocą zależności trygonometrycznych. Wyjście sygnału cyfrowe lub analogowe (ale, niestety, nieliniowe), a to dzięki odpowiednim scalonym kontrolerom wewnętrznym. Wady: czujniki drogie, poza tym nie działają dobrze z czarnymi powierzchniami. Zalety: małe wymiary, dobra dostępność rynkowa, pomiar bezdotykowy...

Pozdrawiam,
Przemotronik

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 27 wrz 2009, 15:16

Sorry ale nie mogę tego znaleźć, gdzieś mi przepadło :/ Znalazłem za to taki schemacik: http://members.misty.com/don/barcode1.gif

oneat
Użytkownik

Post autor: oneat » 30 wrz 2009, 19:44

A co do takiego czujnika odległości to czy czasem te fotoelementy nie są dokładne co do czasu ?? (dokładnie to co ich uywa)

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 25 paź 2009, 11:33

Znalazłem :mrgreen:

Obrazek Obrazek Obrazek

ODPOWIEDZ