Obniżanie częstotliwości dźwięku... POMOCY!

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
sebos18
-

Obniżanie częstotliwości dźwięku... POMOCY!

Post autor: sebos18 » 16 wrz 2009, 9:38

Hej! mam do was pytanie... czy istnieje możliwość zmiany wysokości dźwięku generowanego przez gitarę za pomocą jakiegoś układu ale tak żeby można go było dowolnie zmieniać w czasie?np za pomocą potencjometru lub czegoś podobnego?

Awatar użytkownika
RcTomek
Moderator

Post autor: RcTomek » 16 wrz 2009, 16:36

Octaver, z tym że on zmienia wysokość dźwięku o oktawę.

sebos18
-

Post autor: sebos18 » 16 wrz 2009, 21:32

no tak ale nie taki efekt chciałbym uzyskać. znalazłem gdzieś na tej stronie układ do obniżania głosu w mikrofonie i zastanawiam się jak zrobić cos podobnego ale na gitare i żeby zmiana była możliwie dowolna ...:)chce uzyskać efekt wajchy bez wajchy...:)

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 16 wrz 2009, 22:14

Czy chodzi ci o pitch shifting?

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 17 wrz 2009, 9:01

albo tremolo tylko że to zaledwie kilka herców ale są też takie efekty z "pedałem". wiem że morley miał coś podobnego w swojej ofercie. a tak na marginesie jest fajny układ chyba z EP - duoton czy coś podobnego. kiedyś go zrobiłem tylko problem był w zasilaniu - potrzeba było symetrycznego +/- 15V więc na próbę trza było tachać zasilacz osobny. ale mimo wszystko efekt był fajny.

Awatar użytkownika
thereminator
-

Post autor: thereminator » 17 wrz 2009, 12:29

Morley chyba nie... raczej Digitech Whammy. Droga cyfrowa zabawka, raczej nie do skopiowania przez amatora.
Na początek eksperymentów ciekawym układem wydaje się kit AVT Transofon Hifi.

sebos18
-

Post autor: sebos18 » 18 wrz 2009, 9:27

a ten układ AVT to w jaki sposób się reguluje?:)troszkę poczytałem o nim(co potrafi) i chyba trafiłeś w 10!:) o to właśnie mi chodzi tylko czy można nim na bieżąco obniżać i podnosić dźwięk?:)nie wiesz za pomocą czego się to robi?jakiś potencjometr?:)

Awatar użytkownika
thereminator
-

Post autor: thereminator » 18 wrz 2009, 23:14

O ile pamiętam to potencjometrem, a przełącznikiem wybiera się czy ma obniżać czy podwyższać dźwięk. Zdaje się że układ wymaga również starannego selekcjonowania elementów pod kątem tolerancji i trochę przyrządów pomiarowych. Chyba zbyt pochpnie rzuciłem hasło. Dla początkujacego układ będzie zbyt trudny do uruchomienia.

sebos18
-

Post autor: sebos18 » 19 wrz 2009, 9:46

ale jeśli kupisz zestaw do montażu to dostaje się wszystkie elementy i dokumentacje do nich wiec nic chyba nie trzeba mierzyć:)wystarczy odpowiedni rezystor w odpowiednie miejsce dać...:)i uważać na kierunki kondensatorów i scalaków...:)???czy coś jeszcze trzeba wiedzieć?

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 22 wrz 2009, 7:52

no nie zawsze tak jest... czasami trzeba pomierzyć i wyregulować choćby jakimś potencjometrem montazowym ustawić dokładnie oktawę wyżej czy niżej od sygnału testowego - coś jakby taka czętotliwość wzorcowa. tutaj w przesuwniku fazy masz wszystkie rezystory 1% lub lepsza i kondensatory selekcjonowane do 1/100 nF także dokładność tutaj jest bardzo ważna - warto mić coś czym można sprawdzić poprawność działania bo inaczej jest klapa. tutaj dodatkowo oprócz zmiany częstotliwości jest zmiana fazy... przeczytaj "montaż i uruchomienie" - to nie jest łatwe do zrobienia. generator, oscyloskop dwukanałowy, precyzyjne mierniki... raczej nie zrobisz tego w domowym zaciszu... szukaj czegoś prostszego bo się rozczarujesz

Doktor
-

Post autor: Doktor » 15 lis 2009, 23:31

Tremolo to efekt modulacji amplitudy, modulacja częstotliwości to " vibrato ". Transofon zapewnia ten efekt, ale w zbyt szerokim zakresie. Potencjometr regulacji należy wbudować w pedał, ograniczyć zakres regulacji i zapewnić możliwość natychmiastowego wyłączenia, żeby instrument dalej stroił z resztą zespołu. Najlepsza i najprostsza jest wajcha, ale można elektrycznie. Jeśli temat jest aktualny - napisz, coś wymyślimy

Awatar użytkownika
thereminator
-

Post autor: thereminator » 18 lis 2009, 11:53

Trochę nie na temat, bo nie o obnizanie chodzi ale znalazłem prosty układ do podwyższania dźwięku o oktawę. Na razie nie testowałem, ale mam zamiar.
http://www.lynx.bc.ca/~jc/superFullWave.html

Awatar użytkownika
Pi-Vo
-

Post autor: Pi-Vo » 07 kwie 2010, 14:08

Temat stary ale ciekawy. Jedyne sensowne rozwiązanie to układy FV-1 Spin Semi albo AL3201 firmy Wave Front.
http://www.spinsemi.com/
http://www.wavefrontsemi.com/index.php?products
Doskonałym rozwiązaniem praktycznym będzie kit AVT-5159 autorstwa Roberta Wołgajewa lub AVT-5215 Tomasza Jabłońskiego. Sam układ FV-1 jest do nabycia w AVT za 70zł a kit AVT-5159 za 140zł. Co w zamian? Płytka, procesor sygnałowy, zaprogramowany kontroler ATMEGA, wyświetlacz 2x16 znaków. Jakość 24-bitowa, stereo, lepiej tego nie da się zrobić. Procesor FV-1 ma 3 przetworniki 10 bitowe do regulacji w czasie rzeczywistym parametrów efektu. Montując potencjometr w pedale możemy to robić nogą. Jaki to będzie parametr decydujemy sami. Może być reverb, delay, chorus, octaver i pitch shifter, taki jak Whamy Digitech'a. Na forum Spin Semi twórca FV-1, Keith Barr osobiście zamieścił kod programu pitch shifter. Trzeba się nauczyć asemblera, dość prostego to można robić każdy typ efektu, tylko wyobraźnia ogranicza możliwości.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 19 kwie 2010, 15:34

Swego czasu, gdy chciałem zrobić transmisję światłem z modulacją PWM, zastanawiałem się, czy takiego cyfrowego sygnału nie podać na dzielnik częstotliwości, jakiś CD4040 lub coś w tym rodzaju. Nie wiem,czy otrzymałbym obniżenie także częstotliwości zmodulowanego sygnału, nadal mnie to nurtuje i chyba kiedyś sprawdzę.

ODPOWIEDZ